RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

torsdag 1. november 2012

Bokanmeldelse: Metallmyk - Asle Skredderberget

Herlig, Houston vi har en edru og ung etterforsker!

I 2010 debuterte Asle Skredderberget med kriminalromanen Metallmyk. Metallmyk er spennende krim som gir leseren et innblikk i den mørke siden av norske finansmiljø og i den norske våpenindustrien.

Aksjemegleren Håvard Gabrielsen blir skutt og drept i lokalene til Optima Finans på Aker Brygge. Politiet har behov for assistanse fra noen som har god kunnskap til det norske finansmiljøet og får med seg Økokrim-etterforsker Milo(Emil) Cavalli på laget. Vil du vite mer om boken kan du lese forlagets baksidetekst her.

Skremmende

Asle Skredderberget skriver om både et miljø og temaer han har god kunnskap om. Skredderberget har gjort god research når det gjelder norsk våpeneksport og det er skremmende å lese om koblinger mellom det tradisjonelle kriminelle og finansmiljøet.  Historien er selvsagt fri fantasi, men den er inspirert av virkelige hendelser og harde fakta.

For en som ikke kan spesielt mye om finansmiljøet kan Metallmyk sikkert dette høres ut som en tørr og kjedelig krim. Det kunne det vært, hadde det ikke vært for det faktum at Skredderberget er utrolig god på å forklare og gi innblikk i finansmiljøet og våpenindustrien på en enkel og forståelig måte. Dette satte jeg som leser satt stor pris på. Det er ikke negativt å føle seg som en mer opplyst person etter at man har lest en kriminalroman. Selv mener jeg at en god forfatter kan underholde sitt publikum og opplyse dem på samme tid, uten at man føler at det blir for eller for tungt fordøyelig.

Original etterforsker

Det var forfriskende å treffe på en ung etterforsker som drikker mer kaffe enn alkohol i det daglige. Milo er nemlig motstykke til den middelaldrende, skilte, og alkoholiserte politimannen med ett barn. Milos far er norsk og hans mor var italiensk, Milo er minst like mye italiensk som han er norsk og det er interessant å se hvordan de to kulturene blandes sammen i Metallmyk. Det religiøse er ikke uviktig for Milo, han er katolikk og skrifter med ujevne mellomrom. Jeg som leser fikk et lite innblikk i religionen og ikke minst fikk jeg være flua på veggen under noen svært interessante skriftemål.

Lite blod og gørr

Historien er ikke, slik som mange andre kriminalromaner, veldig blodig. Lite blod betyr heldigvis ikke at dette er en blodfattig krim. Som tilskuer satt jeg med en ekkel følelse av at noe kom til å gå veldig galt for mitt nye bekjentskap. Forfatteren har klart å skape en underliggende ekkel stemning som  ligger der og lurer i bakgrunnen nesten hele tiden. Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

Hekta

Etter den humoristiske begynnelsen og det uforståelige drapet som kom få sider etterpå forstod jeg fort at her var det bare å sette livet på pause. Det omtrent umulig å legge fra vekk Metallmyk til den dramatiske slutten ble fortært. Jeg leste ut boken på under 24 timer. Det har vel omtrent ikke skjedd siden jeg leste Sirkelen i vinter.


Dette er god krim som jeg helt trygt kan anbefale videre.

Det negative

Om jeg skal sette fingeren på noe negativt ved Skredderbergets debut må det være at jeg godt kunne tenke meg litt mer innblikk i både Milos og bi-karakterenes liv. Litt mer kjøtt der hadde nok gjort seg, men det er egentlig mest for små pirk å regne, historien fremstår som solid og spennende!

Jeg ser frem til å følge Milo i en ny sak og gleden var stor da jeg fant ut av at Skredderberget kommer med  oppfølgeren Smertehimmel i mars 2013. Det klør i fingrene, jeg har lyst til å legge inn en forhåndsbestilling allerede nå. I Smertehimmel er det legemiddelbransjen som skal til pers og leserne skal få bli bedre kjent med Cavallis familiebakgrunn.


