RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

mandag 2. januar 2017

Topp 10 i 2016

Riktig godt nytt bokår alle sammen! 2016 var kanskje ikke det året hvor jeg har fått lest eller blogget mest, men det var likevel et år hvor jeg fikk med meg mange gode bøker. På listen over årets beste finner du bildebøker, fantasy, krim, essay og sakprosa, kvinnlige og mannlige forfattere. 



The Cat, the Dog, Little Red, the Exploding Eggs, the Wolf, and Grandma av Diane Fox, Christyan Fox


Denne historien er like herlig for oss voksne som de små. Hundens stadige spørsmål og påstander om hvordan historien bare MÅ fortsette er både morsomme og gjenkjennelig. Den voksne leseren vil kjenne igjen den aktive og spørrende leserrollen til barnet, mens barnet kan la seg begeistre over hunds ville forslag. Hvorfor kan ikke Rødhette ha superkrefter? Kan ikke kurven hennes være et hemmelig våpen eller kappen hennes være magisk?! Katt er den "voksne" og fornuftige stemmen som blir aldeles oppgitt over hundens "tåpelige" forslag. Kanskje et lite stikk i siden til voksne som har en gammeldags rolle til høytlesing hvor barna skal sitte pent stille og barne lytte? Vi må huske på å inkludere barna i lesingen, det setter i gang fantasien og nysgjerrigheten. Vi som voksne må ta oss tid til å gå i dialog med barnet, la barnet snakke om det ser og hører.


Sinna mann av Gro Dahle, ill. Svein Nyhus


Internasjonalt er norske barnebøker er kjent for å utfordrer grensene for hva bildebøker kan handle om, Sinna mann er intet unntak (forfatter Gro Dahle, skriver forøvrig ofte om vanskelige tema for barn). Boka utforsker et tabubelagt tema, det er en historie om vold i hjemmet og omsorgssvikt. Det er en allalderbok som vil kunne mene noe for et barn, og noe helt annet for en voksen. Vi observerer og tolker teksten og illustrasjonene på ulike måter på bakgrunn av våre referanserammer. Sterk, men avslutter med håp om bedre tider. Anbefales!


Burial Rites av Hannah Kent


I fjor skrev jeg et bokbrev til hovedpersonen i Burial Rites. En medrivende historisk roman basert på en sanne hendelser på Island.

Noen skyr de mest sårbare, de som trenger støtte, men kanskje finner de det i sitt hjerte at du fortjener respekt. Du vet hva som venter, du hører lyden av bøddelens øks(...)


Havboka av Morten Strøksnes



Havet + Strøksnes = magisk sakprosa. Vant Åpen klasse i Bokbloggerprisen 2015 fortjent.

Committed: A skeptic makes Peace with marriage av Elizabeth Gilbert


Jeg leste og skrev om Eat, pray love i 2009 og i 2010 så jeg filmatiseringen. Commited er på mange måter ganske anderledes, boken er mer essayistisk i stilen. Gilbert skriver om ekteskapets historie, hun tar for seg de delene som er viktig for henne selv. Det hele starter som et forsøk på å forsone seg med at hun igjen skal gifte seg. For meg var det utrolig interessant med litt ekteskapshistorie, og jeg liker den personlige vrien Elizabeth Gilbert har på det. Boken er i tillegg en slags hyllest til kvinnene i Gilberts familie. Det var ganske merkelig å lese nyheten om at Elizabeth Gilbert og mannen hadde gått fra hverandre like etter at jeg leste ferdig denne boka, men sånn er livet.

Virginia Woolf av Hilde Hagerup



Hilde Hagerup har skrevet på mye mer enn julekalenderen Snøfall, som jeg forøvrig  elsket, mest kjent er hun nok for ungdomsromanene sine. Virgina Woolf skiller seg derfor litt ut, fordi det er en biografi. Boka er ikke typisk for sin sjanger, det er mer enn bare kronologiske fakta om Virginia Woolfs liv. Boken fortjener flere lesere, ungdommer som voksne. Les gjerne omtalen min av boken - bare klikk på linken så er du der.

