RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Nakenbilder på avveie

En snap i forelskelsens rus, en person som ikke var til å stole på. Et liv som blir endret.

hex hall

Ikke alle må ha barn

Hvorfor skal alle mene noe om andres valg om å få barn eller ikke?

Søk

fredag 2. september 2011

Nye ungdomsbøker i butikkhyllene i september

Her er en oversikt over de skjønnliterære ungdomsbøkene som utgis denne måneden. Hvis du klikker på linken i boktittelen i denne posten så kommer du til forlagets side om boken og om du klikker på forfatterens navn så kommer du til forfatterens hjemmeside(eller lignende) i det tilfeller forfatteren har en egen side.

For en oversikt over utgivelser for voksne i august besøk Bokelskerinnens blogg.


Mot(ungdomsantologi) av Taran L. Bjørnstad; Harald Rosenløw Eeg; Sverre Henmo; m.fl. Utgitt: 1.september Forlag: Cappelen Damm

Jeg har aldri tidligere lest en antologi, egentlig ganske rart siden jeg leser en del bøker i den overnaturlige sjangeren og det gis ut en del antologier i den sjangeren i USA.

Forlagets omtale:
- Tør du?
Spørsmålet får alt til å stoppe opp. Et hav fosser inn rundt føttene mine. Jeg er ikke redd.
Hva er mot? Når viser du mot? Hvem er du mot? Hvem er mot deg? Ni av Norges beste ungdomsbokforfattere fikk kodeordet MOT, og her er resultatet.


Fallen Engel av Becca FitzpatrickUtgis: 2.september. Forlag: Gyldendal 

Denne boken leste jeg i oktober for snart to år siden. Jeg falt pladask for mørke og mystiske Patch!

Forlagets omtale:
Mørkt, romantisk, mystisk og forførende -- internasjonal megabestselger endelig på norsk!
Nora faller viljeløst og absolutt mot bedre vitende for den mystiske Patch ? gutten med det hånlige smilet, det gjennomborende blikket og den ubehagelige evnen til å vite hva hun tenker og hvor hun er til enhver tid.Plutselig befinner hun seg i et kaos av farlige situasjoner og uforklarlige hendelser ? den urgamle kampen mellom de udødelige. Patch er en fallen engel som ønsker å bli menneske. For å redde ham og gi ham vingene tilbake, må hun ofre seg selv. Men vil han la henne gjøre det? Nora vet snart ikke hvem hun kan stole på. Hun skjønner at hun må velge: Enten gi opp motstanden og bli hans, eller komme seg så langt unna som bare mulig. Men når sannheten om Patch begynner å gå opp for henne, er det for sent å snu ? ? Fallen engel er en besettende roman som kretser rundt konflikten mellom de udødelige. Becca Fitzpatrick har tatt mytologien om falne engler fra gamle bibelske referanser fram til våre dager. Denne romanen er et must for Twilight-fans i alle aldre! ? Oppfølgeren «Crescendo» kommer i 2012


Var det det det var? av Linde Hagerup. Utgis: 5.september. Forlag: Cappelen Damm

Dette er den tredje og siste romanen om Billie, den første boken ble utgitt i 2009 med tittelen Ingen som røyker hopper strikk og i 2010 kom den andre boken, Get used to it.

Forlagets omtale:
Halvannet år har gått siden vi møtte Billie sist. Det er vår og snart skoleferie. Mens. Billie ble bråmoden allerede på barneskolen, har bestevenninna Nina vokst i rekordfart. Det er ikke lenger Billie som vet mest og best om voksenlivet. Det er Nina.


Minus meg av Ingelin RøsslandUtgis: 8.september. Forlag: Cappelen Damm 

Litt utenfor tema men jeg oppdaget nylig Ingelins blogg. Den er fantastisk! Jeg syntes du bør ta turen innom.