Visste du forresten at?
Metallmyk var blant de nominerte til Rivertonprisen for 2010.


Andre bloggere om Metallmyk:
Bokelskerinnen
Karin leser
Groskros verden

Les gjerne:
Bokelskerinnens intervju med Asle Skredderberget

Mitt eksemplar av boken vant jeg fra Bokelskerinnen. Tusen takk Elin, denne boken bød på flere timer med god underholdning!

20 kommentarer:

 1. Jeg hadde samme reaksjon på Metallmyk da jeg leste den i 2010. Flott krim med en forfriskende edru etterforsker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir ikke så mye krim på meg, men det lille jeg har lest har oftest at den typiske, moderne, mannlige etterforskeren som er litt over gjennomsnittlig glad i gode drikkevarer.

   Slett
 2. Herlig med krimtips, denne er nå på leselisten :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skal bli spennende å høre hva du syntes om boken, Anette! :)

   Slett
 3. Å, så greit å vite at etterforskeren er litt annerledes. Heldigvis for meg hadde vi denne på biblioteket:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da håper jeg den byr på en god leseropplevelse for deg også, Silje. Jeg gleder meg veldig til å ta fatt på oppfølgeren, jeg spår en lys fremtid for Skredderberget om han holder kvaliteten også på oppfølgeren.

   Slett
 4. God omtale! Jeg liker krim og har definitivt notert meg Skredder'n bak øret for 2013! Jepp, langtidsplanlegging på gang :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Juhuhuhuuuu. Jeg håper inderlig at du vil like boken, Marianne.

   Slett
 5. Uh,denne må jeg sjekke ut:) Fleste krimromaner møter man som regel en litt alkoholisert etterforsker med litt trøblete familieforhold.

  Når du snakker om sirkelen gleder jeg meg til oppfølgeren:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er jo ikke så alt for godt bevandret i krimsjangeren, men det er mitt inntrykk. Det er et klisjeaktig preg over en del av etterforskerne, både i bokform og på tv.

   Slett
 6. Denne ble jeg skikkelig nysgjerrig på! Mest på grunn av Milos karakter. Kjenner jeg begynner å bli lei av de vanlige etterforskerne som alle er ganske like ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håper du plukker opp boken, Amanda, og at du vil føle at historien var verdig din tid i etterkant :)

   Slett
 7. Veldig fin omtale Mari, og dette var en veldig fin krimbok :-) Og som du sier, det er godt med en edru og ung etterforsker. Takk for link også.

  Ha en fin helg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det, Gro. Nå går jeg her og gleder meg til våren. Det skal bli spennende å se om Skredderberget holder samme kvaliteten, kanskje har han tilogmed høynet den et hakk?

   Slett
 8. Jeg kjenner at jeg ble glad her:-)

  For det første fordi dette er en god bok og som står seg lenge etter lesingen. Jeg leste den da den kom ut (høsten 2010), 2011 lest jeg flere krimdebutanter, men ingen kom i nærheten av denne boken.

  For det andre meg glad fordi det endelig kommer en oppfølger. Mars 2012 er notert, jeg gleder meg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er alltid flott å kunne gjøre andre glade, Karin. Men du, du må nok pusse litt i notatboken din og forandre det siste 2-tallet til et 3-tall ;) Hurra for at det kommer en oppfølger!

   Slett
 9. Heia! Ja krim leser jeg en del av innimellom.. Smakebiten din var ganske artig, da..
  Ha en fin søndag! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da vil jeg helt klart anbefale deg å sjekke ut Metallmyk, Anita. Det hadde vært fint å se dine tanker om boken :)

   Slett
  2. Hehe, og så har jeg fortsatt ikke lest Skredderberget. Så mange krimromaner som utgis hvert år så skal det noe til å henge med, men nå er jeg påminnet.:)

   Slett
 10. Anbefalte denne til noen på jobben idag:) Takk for fin anmeldelse,og at du gjør jobben min så mye enklere. Husket dine gode ord om boken veldig godt!:)Ikke alltid lett å komme på en bok i farta:) Ha en fin dag!:)

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.