RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

fredag 19. november 2010

Blogger om bøker for penger

Solgunn(Uheldig og uprofesjonelt av blogger) og Bokelskerinnen(Uetisk blogging) har vært sent/tidlig oppe for å lese nyheter i dag og jeg ble helt ærlig litt sjokkert da jeg leste bloggpostene og nyhetsartikkelen dette dreier seg om.

En av de såkalte toppbloggerne har henvendt seg til forlaget Cappelen Damm og tilbudt seg å skrive bokomtaler mot betaling. Ut i fra prislisten kan det se ut som om bloggeren kan tenke seg å skrive en bokomtaler for en pris mellom 3000 og 7500 kr. Til nettstedet E24 uttaler en representant for Cappelen Damm at flere andre forlag har bloggere som omtaler deres bøker mot betaling.

Jeg håper inderlig ikke noen av disse bloggerne som omtales er noen av de flotte bokbloggerne. Jeg må helt ærlig si at jeg ikke kan tro at dette dreier seg om noen av bloggerne i det lille bokblogg-miljøet vi har her i Norge. Her må det da være snakk om bloggere med mange tusen lesere hver dag og det tror jeg ikke noen av oss bokbloggerne har. Selv har jeg rundt 100 besøkende hver dag og det er ganske langt unna lesertallene til for eksempel Fotballfruen, som er bloggeren denne saken har startet med, som har oppgitt å ha over 35 000 besøkende innom sin blogg daglig. Det som er så trist er jo at det kanskje vil falle mange helt naturlig å mistenke bokbloggerne så lenge det ikke kommer frem hvilke andre blogger det her dreier seg om. Vi blogger jo faktisk om bøker flere ganger i løpet av en uke.

Svært mange bokbloggere får av og til tilbud om å lese bøker fra forlagene men ikke mot betaling, samt at vi alltid opplyser i bokanmeldelsen om at boken er mottatt fra forlaget for anmeldelse. Ingen blir ført bak lyset. For min del kan jeg i hvert fall si at noe av lesegleden ville blitt borte om jeg skulle motta betaling for å skrive om en bok, da hadde hobbyen min fort blitt til en jobb(det trenger jeg ikke, jeg har allerede en jobb).

Kjenner jeg mistet litt piffen her på fredagsmorgenen, dette var rett og slett en lei sak :( At man har annonser på bloggen sin er en ærlig sak men at man tar i mot betaling for å skrive en bloggpost uten at dette blir opplyst om er å lure leserne sine.

4 kommentarer:

 1. Jeg var sent oppe ;)

  Men jeg tror som deg at dette først og fremst dreier seg om blogger med veldig mye trafikk. Det er jo logisk; skal et forlag betale for noe slikt vil de vel ha valuta for pengene.

  Mange bokbloggere har dessuten tilgang på bøker via jobb og annet vis, tror jeg. Vet mange jobber i bibliotek, bokhandlere, som anmeldere etc.

  Det er ikke bare ens troverdighet som blogger man ødelegger om man gjør noe slikt, det er sin egen troverdighet man setter på spill.

  SvarSlett
 2. Interessant lesing dette her. For meg som bokblogger er det viktigste å dele de flotte bøkene jeg leser med andre, og forhåpentligvis få flere til å oppdage bøkenes verden :)

  takk for tips om bokbloggene, men siden ser vanlig ut når jeg går inn der..?

  SvarSlett
 3. Bokelskerinnen: Det er jeg enig i.

  Anita: Jeg blogger av samme grunnen samtidig håper jeg kanskje at bloggen min kan få flere ungdommer til å lese bøker. Det hadde jeg syntes var artig, syntes det er så trist når noen sier at de ikke liker bøker. Tenker ofte at det bunner i at man ikke har funnet rette bok enda :)

  Nå var jeg innom igjen og nå så det ut som vanlig. Kanskje det bare var hikke i systemet tidligere i dag.

  SvarSlett
 4. Dette er et aktuelt tema, og det er viktig å ta debatten. Samtidig tror jeg at dette ikke er utbredt blant bokbloggere nå, men at det er viktig å være bevisst problemstillingen. Det har vært en del fokus på bokblogging de siste ukene, det er et nytt fenomen som både vi, forlag, media og lesere må lære seg å omgås. Da kommer det problemstilliger opp, kanskje noen blåses opp til storm i vannglass, uten at det egentlig er så mye i det. Enda. Viktig å sette fokus på det.
  God helg!

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.