Forlagets omtale:
Midt i et stup stopper Lindas hjerte. Den mystiske Njål får det i gang igjen, men det viser seg at Linda er uhelbredelig syk. Hun må få et nytt hjerte i løpet av kort tid, ellers vil hun dø. Linda er opprørt og sint, og når Njål dukker opp igjen og overtaler henne til å virkelig leve den tiden hun har igjen, skjønner hun at hun må ordne opp i en del ting. Ikke bare må hun gjennomføre det hun og Kima har planlagt, hun må også ordne opp med Rune, som hun kanskje ikke har vært helt grei mot.

Men ingenting blir som hun trodde, og når hun endelig når målet, endrer alt seg. Plutselig er det er helt annen historie vi får høre.

Ingelin Røssland har skrevet en rekke kritikerroste romaner, blant annet Handgranateple (2006), som vant Uprisen. Minus meg er Ingelin Røsslands første roman på bokmål.


Artemis Fowl og Atlantis-komplekset av Eoin ColferUtgis: 12.september. Forlag: Cappelen Damm 

Boktrailer:

Dette er den sjuende boka om mesterskurken Artemis, jeg har selv lest den første og det var god underholdning.Forlagets omtale:
Artemis er blitt snill! De underjordiske stiller diagnosen Atlantis-komplekset - det du og jeg kaller tvangslidelse - for sysling med magi har ødelagt hjernen hans. Hans allierte blant alvene, Kaptein Kristtornia Kort, vet ikke hva hun skal gjøre. 

Hvis det er fler som juger nå av Tyra Teodora Tronstad. Utgis: 14.september. Forlag: Aschehoug.

Forlagets omtale:
Agnes er forsvunnet. En storstilt leteaksjon settes i gang. Venninnen Rebekka finner Agnes, men Agnes får henne til å love ikke å si det til noen. Agnes forteller at moren hennes, og Rebekkas foreldre, har løyet i alle år. Faren hennes er slett ingen snill man slik de voksne alltid har sagt - han sitter i fengsel. Agnes vil hevne seg ved å rømme. Og hun vil ha med Rebekka. Etter hvert viser det seg at Agnes egentlig har en helt annen historie å fortelle, nemlig om sin fortvilte kamp for å skjule morens angstsykdom.
"Hvis det er flere som juger nå" er en thriller gjennom Østfolds skoger. Samtidig handler det om et sterkt og varmt vennskap og viser oss hvordan angst og tvangslidelse kan virke inn på omgivelsene.


Etterpå varer så lenge av . Utgis: 14.september. Forlag: Aschehoug

Forlagets omtale:
Stella er død, bestevenninnen og klassekameraten til Benny. Benny vet ikke om hun orker å leve mer. De to guttene i klassen, Janne og Klaus, forsøker å hjelpe henne. Men Benny vil ikke ha hjelp. Hun vil bare ha Stella tilbake.

En dag kommer det en ny jente i klassen. Hun fyller et tomrom. Alle merker det. Janne også. Ingen skal ta plassen til Stella, tenker Benny. Særlig ikke Sara Reine med det myke smilet og den rette ryggen.


"Etterpå varer så lenge" er en frittstående fortsettelse av "Stella" som Karin Kinge Lindboe fikk Kritikerprisen for i 2004.

De dødes hus av Heine T. Bakkeid. Utgis: 14.september. Forlag: Aschehoug.

Jeg har lest den første boken, omtalen kommer snart :) Fortellingen var god og jeg likte veldig godt det faktum at man lærte litt historie på samme tid.

Forlagets omtale:
Unge Vlad har gått i lære hos onkelen Arad, som er vampyrjeger og ekspert på paranormale hendelser. Men onkelen er blitt kidnappet, og Vlad har reist til England for å lete etter ham. Samtidig hyrer en dommer Vlad til å finne datteren Lissi, som har rømt fra landets største og mest fryktede galehus: Bethlem i Moorfields. Et av symptomene hennes skal være at hun drikker sitt eget blod ... "De dødes hus" er spennende, ekkelt og skremmende om vampyrer i Londons overtroiske 1700-tall. Dette er den andre boken i "Dr. Schnabels krønike".

