Sider

fredag 6. januar 2017

Leiligheten av Nora Szentiványis

Leiligheten er Nora Szentiványis' forfatterdebut. Ikke la deg lure av antall sider, for denne lille romanen rommer så mye.  


Fra Leiligheten.

Historien som fortelles i denne romanen er stillferdig, men på mange måter likevel så hard, preget av sorg og en dårlig samvittighet som forplanter seg gjennom generasjoner. En mormor blir forlatt ensom i Ungarn, hennes eneste datter hopper av med mann og et lite barn. Fortellinger handler om mormor i Ungarn, hennes historie trer fram gjennom minner fortalt av mormoren selv, datteren og barnet. Det er blanding av minner og forestillinger om hvordan ting kan ha vært. Mormors leilighet knytter det hele sammen, vi vender alltid tilbake dit, til stedet som er uløselig knyttet til mormoren. Slik har det vært i over 50 år.

Romanen viser oss en familie i Ungarn gjennom ulike perioder fra rundt 2.verdenskrig, kommunismen og revolusjonen i 1956 og framover til vår tid. Historien har sterke likhetstrekk til det som skjer i verden i dag. Som en naturlig forlengelse av deler av romanens underliggende tematikk går mine tanker til alle de som har flyktet, som er på flukt eller som lever i et land hvor drømmer aldri kan gå i oppfyllelse. I Leiligheten "mister" en kvinne sitt eneste barn til Vesten, et barnebarn mister muligheten til å noen gang bli ordentlig kjent med sin mormor, men en familie får også et bedre liv. Et liv hvor mange drømmer og håp kanskje kan realisere. En ny generasjon kan få beholde passet sitt, kan reise fritt, og jenter kan plystre og gå barbeint uten at det snakkes om av naboene.

Fortelleren er ambivalent, vil hun forstå og sette seg inn hvordan ting har vært i familien, for mormor? Noen ganger er det enklere hvis man ikke vet. Det er så ærlig, og det er så vondt, det er realistisk, men aldri sentimentalt.




Romanen minner meg på mange måter om Ida Jacksons Morfar, Hitler og jeg, det har noe med reisen hovedpersonen gjør i sin familie og de mange følelsene som knyttes til generasjonene som kom før en selv.

En flott debut som jeg varmt vil anbefale videre. Boken er relativt kort, begynner du i dag så rekker du kanskje å vurdere den som en kandidat til nominasjonene til Bokbloggerprisen må sendes i morgen.

Kilde til bok: Lånt på eBokbib.

Bokbloggere om romanen:
Moshonista
Tine
Tones bokmerke


Litteraturkritkere om romanen:

Littkritikk
Merete Røsvik Granlund

10 kommentarer:

  1. Hmm... denne når jeg ikke å lese innen fristen, men høres ut til å være ei bok for meg. Like frustrerende hvert år å ha så kort tid til å lese alle norske som kommer ut om høsten. Kanskje vi burde snu litt på året når det gjelder BBP? Oktober til august? Mye mer praktisk, ihvertfall...

    SvarSlett
    Svar
    1. Det går jo an å fremme det som et innspill :) Nå var jeg jo så treg til å svare, men hvis en hadde en dag til lesing så er "Leiligheten" absolutt overkommelig på få timer. Litt avhengig av lesehastighet også så klart. Jeg håper du leser boka, Marianne, den er fin, både før og etter nominasjonsfrist.

      Slett
  2. Jeg leste om denne boken hos Tine og førte den opp på leselista med en gang, den høres ut som en liten bokperle :) Ønsker deg en flott lesehelg med deilig snø og vintervær ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er en god roman, som både er en privat historie og en historie om noe større som vi alle er en del av.

      Slett
  3. Dette kalle jeg supereffektivt Mari. Treffende omtale, og jeg er helt enig. Den dårlige samvittigheten som kjemper mot intensjoner og anger og alt det man skulle gjort anderledes, men vet inni seg at man hadde gjort på samme måte, for ' sånn er menneskene' , eller som Vigdis sa (i Mors Hus), igjen og igjen, - sånn det bruker å være mellom mennesker - eller var det sånn det skal være mellom menneskers? Uansett. Glad du plukket opp boka!


    Jeg ønsker meg deseperat denne boka på kortlista. Marianne, altså, du rekker dette, bare å plante lørdagsrompa i sofaen.. Den ligger på eBokBib.

    (Sånn går det når man leser de virkelige gode bøkene alt for sent.)

    SvarSlett
    Svar
    1. Når Ingalill. maner til innspurt i siste liten, ja, da hiver man seg rundt. Det angrer jeg ikke på, for det var vel anvendt egolesetid. Nonstop med nesa i ei ebok her de siste 24-timene.

      Jeg satser på at vi minimum får se denne boka på langlista, men aller helst kortliste eller joker. Heia Nora!

      Slett
  4. Oi! At denne har gått så fullstendig under radaren her da??
    Vi hadde en hyttenabo. Hun flyktet fra Ungarn i -56. Da vi flyttet hit og ble kjent med henne, var hun prototypen på ungarsk bestemor; lita og rund med kvitt hår og armforkle. I uthuset hadde hun ei barnevogn med ei dokke med gutteklær. Det var sønnen som ikke fikk leve opp, sønnen som førte med seg like mange tårer, i et annet land så mange år etter. Et lite lv kan være som en stor roman.
    Skal lese denne boka. Garantert!

    SvarSlett
    Svar
    1. For en aldeles hjerteskjærende historie, Berit. Det gjør vondt langt inni hjerte å tenke på den stakkars moren. Plukk opp boka, jeg tror ikke du vil angre.

      Slett
  5. Det er så bra at mange har fått øynene opp for denne flotte boken, takk for link Mari!

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig, Tine! Jeg føler virkelig at dette var en stor, liten, roman å få med seg fra året som har gått.

      Slett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.