RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

På denne bloggen kan du lese om ungdomsbøker i alle sjangere. Jeg er ikke sponset. Her får du ærlige meninger om bøker jeg har lest.
hex hall

Ingen er ei øy

Moren gjør meg så inn i hampen forbannet.

hex hall

Tung tids tale

Noen ganger kan det som skal være en av livets gleder bli vanskeligere enn hva vi kunne evne og forestille oss.

Søk

onsdag 5. oktober 2011

Intervju med forfatter Åshild Moldskred

Foto: Hilde Wormdahl.
Åshild debuterte tidligere i år med ungdomsromanen Mørketid, en fortelling om bloddrikkere i Oslo. Jeg har vært så heldig å få Åshild på besøk her på bloggen for å svare på noen spørsmål. Vil du vite mer om boken så ta gjerne en titt på min anmeldelse av boken.


Hei Åshild, velkommen hit til Flukten fra virkeligheten. Det er en glede å ha deg her sammen med oss i dag. Først skal du få lov til å reklamere litt for boken din, Mørketid, til leserne ved bruk av kun fem ord.
Spennende, morsom, lettlest, troverdig, annerledes :)

Vampyrer har vært veldig i skuddet i de senere år og det finnes utallige vampyrhistorier og myter man kan hente inspirasjon fra. Hvor viktig har eksisterende fortellinger om vampyrer vært for utvikling av din egen vampyrmyte i Mørketid?
Jeg tror ikke «Mørketid» hadde eksistert uten den «Den vesle vampyren». Denne serien fikk meg til å drømme om å bli forfatter da jeg var barn, og var det som gjorde at jeg til slutt begynte å skrive på en vampyrroman. Bestemora til Runa, Hildegard Mørkland, er oppkalt etter en karakter fra denne serien – Hildegard den tørste. Den vesle vampyren og søstera hans var bestevenn med en menneskegutt, samtidig som de jaktet i de blodflekkete kappene sine. Jeg leste også «La den rette komme inn» mens jeg jobbet med «Mørketid», hvor ei vampyrjente er bestevenn med en gutt.

De to hovedpersonene i Mørketid, Runa og Åge, er svært forskjellige. Hvilke av de to mener du har mest fra deg?
Jeg ville ha to hovedpersoner som jeg kunne kjenne meg igjen i, så begge har sannsynligvis arvet noen personlighetstrekk fra meg. Når jeg tenker på meg selv som femtenåring, ser jeg mest av Åge; usikker og konfliktsky, så redd for å støte andre, men tøff et sted langt der inne. Hos Runa kan det være at hun er spenningssøkende, rastløs og humoristisk.

Runa trives best i selskap med gutta men hvis hun kunne fått valgt seg en venninne fra en hvilken som helst annen roman hvem ville det da blitt og hvorfor?
Det må bli Pippi:) Ei jente som finner på så mye sprell og bråk at det kanskje overdøver stillheten som Runa er så redd for. I tillegg hadde Runa hatt godt av Pippi sin bekymringsløse og optimistiske innstilling til livet.

Runa, hovedpersonen i Mørketid, er veldig glad i musikk, hvis hun hadde fått lov til å velge seg en sang til å representere hennes historie så langt hvilken tror du hun hadde valgt?
«Hurt» av Nine Inch Nails? Det er flere tekstlinjer her som jeg tror Runa ville ha kjent seg igjen i; «I will let you down, I will make you hurt» - Runa er livredd for at Åge skal slutte å være glad i henne, og for at han skal frykte mørket hun har i seg. Hun er også redd for at han skal lide på grunn av henne. «I focus on the pain, the only thing that’s real» - Runa bruker smerte, faller og slår seg på skateboard, for å overdøve stemmene som prøver å lokke henne til å gjøre forferdelige ting.

Hvis du hadde fått muligheten til å gå dypere inn i en av birollene fra Mørketid hvilken ville du valgt og hvorfor?
Jens, gutten som Runa er forelska i. Han får ei mye større rolle i oppfølgeren fordi han er så viktig for Runa, selv om hun har problemer med å innrømme det.Under revideringen av Mørketid var det noe som overrasket deg?
Alle de unødvendige detaljene som jeg hadde valgt å ta med. Særlig gjaldt det Ylva, mormora til Åge. I det første utkastet brukte jeg altfor mye tid på hennes bakgrunn og tanker, noe som egentlig ikke var viktig for historia.

Det blir en bok til om Runa og Åge. Hvordan har det vært å arbeide med den andre boken i forhold til den første?
Det slår meg hele tida hvor vanskelig det er å dikte ei historie som både er spennende og troverdig. Til nå har jeg sletta x antall sider av det nye manuset. I tillegg til å dikte ei god historie, må jeg passe på å samle trådene fra «Mørketid» og helst videreutvikle karakterene. Jeg ønsker selvfølgelig at bok nummer to blir hakket bedre enn den første og det er både frustrerende og gøy :)


Hvis ditt lokale bibliotek hadde bedt deg om å komme med forslag til tre ungdomsbøker de skulle stille ut med anbefaling fra deg(plakat med store bokstaver ”Forfatteren av Mørketid, Åshild Moldskred, anbefaler:”), hvilke tre bøker ville du valgt da?
Foto: Privat.
«Mus» av Gordon Reece, «Mannen som elsket Yngve» av Tore Renberg, «Fisken – rotter i våtdrakt» av Arne Berggren.

Har du flere ideer til bøker med overnaturlige elementer eller har du lyst til å prøve deg på noe helt annet når tiden kommer og du ser deg ferdig med Runa og Åge?
Jeg har liggende et påbegynt voksenbokmanus som skal bli en spenningsroman uten overnaturlige elementer. Vi får se hvor langt jeg kommer med den. Men jeg elsker å dikte fantastisk litteratur, hvor jeg kan slippe løs fantasien og drømme meg bort til et sted som er helt ulikt hverdagen, så kommer nok helt sikkert til å skrive mer av det.


Tusen takk for at du stilte opp på intervju, Åshild. Det har vært både hyggelig og interessant å få ha deg på besøk her i dag.

2 kommentarer:

  1. Fint intervju:) Jeg har ikke lest boka, men fikk veldig lyst:) Vampyrer er ett veldig spennende tema, om man kan bli litt lei det til tider. Siden det kom så mye om det på en gang:)

    SvarSlett
  2. Den boken ønsker jeg å lese, den virker veldig bra,

    ps! jeg har endret blogaddresse til http://secrprivilege.blogspot.com

    SvarSlett

Tusen takk for at du tok deg tid til å legge igjen et lite spor fra ditt besøk =)