Blodrød vei av Moira Young. Utgis: 15.september. Forlag: Gyldendal

Forlagets omtale:

Kjærlighet, hat og spenning i en verden på vei mot undergangen … en debutroman som ryster og beveger.
Med høyt tempo, unike karakterer og en historie så spennende at man mister pusten, er «Blodrød vei» på samme tid en gripende, apokalyptisk dystopi og en uforglemmelig kjærlighetshistorie.

Saba har tilbrakt hele livet i Silverlake, et uttørket elveleie herjet av konstante sandstormer. Sivilisasjonen har vært ødelagt lenge, og Saba og familien må klare seg med det de finner i det ugjestmilde og forsøplede landskapet. Så kommer den virkelige monstersandstormen, og med den fire svartkledde ryttere. Sabas elskede tvillingbror Lugh blir tatt til fange, faren blir drept og Saba vet bare én ting: Hun må finne Lugh.

Utenfor det isolerte Silverlake er verden lovløs og stygg. Folk er desperate og kuede, og bare de sterkeste overlever. Uten Lugh, er Saba fortapt. Tror hun. Inntil hun lærer noe om seg selv: Hun kan kjempe, og hun kan slåss. Hun er en som overlever.

• TV-serien Lost møter Cormac McCarthys «Veien»
• Første bind i den planlagte trilogien «Dustlands»
• Actionfylt kjærlighetsdrama og fantastisk, episk eventyr
• Passer både for gutter og jenter
• Ridley Scotts produksjonsselskap, som blant annet står bak storproduksjoner som «Blade Runner», «Gladiator», «Alien» og «Robin Hood», har kjøpt filmrettighetene

Inngår i serien Dustlands.


Pretties(Uglies #2) av Scott Westerfeld. Utgis: 20.september. Forlag: Schibsted.

Pretties er oppfølgeren til den Uglies som jeg har anmeldt her på bloggen tidligere i år, det var en fantastisk god bok syntes jeg om noe som mange unge mennesker i dag er opptatt av, nemlig skjønnhet.

Forlagets omtale:
Pretties er bok to i den spennende Uglies-serien. Tally har endelig blitt pen. Hun er perfekt, har dødskule klær, en superhot kjæreste og er ekstremt populær. Men bak alt sammen, bak de endeløse festene, luksusen og den totale friheten, har hun en murrende følelse av at noe er galt. Så får hun en beskjed fra tiden da hun ennå var stygg, og plutselig husker hun hva som er feil. Hun klarer ikke lenger å glede seg over livet i Penbyen når hun vet hva som er galt med ungdommene der. Tally må velge mellom å glemme eller å kjempe for livet - for myndighetene har ikke tenkt å la noen som vet få fortsette å leve.

Lottie Biggs er ikke desperat av Hayley Long. Utgis: 19.september. Forlag: Aschehoug.

Forlagets omtale:
Lottie Biggs kjenner vi fra "Har det KLIKKA for Lottie Biggs". I årets bok fortsetter hun som før, godt hjulpet av skolens rådgiver, som er prikk lik Johnny Depp. Og det hjelper. Hårfarge er ikke lenger et problem, for Lottie har fått seg lørdagsjobb hos en frisør. Det som imidlertid er et kjempeproblem, det er gutter. Ikke gutter generelt, kanskje. Men Gareth Stingecombe. Og lårene hans. Lidenskap er en vanskelig greie.
Blant bokbloggere er bøkene om Lottie Biggs favoritter - de tar unge jenter på alvor.

Dødsengler av Steffen R.M. Sørum. Utgis: 20. september. Forlag: Aschehoug

Forlagets omtale:
«Hva om jeg sier at Gud ikke finnes, men at englene er kommet tilbake for å overta fremtiden?»

To steder i Norge.
Fire ungdommer.
Tre medhjelpere.
En fremtid.

