Sider

fredag 10. august 2012

Bokanmeldelse: Brødrene Sisters av Patrick deWitt

Dette er godteri du kan nyte i helgen som verken kan gi hull i tennene eller inneholder en eneste kalori! Brødrene sisters av den canadiske forfatteren Patrick deWitt kan vel sies å være en form for humoristisk, historisk roman. Fortellingen foregår i Oregon og California, i USA, på 1850-tallet og handler om det som kanskje blir det siste oppdraget til de to leiemorderne, og brødrene, Charlie og Eli Sisters. 


Legg merke til detaljene på omslaget!
Det er ganske morsomt laget.
Omslaget: ©HarperCollins. 

Brødrene Sisters er ute på oppdrag for ”The Commadore”. De skal til California for å finne Hermann Warm, en mann som visstnok skal ha stjålet noe fra ”The Commadore”. De to brødrene følger ordren, som vanlig, uten å stille spørsmål. Leseren slår følge med brødrene på veien og tar del i deres eventyr fra Oregon til California. Eli har begynt å tvile på om dette er en fremtid han ønsker seg. Han vil legge drap på hylla og starte butikk, men det vil ikke broren Charlie høre snakk om. Da brødrene endelig befinner seg i California går ikke møtet med Hermann Warm helt slik de hadde sett for seg.

En god drapsmann
Handlingen i romanen fortelles fra Eli Sisters synspunkt, den ”snille” av de to brødrene. Jeg velger å si snill i gåseøyne fordi han er en drapsmann, men deWitt viser så mange av Elis medmenneskelige kvaliteter at man innimellom(skremmende nok) glemmer det. Det å drepe er det eneste disse gutta kan, det er en karriere som i denne historien ikke nødvendigvis er synonymt med ondskap.

Humor og historie hånd i hånd
Dette er, tro det eller ei, en bok man virkelig kan more seg med. deWitt er flink til å bruke humor for å lette på bokens alvor. For eksempel er det en herlig liten historie om hvordan Eli på turen blir overtalt til å kjøpe en tannbørste, og senere møter han en prostituert som også har en tannbørste. De børster tennene i kameratslig felleskap. Det må kanskje nevnes at tannbørsten ikke var brukt av så mange på denne tiden, den aller første patentet på tannbørster ble faktisk tatt i USA i 1857. De fleste tannbørstene på den tiden var for øvrig utstyrt med grisebust, høres deilig ut, eller kanskje ikke?

Etter å ha lest denne fortellingen kan ingen lenger lure på hvorfor forfatteren Patrick deWitt var nominert til Man Booker-prisen med denne romanen. En utrolig god fortelling, som er med på å rive ned min frykt for at bøker som er nominert til alskens priser ikke er noe for mannen eller kvinnen i gata(det er visst en vrangforestilling jeg har).

En forteller av de sjeldne
Patrick deWitt er herved lagt til på mine liste over forfattere som virkelig kan fortelle en god historie, de andre navnene som har havnet på denne listen min så langt er Diane Setterfield, Kate Morton, Patrick Rothfuss og Laini Taylor.


Ann Helen(bedre kjent som labben) og Clementine har begge skrevet strålende omtaler av boken. Hadde det ikke vært for disse to damene hadde jeg neppe handlet lydboken fra Audible. Boken ble utgitt på norsk i vår av Gyldendal, derfor har jeg valgt den norske tittelen på mitt innlegg.











Om bloggeren
Mari elsker bøker(selvsagt!) og har blogget her siden sommeren 2008. Hun håper noe av sin leseglede kan smitte over på andre.
Det er ikke bare bøker som Mari er lidenskaplig opptatt av, hun er en nysgjerrig sjel og hva er vel en mer naturlig for en nysgjerrigper enn å beskjeftige seg med slektsgranskning? Barns sikkerhet i bil er et annet tema som ligger hennes hjerte nært og Mari står bak den prisbelønnende bloggenSikring av barn i bil.
Til daglig er Mari småbarnsmor(kanskje kan hun kalles en mammablogger?) og ansatt på kontor i et elektrikerfirma.

