Sider

lørdag 20. februar 2021

Pengesnakk - En smakebit på søndag

2020 var på mange måter et uår, men helt personlig gjorde jeg noen oppdagelser som har gjort livet bedre og mer forutsigbart. Den ene tingen jeg fant var den fantastiske podcasten Pengesnakk i tillegg begynte jeg å føre budsjett. Begge disse to tingene har familien spart utrolig mye på, unødvendige kostnader har blitt kuttet og vi sparer nå gjennom hele året til faste utgifter som kommer istedenfor å betale det av månedens lønning. Det føles helt fantastisk ut å ha en slik oversikt og forutsigbarhet over egen økonomi. Mange gjør det nok fra før, men jeg tør vedde på at jeg ikke er alene om å ikke ha ført budsjett.

Penger det er ofte et tabu, enten så har du for lite av det, akkurat passe eller for mye(i følge andre eller oss selv). Vi snakker ikke så mye om det, det er privat og et tema som ofte føles kanskje både ukomfortabelt og kleint. Lise Vermelid Kristoffersen mener at det kanskje ikke bør være sånn, kanskje er det sunt for oss å kunne snakke høyt om penger og økonomi? Selv både snakker hun og skriver om sin egen økonomi og gir masser av gode råd i boka Pengesnakk. Noen råd vil passe for deg, andre vil passe for meg, kort sagt finnes det økonomiske råd for noen og enhver. I koronaåret 2020 fattet jeg en ekstra interesse for økonomi, det føltes trygt å kunne ha full oversikt. Tenk om vi for eksempel måtte permitteres? Brukte vi noen penger unødvendig? Det var mange ting å tenke på, ting som egentlig bare har ruslet å gått av seg selv ellers, men kanskje har ikke det vært den beste måten å styre lommeboken på. Hvordan holder du orden på finansene? Her er dagens smakebit:

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter



Hvordan delta med en smakebit?

1.Her gjelder kun èn regel: No spoilers.

2.Viktig: Legg inn linken til ditt blogginnlegg i linkefunksjonen. Link tilbake til dette blogginnlegget i ditt eget. Glemmer du det finner leserne verken din eller andres smakebiter. Bruker du Twitter/Instagram for å promotere bloggen din? Hastag #smakebit.


Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.

Om bloggeren
Mitt navn er Mari. Jeg er en dame i siste halvdel av 30-årene. Har studert samtidslitteratur for barn og unge ved Norsk Barnebokinstitutt. Tidligere redaktør nubb.nu, nettsted for formidling av nordisk ungdomslitteratur. Du kan lese mer om meg i fanen "Kontakt/Hvem er jeg?"

9 kommentarer:

  1. Takk for supert tips! Tror, de heldige av oss som har vært i jobb det siste året, har fått oss en gledelig økonomisk overraskelse. Angrer litt nå på at vi ikke gikk litt mer systematisk til verks, da hadde det monnet enda mer :)
    Ha en super søndag Mari!

    SvarSlett
  2. Jag har också funderat på varför det är så skamligt att prata ekonomi. I synnerhet om man tjänar mindre eller mer än "medel". Man lönesätter ju inte sitt eget jobb... Jag läste samma råd, att fokusera på vad som gör en lycklig, och det där tyckte jag var en bra vinkling. Att ha en bostad gör mig faktiskt lycklig!

    SvarSlett
  3. Jag läste nyligen en ny svensk bok: Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor som handlar om just ekonomi och som var riktigt intressant och läsvärd. Rekommenderas!

    SvarSlett
  4. Jag har jobbat över tjugo år på bank och varit duktig på att ordna med andras ekonomi. Inte lika lyckosam med min egen dock,,,,,nu är jag pensionär och får finna mig i de misstag jag gjorde tidigare. Håller med om vikten av att kunna göra en bra budget.

    SvarSlett
  5. det låter som en bok jag skulle behöva/vilja läsa. säkert finns det mycket en inte tänker på vad det gäller ekonomin. Uåret 2020 har i alla fall gjort att jag bakat otroligt mycket matbröd; bröd som jäser länge och kräver passning. det blir gott och tiden finns ju. dessutom kan jag göra annat medan degen jäser

    SvarSlett
  6. Låter som en intressant bok. Viktigt med såna böcker, en kan säkert ha nytta av dem. Tack för smakbiten!

    SvarSlett
  7. Det er rart hvordan noen kan si noe så enkelt, men på en måte vi forstår. Små endringer i tankesett og vi kan spare penger. Count me in :)

    SvarSlett
  8. Tänker också att det är viktigt att prata om pengar, att inte göra det tror jag leder till mer ekonomiska orättvisor.

    SvarSlett
  9. Alltfler sjukskrivna blir nekade sjukpenning och sjukersättning i Sverige, många lever då bara på besparingar så länge de räcker, därefter i bästa fall med hjälp från anhöriga. Utan försörjningsmöjlighet och samtidigt tvingas kämpa med sjukdom och handikapp... svårt då att prata om ekonomi. Det blir för tungt, oron är redan maxad. Otroligt många lever såhär idag, och det känns så fel, alla som jobbat har ju varit med att betala till sjukförsäkringen genom avdrag för arbetsgivaravgifter på lönen. Men ja, jag förstår att man inte vill prata om ekonomi om man inte har någon, för då växer bara oron.

    SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.