I Oslo rammes to bygninger av en gasseksplosjon. Mystiske kvinnevesener dukker opp, like vakre som de er dødbringende. Farlige engler som er i ferd med å drepe uskyldige ofre. Heldigvis har Mikkel, Noor, Peder og Ida krefter som speiler englenes egenskaper. Egenskaper som gjør at de selv kan redde verden. Men hvordan?

"Dødsengler" tar deg flere tusen fot over bakken, ned stupbratte heng, og styrter inn i Slottet på 17. mai. Alt for å redde menneskeheten fra seg selv.

Himmelen begynner her av Jandy NelsonUtgis: 21.september Forlag: Gyldendal

Boktrailer:

Forlagets omtale:
"Himmelen begynner her" er en ungdomsroman å forelske seg i. En besettende historie om sorg, savn og lidenskap. Om sterke familiebånd og skjulte hemmeligheter.

Lenni er 17 år og lever et stille liv i skyggen av den utadvendte søsteren Bailey - en tilværelse hun trives med. Men en dag skjer det utenkelige: Bailey faller om i hjerteatakk og dør. Sorgen og savnet er uendelig, men samtidig opplever Lenni sin første forelskelse. Svimlende og forbudte følelser får Lennis verden til å eksplodere.

Jandy Nelson debuterte som romanforfatter i 2010 med denne ungdomsromanen, og mottok strållende anmeldelser og flere priser. Boken er så langt oversatt til nærmere 20 språk.

"En briljant, gjennomtrengende, varm og dypt ærlig historie"
The Denver Post

"Innsiktsfull, svimlende romantikk"
Los Angeles TimesGudløs: Det døde landet av Josefine OttesenUtgis: 22.september. Forlag: Cappelen Damm

Dette er den tredje og siste boken i trilogien Det døde landetLesehesten fra Sørlandet, Synne, har falt for denne trilogien, her er en liten smakebit fra hennes anmeldelse(resten finner du ved å følge linken):
Yess! Spenning på høyt plan! Ikke fantasy og magi denne gangen, men dyster framtidsroman. Handlinga i denne første boka foregår i en avstengt landsby med middelalderpreg, der det er forbudt å tenke selv og stille spørsmål.
Forlagets omtale av Golak, første bok i serien:
Den gamle sivilisasjon er gått under. En liten landsby har bygget opp seg selv midt i det døde land som gjenstår. De eneste som lever utenfor byen, er de deformerte golakkene. Jonah opdager at golakkene ikke står menneskene så fjernt som landsbyens eldste påstår. Langsomt går det opp for ham at livet i landsbyen og i hans egen familie bygger på et nett av fortielser, hemmeligheter og løgner.
Se(og hør) forfatteren snakke om boken:Morder av Sara ShepardUtgis: 23.september. Forlag: Gyldendal 

Historien om vennegjengen fortsetter.. Jeg har enda ikke fått begynt på serien men har hørt mye positivt om den. Ikke har jeg fått sett på tv-serien heller, shame on me!

Forlagets omtale:
Rosewood, Pennsylvania er vakkert som et bilde. Blonde, perfekt stripete hårmanker, lyser opp i vintersolen, og de frosne innsjøene glitrer som Swarovski-krystaller. Men bilder lyver ofte ? og det gjør også Rosewoods fire peneste piker ? Hanna, Aria, Spencer og Emily har løyet siden de ble venner med den nydelige Alison DiLaurentis. Ali fikk dem til å gjøre grusomme ting ? ting de måtte holde hemmelig i årevis. Og selv om Ali ble drept i slutten av sjuende klasse, var ugjerningene hennes fremdeles levende. Hannas prosjekt for tiden er å ta uskylden fra Rosewoods unggutter, og en attraktiv femtenåring er første offer. Aria snoker i kjærestens fortid. Spencer stjeler ? fra sin egen familie. Og søte, lille Emily har nok med abstinensen. De burde være forsiktige. Jentene trodde de var trygge da Alis morder ble tatt, og As identitet ble avslørt. Men nå er det en ny A i byen. Og denne gangen kommer det ikke til å bli pent.