Engel i snøen av Anders Totland


I mai leste jeg boka som skulle bli stående som en av mine favoritter fra dette året. Varm, rørende og realistisk. Engel i snøen er en hardtslående ungdomsroman, til tross for sin korthet (80 sider) og rolige tempo.

Samira og skjelettene av Camilla Kuhn


Naturfag gone wrong? Stakkars Samira, det er ikke så greit når læreboka gir deg bilder i hode, hvem vil vel forestille seg bestevennene sine som muskler eller skjelett? Det kan være ekkelt for noen og enhver. Fantastisk bildebok som både er morsom og lærerik på samme tid. Kreativt og godt arbeid fra Camilla Kuhn, bør leses!

Career of Evil av Robert Galbraith



I Career of Evil har forfatteren hevet seg mange hakk i sjangeren siden første utgivelse. Dette er den mest velkomponerte kriminalromanen i serien så langt. Her var det vanskelig å gjette seg fram til hvem som var hovedpersonen, i hvert fall for meg som ikke er av de aller mest erfarne krimleserne. Løsningen framstår som mer troverdig enn hva jeg husker den første boka.


Harry Potter & the order of the phoenix av J.K.Rowling



Mer enn tittelen er sikkert overflødig her. Det er først i denne femte boka, at jeg virkelig merket at Harry har blitt en ung voksen. Tematikk og budskap kommer langt tydeligere fram i denne boka enn i de foregående. Jeg lurer på om fortelleren hele veien har formidlet temaene tilpasset Harrys alderstrinn i den enkelte utgivelsen. Siden alt kom mye tettere på leseren denne gangen.

Helt på tampen


I fjor studerte jeg samtidslitteratur for barn og unge hos Norsk barnebokinstitutt, hadde det ikke vært for studiene så hadde jeg gått glipp av flere favoritter. Studiet var forøvrig hardt, men veldig lærerikt. Det minner meg forresten om at jeg vil legge til enda en favoritt av året, medblogger Susanne fra bloggen Fivreldens ordvev! Uten deg vet jeg ikke om jeg hadde klart meg gjennom studieåret, tusen takk for hjelp og støtte gjennom mange sene kvelder i 2016.

21 kommentarer:

  1. Godt Nyttår Mari.
    Noterer meg at det er på tide jeg tar fatt på Galbraith. Har utsatt det lenge nok (fordi de kun er på norsk/svenks på storytel, antar jeg)

    SvarSlett
    Svar
    1. Riktig godt nyttår :)

      Jeg er glad i Galbraith, og ser veldig fram til fortsettelsen på serien. British is just how I like it!

      Slett
    2. Godt nytt år Mari.:) Sier det samme som Ingalill- har leneg hatt lyst til å lese Galbraith, har stått med bøkene hennes i handa flerre ganger. Pussig.

      Slett
    3. Tusen takk for det, Anita! Kanskje 2017 blir Galbraith året? Passer jo bra siden bok fire skal komme i løpet av året.

      Slett
    4. Ja, det skal du ikke se bort fra, selv om jeg har plane rom å lese resten av John Hart også, samt mer av Atwood og Murakami. :)

      Slett
    5. Som alltid er det så mange bøker og forfattere som skulle vært lest. Noen ganger hadde det vært fint om forlagsbransjen tok seg en pause så vi fikk tid til å ta igjen litt av det tapte ;)

      Slett
  2. Jeg leste også "Career of Evil" i år, og enig i at den var god! Gleder meg til TV-serien kommer. Hva syns du om skuespillerne som er valgt til å spille hovedrollene?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Camilla, Jeg følte umiddelbart at Robin var et godt valg, men Strike ser ikke i det hele tatt ut slik jeg hadde forestilt meg. Selv om jeg er litt skuffet nå så ender jeg ofte opp med å bli vandt til karakterene og like dem uansett når serien først er i gang. Spiller han troverdig er mye gjort. Hva syns du?

      Slett
    2. Litt overrasket over valget for Strike jeg også - han ser yngre og penere ut enn jeg forventet. Men, enig i at om han spiller godt så går det helt fint. Det er det viktigste!

      Slett
    3. Ja, jeg forventet på en måte at han skulle vært litt mer "rufsete" jeg, med tanke på hva han har vært gjennom.

