RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

torsdag 6. juni 2024

Sanders av Tor Åge Bringsværd

Sander
Historien om han som bodde der* før bjørnen
AV
Tor Åge Bringsværd


Er boken jeg omtaler kjøpt eller sponset?

Skiltet over døren til Ole Brumm

Du har kanskje lagt merke til skiltet?
Kanskje har du lurt på hvem Sanders er? 
Hvorfor står navnet hans på et skilt over inngangsdøren til Ole Brumm? For deg som ikke husker dette, så er bildebeviset i en Brumm-bok nær deg eller bare et lite Google-søk unna. Kanskje er det Tor Åge Bringsværd som har svaret på det, eller den anonyme manuskriptforfatteren da, som Bringsværd i form av en fortellerstemme i boken skriver at han bare har oversatt og publisert. Dette tolker jeg som en del av historien og ikke en faktisk sannhet.

Once upon a time, a very long time ago now, about last Friday, Winnie-the-
Pooh lived in a forest all by himself under the name of Sanders.

Sitat fra Winnie-the-Pooh av A.A. Milne.

Handlingen

Mannen Sanders er ute på tur, han har gått så lenge at han ikke vet hvor han skal eller hvor han har vært da han plutselig befinner seg i utkanten av en skog. Istedenfor å gå forbi velger Sanders å gå inn i skogen. Det er en hyggelig skog, og Sanders blir der inne lenge. Så lenge faktisk at han bestemmer seg for å lage seg et hjem der, i et valnøtt-tre i skogen.

Sanders lever i nuet, han blir venn med, nesten, alle dyrene i skogen og han får et innblikk inn i dyrenes liv og utfordringer, som viser seg å være overraskende like menneskenes eksistensielle grublinger og utfordringer. Det viser seg etter hvert at ikke alt er som det skal, verken med Sanders selv eller Skogen, men hva det er må du nesten finne ut av selv.

De snakket om hvor viktig skyene var, hvordan deres form og bevegelser var med på å gjøre alle solnedganger litt forskjellig. "Du kan aldri være sikker på hvordan den neste nedgangen ser ut", sa Fredrik fornøyd. "Og sånn er det vel med livet også. Det ville ikke være noe spennende hvis vi alltid visste hva som kom til å skje."
"Nei, prøv deg å tenke deg et liv uten overraskelser", sa Sanders.
"Kunne ikke falle meg inn", sa Fredrik.

Sanders - Tor Åge Bringsværd, s. 24.

Dette er en sjarmerende historie, en påminnelse om å leve i øyeblikket, men dette er også en historie med mer tyngde. Sanders syntes å være en miks mellom en kortroman og en fabel. For meg handler teksten om det å se hverandre og om viktigheten av at alt levende skal klare å eksistere side om side med hverandre. Vi bør ha en felles forståelse for hva det innebærer at vi alle lever på samme planet. Det er i det hele tatt mye i historien som med små bruddstykker tar for seg viktige temaer i livet og samfunnet. Et eksempel er forutinntattheten til eselet Tristan, som selvsagt ikke overhodet må forveksles med Tussi. 

Historien skal, slik jeg leser det, ha det til at Sanders levde i tiden før Ole Brumm, men altså her, og dette er sikkert flisespikking, blir det noen logiske brister for meg. For alt jeg vet er dette intensjonen til forfatteren, og kanskje han storkoser seg med at jeg rev meg i håret over dette, ha ha. Her dukket det opp både gravemaskiner og gule vester. Synbarhetstøy har ikke vært i bruk så - i England begynte de å teste ut dette på midten av 1960-tallet - jeg har sjekket! Dette er viktig informasjon du kan legge deg på minne til spørsmålet en dag dukker opp på en quiz. 

Stilen på illustrasjonene til Øyvind Lauvdahl kan minne litt om stilen til den originale illustratøren til Brumm-bøkene, Ernest H. Shepard, men Lauvdahl har her lagt seg på en mer naivistisk og mindre detaljert stil.

Alt i alt en fin leseopplevelse! Det er selvsagt vanskelig å lese den uten å ha Brumm og vennene hans i bakhodet, de to verkene er uløselig knyttet sammen. Sanders er en, mobilfri, påminnelse om hva som faktisk er viktig her i livet.

PS. Det føltes utrolig deilig å lese en bok igjen, noe jeg ikke har gjort siden tja, i vinter en gang. 


Om bloggeren
Mitt navn er Mari. Jeg er en dame i siste halvdel av 30-årene. Har studert samtidslitteratur for barn og unge ved Norsk Barnebokinstitutt. Tidligere redaktør nubb.nu, nettsted for formidling av nordisk ungdomslitteratur og hun driver Bokblogger.no. Du kan lese mer om meg i fanen "Kontakt/Hvem er jeg?"

0 comments:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.