RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

fredag 17. april 2020

Split av Swati Avasthi

Jace har slått faren sin. Etter årevis med mishandling har han endelig slått tilbake. Mørbanket og blå rømmer han hjemmefra. 


Bokomslag 2010 utgaven.

What would life be like without him? He was our glue. At the center of our lives, he determined what we would eat for dinner, where we would go for vacation, what school we'd attend. Wouldn't our family spin out of orbit, drifting away and lost, if we weren't charting our course around him?

Split er historien om en familie preget av vold og de unge voldsofrene. Det er en ærlig og rett fram fortelling. Vi følger Jace på hans forsøk i å bearbeide alt som har skjedd. Brødrene Christian og Jace har i årevis beskyttet moren sin, tatt slag og spark som var ment for henne. Først var det storebror Christian som gikk i mellom foreldrene, helt til han en dag fikk nok og reiste hjemmefra. Etter det fikk Jace kjenne på kroppen det han som ung gutt hadde vært et livredd vitne til. Begeret til Jace renner over, han tar igjen, endelig. Bekymret og blå dukker setter han seg i bilen sin, han kjører til storebroen og forsøker å starte et nytt liv der.

When he turns back, he says, “Can I ask you something?” “Sure,” I say. “Did he kill her?” “Not yet.”

Det er ikke så enkelt å starte på nytt, både med livet og å bli kjent med en bror du en gang delte livet ditt med. Christian har tilsynelatende klart seg veldig godt, mens Jace har sine problemer. Oppveksten har satt sitt preget dem, de takler fortiden på ulikt vis. Christian løper, Jace har ikke helt funnet noen god måte å takle det han sliter med enda. Han er ikke som faren sin, eller?

Denne boken er en historie om hvordan det kan føles når du endelig kommer deg unna voldsmannen du har levd med hele livet. Hvor vanskelig det kan være å ta i mot hjelp fra andre, velmenende personer. Som leser er du fluen på veggen, du observerer hvor vanskelig det kan være å bearbeide traumer. Hvor sterkt et ønske om å redde andre kan være, noen ganger går det, andre ikke.

Bokomslag 2012 utgaven.

I Split er det ingen klare svar og enkle løsninger. Det er kanskje en av bokens sterkeste sider. Karakterene er reflekterte og kloke, men ikke feilfrie på noen måte. Jeg savnet nok noe mer om gjerningsmannen, men dette var ikke hans historie. Da boken siste side var lest tok jeg meg selv i å ønske at forlaget og forfatteren hadde informert om hvor mennesker som opplever vold i nære relasjon kan henvende seg for å få hjelp. Bortsatt fra det, var Splitt en veldig positiv leseropplevelse med et sterkt tema. Forfatteren belyser at familievold er noe som kan skje i alle hjem.

Boken fyller forresten 10 år i år. Temaet er fortsatt like gyldig som det var den gangen boken ble utgitt. Den er ikke spesielt preget av å være 10 år gammel, og kan fint leses fortsatt. Jeg er litt overrasket over at denne ikke er mer kjent. God bok.

Har du det vanskelig hjemme?

I Norge har barn og unge sin egen chattetjeneste og alarmtelefon som er døgnåpen og kan kontaktes gratis - hjemmesiden finner du her. Trenger du noen å snakke med om vold, overgrep, redsel for å bli sendt bort mot sin vilje, tvangsgiftet eller andre vanskelige situasjoner? Det er gratis å ringe alarmtelefonen og nummeret et 116 111. I disse koronadager er telefontjenesten døgnåpen.Om bloggeren
Mari har studert samtidslitteratur for barn og unge ved Norsk Barnebokinstitutt. Hun er redaktør nubb.nu, nettsted for formidling av nordisk ungdomslitteratur og hun driver Bokblogger.no, stedet hvor du finner de fleste norske bokblogger.

2 kommentarer:

  1. Dette høres ut som vond lesning, du er tøff som kom deg gjennom den.

    SvarSlett
    Svar
    1. Temaet er vanskelig, men her vet jeg som leser at begge ungdommene har kommet seg vekk fra den voldelige faren. Det hjelper mye. Boken er ikke direkte rå, det er et par episoder med tilbakeblikk som er smertefulle. Ellers handler det aller mest om nåtiden, opplevelsene ligger der som en del av hovedpersonen, men denne boken er nok mindre rå og direkte vond enn en del andre bøker om denne tematikken. Misforstå meg rett, det er ubehagelig, men ikke på den måten som noen bøker som nesten kan gjøre en fysisk uvel fordi det vanskelige er veldig levende beskrevet. Siden jeg selv er mamma så gjorde det ekstra vondt å tenke på hvordan et voksent menneske ikke kan klare å bryte ut av et så usunt forhold, selv ikke for å redde barna sine fra vold. Men slik er det dessverre, noen blir lammet av frykt for hvilke konsekvenser som kan komme.

      Slett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.