      Slett
  3. Godt nytt år, Mari! :-) Og tusen takk for kommentarer inne hos meg. Jeg har ikke lest noen av disse bøkene men har både Begravelsesriter og boken om Virginia Woolf liggende på lur og har planer om å få lest dem i løpet av 2017. Ellers så likte jeg veldig godt boken "Eat,love and Pray" til Gilbert og leste den 2 ganger tror jeg det var, noe småskuffet over filmen, eller i hvert fall begynnelsen av den( husker boken var veldig sterk når den beskrev sammenbruddet- noe jeg følte ikke kom skikkelig ut i filmen) og kunne tenke meg å få lest denne, jeg visste heller ikke at hun og mannen har gått fra hverandre-men det er jo sånt som skjer.
    Galbraith har jeg ikke lest, så kanskje jeg skal slå meg sammen med de to andre og få lest den i år jeg også?

    Men serr,Mari? Du MÅ se skam, manusforfatteren Julie Andem er intet mindre enn et geni - men om du bestemmer deg for å se så ikke bare se klippene som blir vist på tv, men følg med på skamsiden på nettet og få med deg sms/chatter og insta - for ikke å gå glipp av noe. Jeg har begynt på sesong 1 igjen i dag på nettsiden og er med i en "skamsirkel" hvor vi analyserer hver eneste episode,men jeg er jo helt hekta!:-P

    Ønsker deg en fint leseår, Mari og jeg ser frem til å følge deg videre i året som kommer!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, Gilbert fant sammen med sin bestevenninne. Det er litt av en kjærlighetshistorie, det må ha vært ganske tøft ut i fra hva som har stått. Det skulle ikke forundre meg om det kommer flere personlige bøker fra Gilbert med tiden.

      Ja, les Galbraith, så ser dere hva Rowling duger til innen krimsjangeren :D

      Jeg har sett det på Instagram også at du er Skam fan #1 ;) Kanskje Skam er neste serie ut da.

      Slett
  4. Godt nyttår til deg! :)

    Studiet ditt ser så spanande ut, og det same gjer favorittlista di. Her var det mykje godt og blanda. Eg har så lyst til å lesa Sinna mann. Ei kontroversiell og viktig bok, etter det eg har høyrt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er den, kanskje mest kontroversiell for oss voksne. Jeg tror barna takler den på en helt annen måte, mens en del voksne er for opptatt av at barn skal skånes uten å vurdere at de ikke har de referansene som oss voksne. Barna gjør ikke nødvendigvis samme koblinger som oss.

      Les den og se animasjonsfilmen etterpå, sterkt!

      Slett
  5. Godt nyttår, Mari! Her var det mange flotte boktips :) Gleder meg til å følge deg videre i det nye året!

    SvarSlett
  6. Godt nyttår, Mari! Sinna mann har eg lest, og Galbraith-serien har eg høyrt på lydbok etterkvart som dei kom på engelsk :-) Eg vart nysgjerrig på serien dykk snakka om i kommentarane, og måtte inn og kikke på imdb. Ikkje akkurat bok-Cormoran, men Robin funker :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Da er vi helt enige om Cormoran. Jeg så for meg ham som mer rufsete og sliten-kjekk.

      Slett
    2. Litt sånn Varg Veum-type eigentleg.

      Slett
  7. Godt nyttår!
    Eg er heilt enig: Galbraith er god! Eg las ferdig Career of Evil (Ondskapens kall, på norsk) i romjula og gav den terningkast 5.
    Eg måtte sjølvsagt sjekke korleis film-Cormoran og film-Robin såg ut. Vel - eg veit ikkje heilt - men det kunne ha vore verre.
    Det verste eksempelet på "feil" film-krimhelt er vel Trond Espen Seim som Varg Veum? Feil utsjånad, feil alder, feil dialekt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har ikke lest bøkene om Varg Veum, men hvis jeg hadde gjort det skal du ikke se bort i fra at jeg hadde ment som deg. Det er sjeldent karakterer ser ut slik på skjermen som vi ser de for oss i vårt indre når vi leser bøker.

      Slett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.