Sider

onsdag 15. januar 2014

Bokanmeldelse: Sommerhuset av Cecilie Treimo

En skilsmisse truer i det fjerne, ubehagelige familiehemmeligheter dukker opp og nære og kjære glir fra hverandre i Cecilie Treimos Sommerhuset.


Foreldrene til søstrene Isabel og Ursula trenger litt tid alene. Jentene blir kjørt til besteforeldrene i sommerhuset. Før avreise drømmer Isabel om en stemme som lokker henne til seg, og flere merkelige drømmer og hviskende stemmer i natten skal det vise seg å bli.

Sommerhuset er en både spennende og rørende historie, kanskje spesielt for de i begynnelsen av tenårene. Det er det jeg vil kalle en touch av det overnaturlige her, men dette er absolutt ikke en fantasy. Men elementet setter en ekstra spiss på fortellingen. Lenge var jeg sikker på at jeg satt med løsningen på gåten de to søstrene i boka forsøker å løse, men jammen meg greide forfatteren å overraske meg. Bra jobba!


Historien mellom permene på Sommerhuset har god verdi også for voksne, det er viktig å ikke glemme hvordan det var å være ung. At man ikke undervurderer barna. Kanskje det aller viktigste voksne kan ta med seg herfra er hvordan det kjennes ut for barn og unge når de vet at noe er forferdelig galt i familien, men ingen vil fortelle hva det er. Ung eller gammel, dårlige vibber får man med seg uansett hvor mye andre forsøker å skjule det.

Et viktig aspekt ved denne historien er hva som kan skje dersom man ikke snakker sammen om ting. Opplevelser bør snakkes om, gode som vonde. Vonde minner kan sprette opp som troll i eske når man minst venter det. Det vil ikke nødvendigvis ende godt for den som har båret på noe alene i mange, mange år. Luft hodet, det er alltid bra, tenker jeg er et godt budskap å ta med seg fra Treimos spennende sommerroman.

Tør jeg si det? Det er noe med Treimos skrivestil som minner meg litt om Maria Gripe, du vet forfatteren av Skygge-serien og blant annet Tordivelen flyr i skumringen. Treimo bruker mange ord i sin fortelling. Forfatteren er glad i å beskrive omgivelser og gjenstander. For min del setter jeg pris på måten forfatteren gjør det på, det passer settingen. Men kanskje kan noen av leserne i forlagets målgruppe mene det blir litt tungt til tider?

Bokens handling foregår i vår tid, men det er noe med nettopp beskrivelsene som gjør at jeg ofte tar meg i å tenke at jeg har reist mange år tilbake i tid. Jeg klarer ikke helt å bestemme meg for om det er bra eller dårlig. Mye av fortellingens bakteppe er fra for mange år siden men når vi først er i nå tiden savner jeg litt kontraster.

En annen tanke som slo meg underveis var dette med popkulturelle referanser. Her i denne boka tenker hovedpersonen på "Oksen Ferdinan", en tegnefilmkarakter sikkert mange på min alder kjenner til, men har dagens ungdom vokst opp med ham på tv? Hvis ikke tenker jeg at det er en ting som ikke burde vært med, da burde man heller valgt en karakter de kunne ha kjennskap til.

De negative bemerkelsene mine er småpirk. Dette var en spennende bok som jeg tror har potensialet til å holde lesere som er yngre enn meg opp en natt :)


Om forfatteren

I 2010 vant den norsk-svenske forfatteren Cecilie Treimo Norske Barne- og Ungdomsboksforfatteres debutantpris "Trollkrittet" for romanen "Løpe baklengs". I 2013 kom andre boka, Sommerhuset. Også denne boken vant Treimo en pris for, denne gangen Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris











Om bloggeren
Mari elsker bøker(selvsagt!) og startet denne bloggen sommeren 2008. Gode bøker og leseglede er til for å deles! Mari jobber til daglig på kontor og jobber som ekstern forlagskonsulent på si. Sommeren 2012 startet hun opp bokbloggportalen Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger

Barns sikkerhet i bil er et tema som ligger Maris hennes hjerte nært og hun står bak den prisbelønnende bloggen Sikring av barn i bil.

5 kommentarer:

  1. Jeg har hatt noen gode treff på ungdomsbøker, og når du drar frem noe så nostalgisk som Tordivelen, da frister det veldig. Takk for tipset, og ha en fin onsdag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er et eller annet Gripe-aktig der, etter min mening. Men jeg har jo ingen garanti for at du vil være enig :) Det er så flott å høre at du vandrer litt i ungdomsbøkenes verden innimellom, Tine. Sånt varmer mitt hjerte.

      Slett
  2. Dette hørtes virkelig ut som en bok jeg må lese! Takk for flott tips og ha en fin dag!

    SvarSlett
  3. Vakkert omslag og forlokkende tema. Blir veldig nysgjerrig på historiene bak i tid, er det mer gammelmodig språk, eller er det ikke gjort tilstrekkelig arbeide i å gjøre det nok tidsriktig da/nå?

    (Oksen Ferdinand hadde jeg ikke hørt om før jeg var i Ronda for et par år siden, og jeg er litt eldre enn deg ;-) Pussig valg av forfatteren)

    SvarSlett
    Svar
    1. Språket er ikke gammelmodig, men hendelsene i fortiden ligger ikke så langt tilbake at det ville vært naturlig. I tillegg er det spor og saker barna selv finner ut av, ikke dialoger fra den tiden.

      Se der ja, ikke engang alle vi "gamlisene" kjenner Ferdinan, men det er jo mulig det kan ha gått i reprise i en tid da jeg ikke fulgte med på Barne-tv.

      Slett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.