RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

torsdag 5. mai 2011

Bokanmeldelse: Anarchy in Åmot av Sturle Brustad

For noen ble det med drømmen om å spille i band, andre realiserte drømmen slik som HP og gutta i Anarchy in Åmot. Sturle Brustad skildrer oppveksten til en gjeng med gutter fra den lille bygda Åmot i Buskerud sent på 70-tallet. Brustad balansere perfekt mellom humor og alvor, som leser raser man igjennom historien.

 



PØNK(punk) - eller bare punks?

Hans Petter Aastorp, HP, er på Modum cup på Åmot stadion en varm augustdag i 1978. Det smeller fra høyttaleranlegget på stadion, en eller annen gærning har sneket seg inn i speakerbua og satt på Anarchy in the UK med Sex Pistols. Det blir et realt oppstyr, det er ikke spesielt mange som er begistret for pønk på lille Åmot. Ordføreren krever at synderen skal stå frem, han anmelder ugjerningen til politiet og ber om at de gir denne skandaløse saken høyeste prioritet. Dette er opptakten til dannelsen av Åmots' første punkband. I det hele tatt er det opptakten til et svært begivenhetsrikt år for 15 år gamle HP og gutta på utsia, Perry, Bønna og'n Deniro.

Opposites attracts

Det er store motsetninger innad i gruppen. Vi har for eksempel HP som egentlig en skikkelig skoleflink, pliktoppfyllende sjakkmester som dette året bruker konfirmasjonspengene sine til å kjøpe seg en Rickenbacker! Så har vi Deniro som er HPs rake motsetning. De andre gutta i bandet veit lite om Deniro, han gir inntrykk av å være en småkriminell, tøff . Samtidig kan man avogtil observerer at Deniro har sine myke sider og kanskje er han den mest sårbare av de alle?

Bygdefolket i Åmot er på fotballcup da Johnny Rottens(John Lydon)stemme skjærer i ørene på de oppmøtte:


Du skjønner det er duket for et realt kulturkræsj når bygdas ordfører tilber Roger Whittaker:


Du skjønner tegninga?

Opprør og oppvekst

HP, Perry, Bønna og Deniro, gutta er ganske så ulike men de har alle noe til felles, de verken er eller ønsker å være helt A4. De skal revolusjonere Åmot, de vil ikke lenger finne seg i å bli dømt nord og ned av de etablerte. De fleste som engang har vært 15 år veit hvordan det er å ville utfordre det som er, forsøke å finne seg sjæl. Det er noe av det som gjør boken så god, alt er så gjennkjennelig, selv om kanskje ikke alle tok den like langt på den tida.

Historien er morsom, hovedpersonen HP er vittig og skarp og driver historien videre med sin stemme. Selv om det er mye å le av i denne boka, finnes det en god del alvor her også. Forfatteren tar opp tema som narkotika, kjærlighetssorg og overgrep, det er vanskelig temaer for både de unge og de voksne. Personlig syntes jeg Brustad balanserer alvoret og humoren helt perfekt i denne oppvekstromanen, det er akkurat slik jeg liker det. Det blir aldri helt komedie, ei heller et drama.

Lydbok

Dette er en bok som oppleves på best mulig måte om man hører på lydbok. Forfatteren har skrevet hele historien på dialekt fra Buskerud, det kan være litt vanskelig å vende seg til på papiret, men på øret høres det helt riktig ut. MEN, et stort men her, det er ikke bare dialekten som gjør dette til det perfekte valget som lydbok. Det er faktisk også musikk her! Boken dreier seg jo om gutter som starter et band sammen og da er det jo helt naturlig at vi som lesere får oppleve låtene.  Musikken og dialekta gir historien en ekstra dybde som man går glipp helt av i papirformatet.Derfor vil jeg anbefale å lytte til Brustad som selv leser historien og synger(!).

Det var faktisk veldig fengende musikk, jeg tok meg selv i å synge på sangene for meg selv etter at boken var ferdig. Riktignok blir det kanskje ikke helt det samme om man lytter til låtene uten å ha lest boken, men sett i sammenheng med historien så gir det mening. Du kan jo forsøke å lytte til en av sangene hvis du har lyst?


Inhabil, jeg?

Noen vil vel kanskje si at jeg er litt inhabil, jeg har vært på Åmot og i traktene rundt mange ganger, jeg har tilogmed spilt fotball mot lagene som nevnes. Dialekten boken skrives(leses) på er veldig kjent for meg siden dialekten jeg snakker er så ogsi identisk. Men uansett hvor jeg hadde vært fra i landet så endrer ikke det på det faktum at Anarchy in Åmot er en knallgod og morsom oppvekst roman som fortjener å bli lest av det norske folket. 

Omslaget:
Kult - gir assosiasjoner til den tiden da jeg var barn og vi stadig gjorde "viktige" opptak på kassett. 

Fantastisk leseropplevelse, gutta på utsia og låtene deres kommer til å følge med meg lenge.

Vil du vite mer om forfatteren eller boken?

Kilde til min utgave av boken: Lydbok lånt på det lokale biblioteket.



6 kommentarer:

  1. Høres herlig ut! Liker veldig godt slike oppvekstromaner, og denne høres jo nesten litt ut som Beatles ...:)

    God torsdag fra Karianne

    SvarSlett
  2. Høres morsom og fin ut:) Aldri hørt om den eller lest den:) Fin anmeldelse:)

    SvarSlett
  3. Flott anmeldelse! Vet at denne boka står i hylla hjemme hos mine foreldre, så jeg må nok låne den en dag :)

    SvarSlett
  4. Jeg var 18 år da jeg bodde på Åmot i 78 - så denne MÅ jeg bare lese. Takk for tipset!

    SvarSlett
  5. Mammadamen: Beatles har jeg faktisk ikke lest, men nå fikk jeg jo veldig lyst til det. Har faktisk ikke lest noe av Saabye Christiensen.

    Elin: Tusen takk!

    Stine Marie: Ja, det må du gjøre. Den var veldig underholdende :)

    Leda og kattene: Da er den nok midt i blinken. Jeg håper du liker den.

    SvarSlett
  6. Denne har eg i hylla mi og no frista det veldig å lese den! Flott anmeldelse :-))

    SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.