RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

tirsdag 4. desember 2018

Leselyst funnet!

Det har lenge vært lesetørke for meg og jeg har helt ærlig manglet overskudd til både lesing og blogging. Men i vår kjente jeg at leselysten sakte kom snikende tilbake. Først med noe så sjarmerende som historier om en grisunge og en elefant.


Så leste jeg Lars Mæhles krimdebut, møtte trollprinsen til Bjørn Ousland og nikket meg dels forstående og dels beundrende gjennom Olaug Nilssens åpenhjertige beretning om kjæligheten til sin sønn, kampen mot et tungrodd system og familiens rettigheter OG jeg her lest en gammel perle av en barnebok for mine unge håpefulle, Mirisak av Kirsten Langbo. I dette blogginnlegget skal jeg skrive litt om noen av disse leseropplevelsene.


Mo Willems morsomme og lettleste serie om Grisungen og elefanten Gerhard er det ikke vanskelig å bli glad i. Jeg og 7-åringen har lest tre av bøkene i serien så langt, og vi koser oss begge stort med det. Selv har jeg stor glede av at serien gir datteren min leseglede, det er fristende for henne å lese selv, spesielt snakkeboblene. Som den unge leseren sier, "det er gøy og det er fint med stor skrift i leseboblene". Bøkene kan med andre ord benyttes på flere måter, som høytlesning, som samlesing hvor vi bytter på hvem som leser eller barnet kan rett og slett lese boken høyt selv. Mulighetene er med andre ord mange. Selv lager vi stemmer og må så klart rope høyt når elefanten gjør det! Selv liker jeg godt at radarparet er løsningsorienterte og viser barnet hvordan en litt negativ situasjon kan snus til noe positivt. Bøkene er godt oversatt av komiker Anders Bye.


Det skjedde noe underlig med meg i slutten av januar, en mørk følelse kom over meg :O Jeg ville lese krim! Et lite innlegg på Facebook og tipsene strømmet inn. Litt tilfelig plukket jeg med meg Den mørke porten, første bok Lars Mæhles krimserie om psykologen Ina Grieg, fra biblioteket. Like etterpå hadde Bokelskerinnen tippet meg om samme serie, det var et godt tegn. Boke ble utgitt i 2013, og i 2017 kom den tredje boken i serien ut på Samlaget.

Seriens hovedperson er psykologen Ina. Privat sliter hun med å knytte seg til andre, det gjelder også hennes aller nærmeste som samboeren og tvillingdøtrene. Læren som psykolog er ikke like lett å ta med seg hjem, da er det lettere å forholde seg til kickboksing og drapsgåter. En fem år gammel drapssak blir igjen aktuell når det viser seg å ha sammenheng med et nytt drap i Maridalen. Det gamle drapet er personlig knyttet til Ina, det var hennes kollega og elsker Karsten som den gangen ble drept. Er det en seriemorder løs i Norge? Sammen med den lensmannen får Ina være konsulent for politiet.

Boken kjører parallelle historier, med nåtid og fortid knyttet til tidligere drap. Inas gamle psykologiprofessor Winther har en rolle i historien, og han fremstår som en veldig intellektuell mann, som nok burde vært i politiet selv. Han forstår hele veien langt mer enn en "skarve" etterforsker. Det er en krimroman med godt driv fra første side, den passer for de av oss som helst leser krim uten lange utgreiinger om de mest groteske drapene og overgrepene. Jeg savnet det å komme enda tettere innpå hovedpersonen, men hun holdt meg som leser nesten like mye på avstand som hennes egen familie. Mot slutten av boken hadde jeg sånn halvveis taket på hvem morderen kunne være. Det vil si at  jeg hadde to mistenkte og en av de viste seg å være morderen. Språket flyter lett, enkelt å lese når jeg trengte noe for å stimulere leselysten.

Bokbloggere om boken:
Bjørn Veen
BokBloggBerit
Bokelskerinnen
Karis bokprat
Siljes skriblerier
Tine sin blogg - kultur, litteratur og tur

Tradisjonelle medier om boken:
Dagbladet
VG

Hvilke bøker har reddet deg ut av lesetørke?



Om bloggeren
Mari har studert samtidslitteratur for barn og unge ved Norsk Barnebokinstitutt. Hun er redaktør nubb.nu, nettsted for formidling av nordisk ungdomslitteratur og hun driver Bokblogger.no, stedet hvor du finner de fleste norske bokblogger.

3 kommentarer:

  1. Så skönt att läslusten kommit tillbaka!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er det. Jeg tror det går bedre hvis jeg bare kan slå meg til ro med at jeg er på et sted i livet hvor det ikke er like mye lesetid. Det kan til tider gjøre meg litt stresset.

      Slett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.