RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Nakenbilder på avveie

En snap i forelskelsens rus, en person som ikke var til å stole på. Et liv som blir endret.

hex hall

Ikke alle må ha barn

Hvorfor skal alle mene noe om andres valg om å få barn eller ikke?

Søk

lørdag 14. januar 2017

The Lost Thing (no. Den bortkomne tingen) av Shaun Tan

Hva gjør du når du finner en ensom Ting på stranda? En Ting som er snill og leken, men så uendelig annerledes enn alt her i vår verden.
Enda en flott bok jeg fikk stifte bekjentskap til takket være studier hos Norsk barnebokinstitutt.

Gutten/mannen(ja, hva er han egentlig?) i denne historien tar selvsagt med seg tingen hjem, men det er ingen varig løsning. En kveld hører han om departementet for "odds and ends", kanskje Ting bør leveres inn der? Mannen og Ting får hjelp fra uventet hold, og det viser seg at det kanskje kan finnes et perfekt sted for ting som ikke passer helt inn.

The Lost Thing får meg til å tenke på UNICEF sin Den Ene-kampanje, den handler om viktigheten av at voksenpersoner evner å se barn, bry seg om barn og være tilstede for de som trenger det. Mannen i denne historien ser "Tingen", ser at den ikke har det så bra, at den er ensom. Samfunnet rundt de to hovedpersonener blekt, innbyggerne har like klær, kjører i like busser og mange har de samme jobbene. Det er kun "Tingen" som skiller seg ut som den fargerike i en trist verden. Kanskje forsøker forfatteren med dette grepet å vise oss hvordan verden ville vært om vi hadde gjemt unna alt og alle som noen av en eller annen grunn mener at ikke passer inne?

Se gjerne også animasjonsfilmen som er laget av boka, den tilfører historien en ny dimensjon. Anbefales sterkt! Jeg ser forresten at forlaget beskriver boka som humoristisk, for meg var den mer rørende og tankevekkende en morsom. En bildebok jeg tenker nok fenger voksne mer enn barn.

Minner om En fisk til Luna av Lisa Aisato.


Om bloggeren
Mari jobber til daglig på kontor i et elektrikerfirma, i tillegg er hun redaktør/prosjektleder for NUBB.nu - nettsted som arbeider med formidling av nordisk ungdomslitteratur. Hun driver Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger.

2 kommentarer:

 1. Å, jeg er så glad i Shaun Tan! Bøkene hans er tvers gjennom nydelige. Jeg har ikke lest alle, og favoritten min er Fortellinger fra ytre utkant og Ankomsten Men Den bortkomne tingen er også nydelig (kanskje jeg skal si at alle tre er favoritter, heller :-D)
  Jeg kom på at jeg kunne slå opp forfatteren og fant hjemmesiden hans. Han har skrevet og illustrert mange bøker. Så når jeg er ferdig med skolen skal jeg se hva jeg får tilgang til gjennom biblioteket. Historier fra ytre utkant kjøpte jeg nettopp til jobb.

  Jeg sitter egentlig og skal begynne på neste litteraturbrev. Denne gangen handler det om barn- og ungdomsbøker og der føler jeg at jeg kan litt etter å ha vært skolebibliotekar :-) Men det må jo skrives for det :-) Ha en fin helg Mari!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håper innsendingsoppgaven din har gått bra, Astrid Terese! Sender gode tanker din vei. Så spennende at du liker alle så godt, kanskje jeg må investere i mer av Shaun Tan da! Jeg følte virkelig at kombinasjonen med bildebok og animasjonsfilm var knallbra i dette tilfellet.

   Slett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.