Våk over meg av Amy PlumUtgis: 23.september. Forlag: Cappelen Damm

Jeg har lest boken på engelsk og jeg likte den meget godt. Følg med, følg med, anmeldelse kommer snart. Det vakre omslaget er forresten laget av Elisabeth Bjone.

Boktrailer:

Min omtale:
Kates verden ble snudd på hodet da hun mistet begge foreldrene i en fryktelig bilulykke. Nå har både Kate og søsteren Georgia flyttet fra USA til besteforeldrene som bor i Frankrike, nærmere bestemt i Paris. Kate liker seg best alene, alene på rommet sitt med en god bok, da kan hun flykte fra den grusomme virkeligheten. En dag bestemmer Kate seg for at hun ikke lenger kan mure seg inn på denne måten. Hun går ut og setter seg på en av Paris mange små cafér. Der legger legger Kate merke til tre gutter, en av dem er den mørke og mystiske Vincent Delacroix. Livet vil aldri igjen bli det samme...

Skitten snø av Mahmona Kahn. Utgis: 28.september. Forlag:Aschehoug.

Jeg kjenner at jeg er nysgjerrig på denne romanen, dette er et miljø jeg har lite kjennskap til. Det eneste som holder meg litt igjen er at jeg ikke er så glad i å lese om vonde tema slik som for eksempel mishandling. Nei, jeg lukker ikke øynene men jeg syntes det er nok av slike triste saker i nyhetene.

Forlagets omtale:
Vi blir kjent med fire jenter. De tilhører både norsk og pakistansk miljø. Så blir en av jentene lurt og mishandlet og siden truet på livet dersom hun røper gjerningsmannen. Venninnegjengen skjønner at de må gjøre noe ...
"Skitten snø" er en sterk og spennende historie fra Oslos norsk-pakistanske miljø. Det handler om voldtekt og om hevn - og hvordan et vennskap mellom jenter med ulik kulturbakgrunn gjør dem sterke.

Dette var de bøkene jeg har fått med meg som kommer ut i september. Fant du noe spennende på listen?

Hvis det er forlag som kommer med bøker denne måneden, som jeg ikke har fått med meg på denne listen, så send meg gjerne en e-post slik at jeg får omtalt disse bøkene også. Jeg håper på å få en så komplett liste som mulig. Ungdomsbøker får så alt for lite spalteplass her i Norge, så dette er mitt lille private initiativ for å sette søkelyset på alle de flotte ungdomsbøkene som utgis.

4 kommentarer:

 1. Jeg ser jeg har gjort en skikkelig blemme, bøkene til Aschehoug har forsvunnet fra listen. Jeg skal oppdatere på nytt igjen i kveld. Beklager :(

  SvarSlett
 2. Jeg har Fallen engel, altså Hush Hush på engelsk. Som jeg snart må få lest :) Gleder meg, hørt så mye bra om den.

  Elsker Våk over meg, leste den på engelsk for ikke så lenge siden :) Likte den så godt at jeg overveier om jeg skal kjøpe den på norsk også og lese den igjen :P Digger coveret :D

  Og flere av bøkene på lista jeg er interessert i og lese :)

  SvarSlett
 3. Selv om "Minus meg" ser ut til å ha et alvorlig tema, elsker jeg tittelen på den boken. Det klinger veldig godt i munnen.

  Nok en fin oversikt :) Gleder meg alltid til du legger ut denne.

  SvarSlett
 4. Flott oversikt, Mari! Jeg synes det er bra at flere YA titler blir oversatt - Hush hush leste jeg i vinter og likte den veldig godt. Jeg synes også Dødsengler virker interessant, og coveret til Die for me? Fabelaktig! Det er så fint at det kommer originale og nye cover til oversatte bøker også.

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.