Sider

fredag 12. februar 2016

Klassikere fra vår tid

Mens jeg holder på med mitt første arbeidskrav i litteraturstudiet merker jeg virkelig hvor dyktig hjernen min er god på digresjoner. Ja, for jeg er selvsagt uskyldig, hjernen min er skurken!

Akkurat nå tenker jeg:

Hvilke forfattere vil stå igjen som vår tids Astrid Lindgren, Torbjørn Egner, A.A. Milne eller Lewis Carroll? Kan En Pingles dagbok forfatter Jeff Kinney være en av dem?

Bokmarkedet akkurat nå lider ikke på mangel av morolitteratur for de som går barneskolen og på mellomtrinnet. Jeg må innrømme at jeg har litt problemer med å forestille meg, og her setter jeg det litt på spissen, at 10 humoristiske serier er det som skal inn i oversikten over klassisk barnelitteratur fra det 21.århundre. Ja, de vekket latter og leselyst, men kanskje var det ikke disse bøkene som sørget for de varige inntrykk? Jeg forsøker på ingen måte å si at disse bøkene ikke har en plass i samfunnet, eller at alle humorseriene bør og vil glemmes, men det blir litt som om da annenhver ungdomsbok inneholdt minst èn vampyr. Ikke alle tåler Evighetens kyss.











Om bloggeren
Mari jobber til daglig på kontor i et elektrikerfirma, i tillegg er hun redaktør/prosjektleder for NUBB.nu - nettsted som arbeider med formidling av nordisk ungdomslitteratur. Hun driver Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger.

4 kommentarer:

  1. Jeg har nok ingen opplagte kandidater..
    Kanskje det er slik at det som kunne blitt vår tids klassikere rett og slett forsvinner i alt mylderet? Jeg vet ikke, men antar at det utgis uendelig mange flere bøker (for alle målgrupper) nå, sammenligna med hva som var tilfelle for noen tiår sida? Skal man greie å skille skitt fra kanel, er det enklere hvis man har litt på et fat, og ikke ei hel dynge ;o)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg kjenner på en redsel for alt mylderet. Statistikken for 2012 viste at 75 % av utgivelsene det året var serielitteratur, da kan jeg ikke annet enn å tro at det finnes annen litteratur som drukner. Bibliotekstatistikken for første halvår 2012 viste at 94 av 100 bøker på utlånstoppen for barn og unge var seriebøker. Avgår de andre bøkene ved for tidlig død? Det er en trist og skremmende tanke. I min utopiske litteraturdrøm er det plass til litt av alt.

      Slett
  2. Må le litt av denne. Min sønn på 14 ligger nede og leser Pingle på nytt. Jeg har prøvd å gi ham en av bøkene jeg har klar til ham. men han vil og må lese ferdig den Pinglen han holder på med.
    Selv vil jeg holde en knapp på Vaffelhjarte som en bok som kommer til å overleve lenge :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Haha, det kunne jo ikke passet bedre. Jeg har ikke noe i mot pingla, bare så jeg får understreket det. Problemet mitt er når "alle" vil ha sin egen bestselger-humoristiske-pingle-suksess så er det jo klart at ikke alt er gull for framtida. Vi kan bytte ut pingla med Hunger Games, Twilighet eller andre populære bøker ;)

      Slett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.