23 kommentarer:

  1. Herlig bokomtale, denne boken skal absolutt på leselisten :) Så ønsker jeg deg en riktig god helg- helt fri for surmagede innlegg...kremt kremt ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for det, Anette :) Håper boken vil falle i smak.

      Slett
  2. Du, den vrangforestillingen deler jeg med deg:-) Denne boken skal altså på leselisten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Fint å ikke være alene om den oppfatningen ;) Krysser fingrene for at du vil like boken like godt som meg.

      Slett
  3. herlig :) gleder meg til å lese denne boken !

    SvarSlett
  4. Jeg har hatt denne liggende ved senga siden bookersirkelen og labbens/clementines entusiastiske omtaler. Men etterhvert som bunken blir større har det druknet i bokmassene. Takk for påminnelsen, dette var akkurat det jeg trengte for å lete den fram igjen.
    (etter jeg er ferdig med Fiftybøkene naturligvis
    (sukk)

    SvarSlett
    Svar
    1. Kremt, kremt... Jeg tror du fint kan lese denne ved siden av Fiftybøkene(hvem vet kanskje du glemmer dem da? he he). Jeg håper du vil like boken like godt som labben, Clementine og meg :)

      Slett
  5. Veldig tøft cover - kreativt : ))

    Takk for interessant boktips - virker som en litt annerledes bok. To drapsmenn som man vil komme til å le av - ja det får'n si!

    Ha en fin fredag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Enda verre er det jo at man innimellom glemmer hvor fæle, i hvert fall en av de to, de er.

      Slett
  6. Denne skal (som i likhet med så mange andre bøker) deffinitivt sjekkes ut neste gang jeg er i bokhandelen! :)

    SvarSlett
  7. Tusen takk for fin omtale:-)Virker som en herlig bok, den er selvfølgelig notert ned. Tusen takk for boktips!

    Ha en fin dag,Mari:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig, Beathe. Jeg håper du får tid til å lese den en vakker dag :)

      Slett
  8. Så gøy at du likte den =)

    Det var forresten flere bøker på fjorårets Man Booker-liste som ville bekreftet fordommene dine mot bøker som er nominert til priser, men tre var knallgode og dette var den beste! Håper det er enda flere gode bøker på årets liste.

    SvarSlett
    Svar
    1. Pek meg gjerne i retning av de to andre, labben :) “The Sense of an Ending” av Julian Barnes er kanskje en av disse? Mener jeg har lest om den på din blogg.

      Slett
    2. The Sense of an Ending var den ene ja =)

      Den andre heter Jamrach's Menagerie: http://labbens.blogspot.no/2011/09/jamrachs-menagerie.html

      Resten av fjorårets Booker-bøker kan du hoppe over med god samvittighet ;)

      Slett
    3. Den omtalen din har jeg ikke fått med meg, ei heller boken, så nå skal jeg ta turen innom for å finne ut av hva slags historie som skjuler seg bak tittelen Jamrach's Menagerie. Tusen takk for svar, labben :)

      Slett
  9. Takk for en fin omtale, jeg tror jeg må få denne med på leselisten nå. :)

    SvarSlett
  10. Kjempefin omtale og tusen takk for link!
    - Som du vet falt jeg også pladask for denne herlige boken! Utrolig morsom og velskrevet =)

    SvarSlett
  11. Snakk om å være sein til festen, men siden du liinket meg hit fra et nylig innlegg, legger jeg kommentaren her likevel:
    Etter å ha lest dette skjønner jeg absolutt koblingen til Tellemarch, og kan se for meg at det er litt samme sjanger. Nå ble jeg nysgjerrig på denne også...

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er veldig hyggelig når gamle innlegg får litt omtanke, Elisabeth. Ja, dette er virkelig en glimrende roman, og det er fint å se at du kan se koblingen mellom de to romanene. Tellemarck legges herved til i leselista.

      Les denne, just do it, som Nike ville sagt til deg, hvis joggesko og sportstøy kunne snakke vel og merke.

      Slett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.