RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

På denne bloggen kan du lese om ungdomsbøker i alle sjangere. Jeg er ikke sponset. Her får du ærlige meninger om bøker jeg har lest.
hex hall

Kvinnen i Isdalen

Har Dennis Aske funnet svaret på en av Norges historiens mest myteomspunne saker?

hex hall

Tung tids tale

Noen ganger kan det som skal være en av livets gleder bli vanskeligere enn hva vi kunne evne og forestille oss.

Søk

lørdag 7. november 2009

Saffy's Angel av Hilary McKay


Saffy's Angel er den første boken av i alt fem bøker i serien om den fargerike Casson familien. I denne første boken møter vi 12 år gamle Saffy,eller Saffron som hun egentlig heter, og hennes foreldre og tre søsken. Moren, Eve, tilbringer dagene ute i familiens skjul, det fungerer som hennes atelier, mens faren, Bill, tilbringer mesteparten av sin tid i et atelier i London. Barna tar mer eller mindre vare på hverandre, Saffys lillebror Indigo har utnevnt seg selv til familiens kokk, fordi moren er helt håpløs når det kommer til matlaging. Det er ikke det at foreldrene deres ikke er glad i dem men det å være kunstnere krever mye av foreldrenes tid.

En dag funderer Saffron på hvorfor hun ikke kan finne navnet sitt på fargekartet, alle søsknene hennes har navnene sine der. Hvorfor er alle Saffys søsken oppkalt etter farger mens hun selv er oppkalt etter en type krydder? Saffys verden forandrer seg når hun får svaret på spørsmålet sitt.

I et frustert øyeblikk løper Saffy etter farens taxi og kaster matpakken hans etter ham, hun snur seg og kolliderer rett i nabojenta Sarahs rullestol. Sarah mer eller mindre tvinger Saffy til å bli vennen hennes og det tar ikke lange stunden før de to jentene er bestevenner.

Ikke lenge etter dette dør Casson barnas bestefar. Han etterlater en ting til hver av barna, mesteparten av tingene finnes ikke lenger men til Saffy har han testamentert en engel. Hvor er engelen som bestefaren testamenterte til Saffy? Hun har vage minner om en engel som står ute i en hage, den finnes et sted, det er Saffy sikker på. Hun MÅ finne engelen. Saffy finner et spor som tilsier at engelen befinner seg i Sienna i Italia. Hvordan i alle dager skal hun komme seg dit da? Bestevenninnen Sarah benytter seg av sin evne til å snurre foreldrene sine rundt lillefingeren og vips så smugles Saffy til Italia.

Saffys storesøster, Caddy, holder på med kjøreopplæring og hun er for å si det mildt ingen god sjåfør. Muligens har det sammenheng med at hun har forelsket seg i kjørelæreren sin, Michael, og kanskje har et håp om fortsette med disse timene til evig tid? Eller er hun rett og slett bare en så dårlig sjåfør? Underholdende er det i alle fall. En liten smakebit på hvordan kjøretimene med Caddy kan utspille seg:
"What do you notice about this street?" he asked conversationally.

"Lovely gardens," said Caddy, getting out her hamster.

"It's one-way! Turn right, I said, and instead you turned left up a one-way street! Then you parked in the fire station exit. And that mirror is for looking behind you, not admiring your lipstick in!"

Siden jeg først er i gang med sitater må jeg legge inn et lite avsnitt med beskrivelse av min yndlingskarakter i boken, nemlig Saffys lillebror, Indigo:
Indigo was a thin, dark-haired little boy with anxious indigo-colored eyes. He had a list in his head of things that did not matter (such as school), and another list of things that did. High on Indigo's list of things that mattered was his pack. That was how he thought of his sisters. His pack.
 
Dette er en lettlest, morsom og hyggelig historie. Passer nok best for jenter i alderen ca.10-16 år, men jeg må innrømme at selv om jeg er 26 år(og utenfor denne bokens målgruppe) så kommer jeg nok til å måtte lese resten av bøkene om denne sjarmerende familien


Hilary McKay vant Whitbread prisen for beste barnebok i 2002 med boken Saffy's Angel.

0 comments:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for at du tok deg tid til å legge igjen et lite spor fra ditt besøk =)