RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

søndag 6. januar 2019

En kongelig poet - En smakebit på søndag


Velkommen til 2019 her på bloggen! Jeg har begynt det nye året med en litt, for meg, utfordrende bok, nemlig The Sketch Book of Geoffrey Crayon, Gent. av Washington Irving. Boken består av en rekke noveller og essay som forfatteren skrev i perioden 1819 - 1820.


Du lurer kanskje på hvorfor det står en annen tittel på bokomslaget? Jo, det er rett og slett fordi boken jeg holder på med nå ikke har noe god forside, annet enn tittelsiden, og den er ikke spesielt estetisk spennende. Omslaget jeg har valgt viser tittelen på en novellene som også finnes i denne samlingen, nemlig The Legend of Sleepy Hallow.  Novellen er sikkert kjent for mange, for andre er den mest kjent fra en av de mange dramatiseringene som er gjort av den, kanskje mest kjent i dag er Tim Burtons filmatisering med Johnny Depp i hovedrollen.

Dagens linkefunksjon for smakebitene finner du lenger ned i dette blogginnlegget. Neste uke er det Astrid Terese som er vert for smakebitene.




Dette er en bok jeg må jobbe meg gjennom, slå opp gamle engelske og amerikanske uttrykk som kanskje ikke brukes like mye lenger. Washington Irving var en amerikansk forfatter, men han tilbrakte mange år i England. Samlingen inneholder derfor mange tanker og observasjoner som er preget av dette. Her er det også poetiske setninger som er en nytelse å lese og dvele ved, men det er også ting her som jeg som kvinne i 2019 blir irritert av å lese, kvinner var følsomme og skjøre skapninger som var til for sin mann, jeg må minne meg selv på at dette er tekster som må sees i sammenheng med tiden de ble skrevet i og det er jo av samfunns historisk interesse.

Nå holder jeg på med tekst 13 av 34 i samlingen, den har tittelen A royal poet. Her har forfatterstemmen reist til Windsor Castle, der besøker han blant annet tårnet som James I av Skottland satt fanget fra 1406 til 1424. James skal ha blitt greit behandlet i fangenskap og fikk en god utdannelse, han skal til og med ha skrevet et langt dikt til sin elskede(The Kingis Quair). Det er altså James som er opphavet til essayets tittel, og det er fra dette jeg skal dele dagens smakebit:

ON a soft sunny morning in the genial month of May I made an excursion to Windsor Castle. It is a place full of storied and poetical associations. The very external aspect of the proud old pile is enough to inspire high thought. It rears its irregular walls and massive towers, like a mural crown around the brow of a lofty ridge, waves its royal banner in the clouds, and looks down with a lordly air upon the surrounding world.

On this morning, the weather was of that voluptuous vernal kind which calls forth all the latent romance of a man’s temperament, filling his mind with music, and disposing him to quote poetry and dream of beauty. In wandering through the magnificent saloons and long echoing galleries of the castle I passed with indifference by whole rows of portraits of warriors and statesmen, but lingered in the chamber where hang the likenesses of the beauties which graced the gay court of Charles the Second; and as I gazed upon them, depicted with amorous, half-dishevelled tresses, and the sleepy eye of love, I blessed the pencil of Sir Peter Lely, which had thus enabled me to bask in the reflected rays of beauty.






Ha en riktig god søndag! Håper du har tid til å gjøre noe du liker litt ekstra godt :-)



Hvordan delta med en smakebit?

1.Her gjelder kun èn regel: No spoilers.

2.Viktig: Legg inn linken til ditt blogginnlegg i linkefunksjonen. Link tilbake til dette blogginnlegget i ditt eget. Glemmer du det finner leserne verken din eller andres smakebiter. Bruker du Twitter/Instagram for å promotere bloggen din? Hastag #smakebit.


Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.



Om bloggeren
Mari har studert samtidslitteratur for barn og unge ved Norsk Barnebokinstitutt. Hun er redaktør nubb.nu, nettsted for formidling av nordisk ungdomslitteratur og hun driver Bokblogger.no, stedet hvor du finner de fleste norske bokblogger.

7 kommentarer:

  1. Det var en riktig utmaning du tagit till! Lycka till med alla gamla uttryck, kan ju vara skoj att lära sig men det blir mycket letande i uppslagsverk. tack för smakbit

    SvarSlett
  2. Vilken intressant läsutmaning :) det inspirera mig :)
    The Legend of Sleepy Hallow har man ju hört talas om!
    God fortsättning - och tack för att du fortsätter att dra i den här utmaningen!

    SvarSlett
  3. god fortsättning på det nya året!

    SvarSlett
  4. God fortsättning på det nya året. The Legend of Sleepy Hollow har jag hörrt talas om.

    SvarSlett
  5. Det hørtes ut som en krevende tekst/bok å jobbe med. Jeg har lest The Legend of Sleepy Hallow, men ikke noe mer av denne forfatteren.
    Ha en riktig fin søndagskveld!

    SvarSlett
  6. Tack för smakbiten. Kul att det fortsätter även 2019 med smakbitarna :-)

    SvarSlett
  7. Tack för smakbiten och god fortsättning på nya året. Riktigt bra att smakebiten får fortsätta. :)

    SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.