Sider

torsdag 15. januar 2015

Så alt for ung: The unfinished life of Addison Stone av Adele Griffin


Død, men likevel så levende


Tittelen The unfinished life of Addison Stone lar meg avsløre at denne boken handler om en unge kunstnerspire ved navnet Addison Stone. Addy er død allerede fra bokens første side, bare 18 år gammel. Til tross for at Addy er død fremstår hun som lys levende for leseren, vennskap, kjærlighet, familie og psykiske lidelser - vi får vite det meste, oppleve det og føle på Addys korte, men intense liv.

(..)a New York art fable(..)
Forfatter Adele Griffins
beskrivelse av boken, kilde.

Nei, dette er ikke fantasy, Addy kan ikke løfte av kistelokket om natten for å røve livet fra New Yorks borgere, hun er faktisk død. Likevel må jeg føye til at det er elementer her som spiller på hovedpersonens psyke, som kan være ekte eller muligens er det bare fantasi i hovedpersonens eget hode. Du finner det kanskje merkelig at jeg beskriver Addy som lys levende i første avsnitt? Det gjør jeg fordi forfatter Adele Griffin har gjort et smart grep i denne ungdomsroman. Griffin har med boken skapt en form for biografi/memoar i intervjuformat. Gjennom intervjuer med, blant annet, Addys venner og familie, og ved hjelp av avisutklipp, e-poster, bilder og malerier er det mulig for leseren å danne seg et bilde av en energisk, manisk og ikke minst utrolig talentfull ung jente. I tillegg skaper alle intervjuene dybde hos karakterene som alle har tilknytning til Addys liv, her er ingen overflødige.


Art Elite Documentary from Victoria Bata on Vimeo.


Bilder, malerier, sitater og videoklipp som er laget i forbindelse med denne romanen kan du se  og videoene kan du se på Addisons hjemmeside iamaddison.com.

Det at så mange forskjellige mennesker forteller om sitt forhold til Addy og tiden helt frem til hun dør, gjør at leseren kan danne seg et sammensatt bilde av "living breathing" Addy. Et virkelig unikt menneske, både på godt og vondt. En annen interessant observasjon, som ofte gjelder utenfor bokens permer også, er at alle intervjuobjektene mener de sitter på en form for sannhet. Mens det først er når man ser alle historiene i sammenheng at man forstår mye av hovedpersonens liv og død.

Addison was a straight-up adrenaline junkie. She disguised her junkie need by calling it art.

Det blir som en slags biografi, boken i boken er skrevet av en fiktiv forfatter, en forfatter som av og til supplerer med nødvendige kommentarer. Jeg tror neppe jeg er den eneste som i begynnelsen undret meg om dette faktisk var en historie fra virkeligheten, men det er altså fiksjon. Kanskje er det en annen årsak også, historien er nemlig en moderne spinn/inspirert av en virkelig persons liv, nemlig skuespiller og modell Edie Sedwick.


Dette er forresten den første boken, så vidt jeg kan huske, jeg har lest som er satt sammen på denne måten og det fungerte veldig bra. Det at teksten brytes opp med bilder,og annet som virkemidler bryter fint med mer tradisjonell skrivestilen, boken blir derfor relativt lettlest selv om temaet er dystert.

I love that I never know who I'm going to meet next in New York. Sometimes I imagine all these millions of kids who have come here like jeweled doorknobs marked “turn me.” It's an Alice-in-Wonderland kind of city.
Addison Stone.

Stemningen gjennom hele historien er spent, litt manisk på mange måter som hovedpersonen selv er. Begynnelsen på slutten for Addison starter nok kanskje med et besøk hos besteforeldrene en sommer, da hører Addy stemmer, er de virkelige eller dreier det seg om en psykisk lidelse?

På mange måter var dette en veldig fin bok å gli over i etter å ha lest Marit Kaldhols det skulle vere sol, vi skulle reise til Lódz. Selv om det er to meget forskjellige romaner tar de begge opp noen av de samme temaene.

En god, litt annerledes og gripende ungdomsroman.











Om bloggeren
Mari elsker bøker(selvsagt!) og startet denne bloggen sommeren 2008. Gode bøker og leseglede er til for å deles! Mari jobber til daglig på kontor og jobber som ekstern forlagskonsulent på si. Sommeren 2012 startet hun opp bokbloggportalen Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger

Barns sikkerhet i bil er et tema som ligger Maris hennes hjerte nært og hun står bak den prisbelønnende bloggen Sikring av barn i bil.

5 kommentarer:

  1. Dette hørtes ut som en interessant roman, Mari. Det er spennende med bøker som leker seg med form og som strekker seg ut av sidene i den fysiske boka. Carrie av Stephen King er også skrevet på den måten du beskriver - minus multimedia, da. På 1970 - tallet hadde vel det vært sci-fi ;-) . Flott anmeldelse som pirret nysgjerrigheten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig at du likte anmeldelsen min, Silje. Det var interessant og ikke minst en dramatisk historie om en ung kvinne med store problemer som ingen egentlig tar alvorlig nok.

      Jeg har sett lignende romaner hvor dagbokklipp etc. brukes, men ikke helt på denne måten, så nå ble jeg ekstra nysgjerrig på Carrie(jeg som er litt redd for innholdet i Kings bøker).

      Jeg oppdaget faktisk ikke nettsiden før jeg begynte på innlegget mitt, men det var en fin påminner om boken. Regner med det er et rent pr-stunt i forbindelse med utgivelsen i fjor sommer.

      Slett
  2. Så flott omtale. Spennende med bøker som er litt annerledes, men som allikevel virkelig treffer :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for det, Anette. Det er både interessant og spennende med litteratur som er skrevet/laget litt utenfor det vante oppsettet.

      Slett
  3. SV: Jeg må virkelig anbefale den (Mine fem år som far), men kan godt skjønne at du vegrer deg litt. Men om du leser den en gang så er jeg sikker på at den faller i smak :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.