RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

fredag 13. januar 2017

En bror for mye av Linde Hagerup - et troverdig barneperspektiv

Sara er 9 år da verden slik hun kjenner den går i oppløsning. Hun har fått en bror, en ekstra bror, en fem år gammel plagsom og ekkel bror.


Det er utfordrende for både liten og stor den dagen familien tar til seg Steinar, etter at moren hans døde. I familien er det allerede to barn, Emilie på 14 og Sara på 9 år. Som utenforstående forstår leseren at denne situasjonen kan by på problemer, spesielt siden vi får vite at Sara aldri har likt Steinar. Det er vanskelig og vondt for Sara. Heldigvis er hun oppfinnsom, hun finner en måte å takle den nye utfordringen på. Metoden er kanskje ikke helt slik resten av familien hadde håpet på.

Linde Hagerup skriver barneperspektivet med et utrolig godt øye for hvordan en dramatisk omveltning kan føles og oppfattes for barn. Alvorlige tema skrives om på en måte som er forståelig for en barneleser, som for eksempel sorg og sjalusi. Forfatteren får også fram på en god måte at vi voksne noen ganger kan ramle ned i fellen ved å si ting til barn som er vanskelig for dem å tolke (se eksempel lenger ned). Det kan være viktig med en påminnelse om det en gang i blant. Hagerup lar hovedpersonen eksperimentere med med identitet og kjønn på en fin måte, her minner faktisk boken meg om Maria Gripes Skyggen over steinbenken og karakteren Carolin som også gjør dette.

En bror for mye er skrevet med humor, men det er også en sår historie om følge seg invadert og oversett. Heldigvis er det mange gode klemmer å få, og mens hovedpersonen tar tiden til hjelp vokser hun med situasjonen familien har havnet i. Fine fargerike illustrasjoner er spredt boken igjennom. De viser situasjonene stort sett slik som beskrevet i teksten, og fungerer kanskje derfor best som en liten pustepause for yngre lesere. Boken anbefales, både for stor og liten. Har du noen du kan lese høyt med så tror jeg det yngre publikumet vil la seg begeistre av det, og det kan være fint å snakke sammen om det som skjer i fortellingen.

Her er en liten smakebit til deg:

Hvis du lurer, så ja, Linde Hagerup er i slekt med, de som fra 2016 er kjent som, Snøfall-Hagerupene ;) Hvis jeg ikke tar veldig feil så er Klaus Hagerup Lindes onkel.

Boken lånte jeg på eBokBib, hvor den ble ferdiglest på 1,2, 3. Hadde jeg rukket boken før 7.januar ville jeg nominert boken i åpen klasse til Bokbloggerprisen.

Om boken hos andre bokbloggere:
Beathes bokhjerte
Les mye


Om boken i tradisjonelle medier/av kritikere/profesjonelle: 


4 kommentarer:

 1. Tusen takk for dagens flotte smakebit Mari! Jeg liker särlig godt det der med beina och kärligheten! Navnet Hagerup - da dukket Inger H opp i mitt hode :-)
  God bok hilsen Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig, Tove, og tusen takk for at du tar deg tid til å lese. Jeg tror Inger Hagerup var farmoren til Linde Hagerup, så den tanken passer fint :) Ønsker deg en riktig god helg.

   Slett
 2. Ja, denne var fin! Jeg leste denne rett før nominasjonen men jeg hadde så mange andre favoritter i den klassen at det ikke ble plass til denne likevel. Men absolutt en verdig kandidat altså. Tusen takk for link.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde ikke lest mange nok til å fylle alle plassene i noen klasser, og var i tillegg veldig kresen i fjor skjønner jeg. Kun 3 av 11 leste, som kunne kvalifisere til prisen, ble nominert av meg. Men sånn kan det gå, det vil alltid være gode bøker vi ikke rekker å få med oss innen nominasjonene skal sendes inn. Det er en del av gamet ;)

   Slett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.