Sider

torsdag 29. oktober 2015

Revolution av Jennifer Donnelly

I 2012 lyttet jeg til Revolution av Jennifer Donnelly. Boken sitter fortsatt i kroppen. Det er historien om den unge jenta som mister sin bror i nåtiden, og Alexandrine som lever under vanskelige forhold under den franske revolusjonen.




Familien til Andi går i oppløsning etter brorens død. Moren befinner seg på et mørkt sted mentalt og har ikke overskudd til andre enn seg selv, faren reiser og Andi selv er sint på alt og alle med et unntak og det er musikk - Andi elsker musikk, det er den eneste trøsten hun har. Nå tvinges Andi med på en reise til Frankrike med sin far. I Paris ramler Andi over en gammel dagbok. Innholdet tar henne med til et Paris i opprør, det er revolusjon i Frankrike og den unge piken Alexandrine Paradis skildrer det dramatiske hun opplever.

Bokens historie begynner i USA, tempoet er ikke akkurat heseblesende i en start, men det endrer seg fort når Andi lander i Frankrike og finner Dagboken(med stor D ja). Dagbokhistorien er en slags parallell til tragedien Andi har opplevd, samtidig gir historien hovedpersonen selv en etterlengtet pause fra egen sorg og hverdag. Som du kanskje da har forstått er dette to historier som flettes inn i hverandre, overgangen mellom samtidshistorien til Andi og Alex sine opplevelser under revolusjonen glir sømløst. To svært så levende karakterer trer frem fra teksten. Jennifer Donnelly er god på formidling av historiske begivenheter, en skulle nesten tro at Alex faktisk var et ekte tidsvitne, ikke et fiktivt et.

Jeg vil egentlig ikke skrive noe om hvilken del av historien som formidles gjennom Alex. Det holder i massevis om jeg forteller at det er et liv preget av tidens store hendelser. Når historien trer frem fra sidene vil de som kjenner til historien ha innsikt i hvordan det hele bør ende. Som leser er det likevel umulig å legge håpet fra seg, kan forfatteren ha løst fortidens tragedier? Holder hun seg til "manus" eller tar hun seg noen kunstneriske friheter? Hvordan det nøstes opp til syvende og sist vil jeg ikke svare på, men kanskje får du lyst til å finne ut av det selv?

Gjennom denne reisen i historien, og personlig med hendelsene som preger Andi, begynner ting sakte men sikkert å endre seg. Dødsfallet til broren vil prege Andi og familien livet gjennom, men sorgprosessen går sin oppskriftsmessige gang.

Boken er forøvrig ingen reiseguide til Paris, jeg så en annen som omtale at boken er Paris slik franskmennene selv opplever byen. Det tror jeg det er mye sannhet i. Det nærmeste en kommer turistattraksjoner er et besøk eller to ned i de mørkeste parisiske katakomber, da er det ikke sightseeing man er med på!

Revolution er en historisk roman som sitter godt, den er dramatisk og fengslende. Anbefales!

Har du forresten sansen for Ruta Sepetys bøker tror jeg ganske så sikkert at du vil like Revolution.










Om bloggeren
Mari jobber til daglig på kontor i et elektrikerfirma, i tillegg er hun redaktør/prosjektleder for NUBB.nu - nettsted som arbeider med formidling av nordisk ungdomslitteratur. Hun driver Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger

og hun står bak den prisbelønnende nettsiden Sikring av barn i bil.

2 kommentarer:

  1. Denne hørtes spennende ut, Mari! Jeg har øyne og ører opp for tips om god ungdomslitteratur, alt som kan få elevene mine til å lese mer :)

    SvarSlett
  2. Det låter som en bra bok. Den får jag skriva upp på vill-läsa-listan. :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.