Sider

mandag 14. januar 2019

Kvinner i kamp - 150 år med likhet, frihet, søsterskap - En slags omtale

Kvinner i kamp er en illustrert kortversjon av verdens kvinnehistorie fra 1800-tallet fram til vår tid. Jeg er imponert over hvordan Marta Breen har komprimert kvinner historie til å passe inn i det lettleste tegneserieformatet, imponert, men ikke overrasket, Breen og Jordahl har jo gjort lignende før med stort hell.


Jeg tar det som en selvfølge, men jammen er det mange som har kjempet hardt for at jeg skal kunne kjøre bil, stemme, tjene(og bruke) mine egne penger og retten til å kjøpe(eller låne) de bøkene jeg selv vil.


Lettlest og viktig

Det er lettlest, men boken føles ikke mindre relevant og viktig av den grunn, heller tvert om så gjør det historien tilgjengelig for de aller fleste.

Boken bør straks og med en gang inn i skolen, lærere kjenn deres besøkelsestid her. Kvinner har liten plass i historiebøkene, dette er et godt supplement som viser kvinnenes kamp for å få være en del av historien. Denne boken lærer oss om kvinner fra forskjellige land som har kjempet for rettigheter vi har i dag, kamper vi skal være takknemlig for at noen tok for oss. Dette er en fin instruksjonsbok som viser viktige kvinneskikkelser de siste 150 årene. Det er historien om kvinners rett til å stemme, rett til skolegang, rett til arbeid, retten til å bestemme over sin egen kropp og elske den man vil.

Denne boken er full av historier som alltid vil berøre og gripe meg, enda jeg har lest om flere av kvinnenes historier tidligere, sammen med de fantastiske illustrasjonene til Jenny Jordahl. Jeg beundrer hvordan Jordahl med en illustrasjon av og til kan si mer enn tusen ord, det kan slå denne leseren midt i magen.

Oldemor ble født i 1911, to år før norske kvinner fikk allmenn stemmerett. Heldigvis fikk hun også mannen hun elsket. For kjærligheten dette bildet er gjennomsyret av skulle det noe til å forfalske i bygdenorge i ca. 1934.

Takk til de før oss, men det er ikke over enda

På vegne av meg selv og min datter(og sønn!) som kommer etter meg, er jeg for alltid takknemlig for alt de før oss har ofret for at vi i dag kan leve et fritt liv fullt av valgmuligheter. Det er fortsatt områder samfunnet kan bli bedre på, men i Norge har vi det ganske fritt. Da er det viktig å huske på at vi har søstre andre steder på jorden som fortsatt kjemper for rettigheter mange av oss tar for gitt i disse dager.

Som boken også summerer opp til slutt, det er fortsatt utfordringer og hinder som må forseres. Verden har stadig behov for kvinner som våger, som ofrer og står side om side med sine søstre for å kjempe for det som er rett. Menn er velkomne til å delta i kampen, noen liker å late som om kvinner er mot menn, men det er ikke tilfelle. Kvinner er ikke mot menn, de er i mot å bli undertrykt og fortalt hva de kan eller ikke kan gjørebare fordi de er kvinner. La det ikke herske noen tvil: KVINNER KAN! Det har historien lært oss!

Kvinners kamp gjennom 150 år, det er noe å feire! Verden ser ut til å anerkjenne dette, for Marta Breen og Jenny Jordahls flotte bok fra 2018 allerede er oversatt til 20 språk. Ett av disse språkene er engelsk, noe som gjør boken tilgjengelig for millioner av mennesker verden over. Gratulerer! Boken anbefales varmt av meg.

1 kommentar:

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.