Sider

søndag 7. juni 2020

En smakebit på søndag

Siden forrige gang jeg arrangerte smakebitene har det skjedd ting i verden. Et drap av en farget mann i USA, begått av politifolk, har vekket noe i mennesker verden over. Black lives matter demonstrasjonene foregår nå tre kontinenter.


Denne søndagen ser du kanskje at ikke er helt vanlig her på bloggen. Heldige meg som har en plattform jeg kan bruke til hva jeg vil. I dag blir det noe litt annet enn det vanlige litteratursnakket. Hvis du ønsker så les videre, hvis ikke kan du selvsagt bare legge inn smakebiten din som vanlig.

Jeg vet ikke hvordan det daglig er å bli sett på med øyne som er fylt av mistenksomhet.

Jeg vet ikke hvordan det er å ikke bli bedt med hjem etter skolen fordi jeg kanskje har en annen bakgrunn enn klassevennene mine.

Jeg vet ikke hvordan det føles å vite at hudfargen gjør noen mennesker redde og fylte av hat.

Jeg vet ikke hvordan det er å bli truet, mobbet eller slått fordi jeg har en annen hudfarge.

Jeg vet ikke hvordan det er å bli fortalt at jeg kan reise tilbake til dit jeg kom fra.


Jeg er oppvokst i et land hvor de aller fleste innbyggerne har samme hudfarge som meg, hvit. Det har vært godt og trygt å være meg i landet mitt(eller i andre land), men hvorfor skal ikke alle i landet mitt få føle seg like trygge, like mye respektert og like mye hørt som meg? Det burde være en selvfølge. Mennesker bør dømmes ut i fra sine handlinger, fargepigmentene i huden har ikke noe med saken å gjøre.

Her tror jeg litteraturen kan spille en viktig rolle. Det forutsetter også at alle får komme til orde, kan bli publisert uavhegig av hudfarge. Litteraturen skal representerer mangfoldet i samfunnet. Både fordi alle er tjent med å finne representanter for oss selv seg i bøkenes verden, men også fordi vi uten disse stemmene mister en viktig innsikt inn i samfunnet vårt. Å lese om andres liv, leve seg inn i noens historie og kjenne på hvordan det kan være, det er så viktig. Det kan gi mer forståelse og empati.

En rask titt i bokhyllene mine viste meg at selv om jeg har variasjon av lesestoff, det forsøker jeg å være bevisst på, så er det en overveldende mengde "hvit" litteratur.

Hvordan ser det ut i bokhyllene deres? Hvilke bokfavoritter skrevet av fargede forfattere har du?Dagens linkefunksjon for smakebitene finner du lenger ned i dette blogginnlegget. Neste uke er det Astrid Terese som er vert for smakebitene.

God søndag!

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enterHvordan delta med en smakebit?

1.Her gjelder kun èn regel: No spoilers.

2.Viktig: Legg inn linken til ditt blogginnlegg i linkefunksjonen. Link tilbake til dette blogginnlegget i ditt eget. Glemmer du det finner leserne verken din eller andres smakebiter. Bruker du Twitter/Instagram for å promotere bloggen din? Hastag #smakebit.


Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.

Om bloggeren
Mitt navn er Mari. Jeg er en dame i siste halvdel av 30-årene. Har studert samtidslitteratur for barn og unge ved Norsk Barnebokinstitutt. Tidligere redaktør nubb.nu, nettsted for formidling av nordisk ungdomslitteratur og hun driver Bokblogger.no. Du kan lese mer om meg i fanen "Kontakt/Hvem er jeg?"

6 kommentarer:

 1. Veldig godt skrevet Mari, det er sannelig tid for refleksjon. Jeg tenker at sånn som vårt eget sinn er skrudd sammen, ser vi på andre og på verden, så jeg har alltid tenkt at det ikke finnes rasisme i Norge. Nå kommer alle nyansene frem, så vi får noe å tenke over, alle og en hver.
  Ha en fin søndag Mari :)

  SvarSlett
 2. Väl skrivet. Jag har Jacqueline Woodsons "Brun flicka drömmer" där också barnen måste förhålla sig till rasismen, och Paul Beattys "Svikaren" som verkligen tacklar rasismen med plågsam humor. I Beattys roman dör pappan av omotiverat polisövervåld 😔

  SvarSlett
 3. Det er nok dessverre nokså "hvitt" i min bokhylle og. Det har ikke vært et tema jeg har fokusert på og da er jeg redd det blir oversett.
  Jeg har en sønn som er født i Afghanistan og etter han kom inn i livet vårt har vi lært mye om hverdags-rasisme. Det er utrolig hva voksne folk kan finne på både å si og gjøre. Jeg har fortvilt mange ganger over handlinger som ikke engang kan regnes som uvitenhet.
  Ha en riktig fin søndag, Mari!

  SvarSlett
 4. Det är övervägande "vitt" i min bokylla med, men jag försöker att bredda min läsning. Jag tycker om att läsa böcker av Chimamanda Ngozie Addichie, Alyssa Cole, Ibi Zoboi, Angie Thompson och Helen Oyeyemi. men jag borde verkligen läsa mer från svarta författare. Har flera olästa i hyllan.

  SvarSlett
 5. Emellanåt läser jag böcker av mörka författare och jag försöker verkligen se till att det blir mer.

  SvarSlett
 6. Väldigt klokt skrivet! Jag och maken diskuterade vår egen läsning häromkvällen, när vi sett färdigt TV-serien Naughts + Crosses (som f.ö. kan rekommenderas ur den här synvinkeln!) som är skriven av en afroamerikansk författare. Vi har sorgligt homogent vad gäller författare i hyllan.
  Toni Morrison är en författare som jag varmt kan rekommendera. Octavia E Butler är en annan. Angie Thomas The Hate U Give är mycket tankeväckande. Ett amerikanskt äktenskap av Tayari Jones.

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.