Sider

torsdag 29. mai 2014

Forvirra, ensom og forelska. Bokanmeldelse: Ditt røde hår, Unn av Ellisiv Lindkvist

I denne lettleste, men innholdsrik romanen møter vi Pia som nylig har flyttet til Oslo for å studere. Det å starte på et nytt kapittel i livet, på et nytt sted kan være skremmende.



Hovedpersonen Pia møter Unn på et arrangement, de to finner fort tonen og blir gode venninner. Men Unn, hun liker gutter, eller? Pia blir avhengig, Pia blir usikker, Pia blir sjalu, Pia ser bare Unns vakre, røde hår. Unn er opptatt, Unn er borte, Pia venter, Pia lengter.

Hvor kommer boken fra?
**Lånt på mitt lokale bibliotek.**

En ny start

Man skal finne sin plass, bli likt og leve livet. Er man heldig møter man på noen man kan stole på og dele hverdagen med, som venn eller kjæreste. Noen ganger blir man utnyttet, og det er ikke alltid like lett å gjennomskue.

Sidene vender seg selv

Ditt røde hår, Unn er utgitt med støtte fra foreningen Leser søker bok. Det betyr at teksten skal være tilgjengelig spesielt med tanke på de som har en leseutfordring. I denne teksten er kapitlene korte, og stort sett er kun halve siden fylt med tekst. Luft mellom tekstbolkene gjør at lesingen flyter fint. Pias tanker er interessant lesestoff, så sidene vendte praktisk talt seg selv. De to hovedpersonene har en bokstavlek de tyr til innimellom, den skaper til en viss grad spenning mellom Pia og Unn. Jeg klarer ikke helt å bestemme meg for om det er et fiffig grep som kan bidra til noe å bryne seg på og gir god lesetrening, eller om det blir for opplagt. Språket er variert, og tar leseren på alvor.

Historien formidles som en slags dagbok sett fra Pias ståsted i løpet av noen uker en høst. Slutten gir rom for litt tankevirksomhet, det er bra eller frustrerende alt ettersom hvordan du ser det.

New Adult

Hadde denne romanen blitt gitt ut i USA eller i England ville den garantert fått stemplet New Adult. Det vil si at det typisk er en roman med hovedperson i alderen 18 - 25 år, hovedpersonen står ved inngangen til en ny utfordring her i livet. Det kan være flytting, den første jobben, studier eller annet i inngangen til livet som voksen. Ofte er det sex og rich guys involvert. Forskjellen på Ditt røde hår, Unn og mange av NA utgivelsene 'over there' er at Ellisiv Lindkvist faktisk har skrevet en god historie. Tro meg når jeg skriver at det er mye dårlig kvalitet i den sjangeren, det er langt mellom de virkelig gode bøkene. Mange forfattere i sjangeren ser ut til å nesen slavisk følge en oppskrift, det er mange like historier, bare innpakningen varier. Den steinrike, men digge fyren i hovedrollen er helt fraværende her, det er deilig!

Romanen minnet meg forresten om Liv Marit Webergs Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til. Hovedpersonene skal begge begynne på studier og de har enkelte fellestrekk ved sin personlighet. Dog er hovedpersonen i Webergs roman mer ekstrem i sin væremåte enn hva Pia er.

Det må forresten nevnes at forfatteren har vunnet en pris for den; Havmannprisen.

Da jeg begynte på boken kom jeg faktisk på at jeg har debutromanen til forfatteren i bokhylla. Den ble kjøpt på salg en gang, fordi opplesningen til forfatteren, sett via Cappelen Damms' livestreaming av forlagets høstliste 2011, gjorde inntrykk på meg. Nå ser jeg virkelig fram til å ta fatt på Tørst.

Forfatter Ellisiv Lindkvist har sin egen blogg, den kan du besøke her.

Andre om boka: 
Kari
Solgunn


2 kommentarer:

  1. Noen ganger er det fint å lese Leser søker bok, bøkene. De er noe med den enkle formen eller det enkle språket (etter hvilken type bok det er) som gir større rom til tanker :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har lest to, eller er det tre nå, Leser søker bok bøker, og de har begge vært gode og kanskje ekstra treffende fordi det er en enklere formidling av teksten. Det uten at innholdet nødvendigvis er enkelt behandlet. Om det gir mening?

      Slett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.