RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

onsdag 16. januar 2013

Sliten etter en lang dag? Hva med litt høytlesning?

På YouTube finner man virkelig noe for enhver smak. Jeg surfer gjerne på YouTube etter gode boktrailere, bokomtaler og lignende litteraturrelaterte saker. I den forbindelse havnet jeg over denne herlige høytlesningen av en godnatthistorie.


Husker du da du som liten var med bort på besøk med foreldrene dine? Sent på kvelden ble du kanskje trett og du fikk ligge under et teppe på sofaen. Du var varm og trygg og du lot deg dysse til søvn av de voksnes søvndyssend$e stemmer i bakgrunnen? På YouTube finnes det bloggere som spesialiserer seg i å gjenskape denne følelsen hos folk.

Notis: Jeg lover det kommer litt mer bokrelatert kvidder nederst i denne bloggposten.
Hva syntes du om filmen(e)? Bare rart og sært? Creepy? Avslappende? Spennende fenomen?

Disse jentene er bare to av et helt hav med YouTubere som driver med noe som kalles ASMR, noe som er fjernet fra min hverdag og kanskje derfor ble jeg fryktelig nysgjerrig på hva dette kunne være for noe. ASMR er en forkortelse for noe som kalles Autonomous sensory meridian response.

Hva i alle dager er ASMR lurte jeg på?

Egentlig så er det vel diskutabelt enda om det faktisk er noe, men i følge artikler jeg har surfet innom på nett så er dette noe som det forskes på. Husker du da du som liten var med bort på besøk med foreldrene dine? Sent på kvelden ble du kanskje trett og du fikk ligge under et teppe på sofaen, varm og trygg mens du lot deg dysse til søvn av de voksnes søvndyssende stemmer i bakgrunnen? 

Kanskje kjente du en slags berusende følelse i hodet? Eller kanskje har du opplevd å snakke med noen på telefonen og vedkomne har så behagelig stemme at du bare føler for å legge deg under dynen for å så sovne mens denne personen bare kan fortsette å snakke i vei i den andre enden? Kanskje er det andre lyder som du syntes er beroligende?

Slik jeg forstår det er mine eksempler i denne bloggposten ting som man kan klistre betegnelsen ASMR på. Og som tidligere nevnt finnes det på YouTube en rekke videobloggere som har spesialisert seg på å skape denne typen beroligende videoer. Alle har sin måte å gjøre det på og jeg vil tro det finnes en sillion forskjellige lyder og ting som kan være beroligende for forskjellige individer.

Her er et annet eksempel, som ikke er bokrelatert, og jeg registrerte at det var noen som hadde kommentert at de ikke fikk sett filmen ferdig fordi de hadde sovnet:Bloggeren jeg linker til over viser også forskjellige hobbysaker på sine filmer, så er du interessert i decoupage og andre lignende ting så kan du kanskje lære noe også. Hvis du ikke sovner halvveis inn i filmen da ;)

Selv må jeg si at noen av disse filmene gir meg en slags indre ro og alt spenningen etter alt hit og dit i løpet av en dag avtar betraktelig. Egentlig er jeg litt overrasket over at jeg ble så fanget av disse filmene, for det er ikke helt hva jeg vil karakterisere som "meg", men det var en positiv erfaring må jeg si.

En energisk booktuber

Jeg fant forresten også en ny for meg morsom(og slitsom) booktuber. OBS. OBS. Skru av lyden om du kikket på de to foregående filmene, jeg vil ikke ha skylden om noen skulle dø av hjerteinfarkt pga. denne damen:

Om bloggeren
Mari elsker bøker(selvsagt!) og har blogget her siden sommeren 2008. . Hun håper noe av sin leseglede kan smitte over på andre. Sommeren 2012 startet hun opp bokbloggportalen Bokblogger.no, hvor du kan finne en oversikt over de fleste norske bokblogger

Det er ikke bare bøker som Mari er lidenskaplig opptatt av, hun er en nysgjerrig sjel og hva er vel en mer naturlig for en nysgjerrigper enn å beskjeftige seg med slektsgranskning?

Barns sikkerhet i bil er et annet tema som ligger hennes hjerte nært og Mari står bak den prisbelønnende bloggen Sikring av barn i bil.

8 kommentarer:

 1. Ha ha, jeg har også sett på noen av videoene til xtinemay.Der går det unna!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nesten en understatment. Enkelte folk bør holde seg unna trening hvis de har så mye energi he he ;) Jeg så filmen med xtinemay i går og etter å ha sett et par av disse andre videoene nå i kveld fikk jeg ved et uhell satt xtinemay på play og jeg holdt virkelig på å dette av stolen her.

   Slett
 2. Så ikke ferdig godnatthistorien, men creepa meg litt ut ja:p

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg syntes det gjorde det litt først, og jeg skjønner absolutt at noen syntes det er helt creepy, men så ble jeg på en måte vant til det :)

   Slett
 3. Har sett noen av filmene til ho XTINEMAY
  Syns de er litt vel mye.. Men på en måte så får de jo oppmerksomheten :P så funker på sitt vis.. hehe

  SvarSlett
 4. Må si dette var både fascinerende og rart - innen jeg så videoene tenkte jeg nok at de ville være litt annerledes enn de viste seg å være. Fikk egentlig litt mye hang up i neglene til fortelleren - var for meg som om hun var fascinert av sine egne negler og den kreative lakkeringen.

  Men bevares - tommelen opp for DEG, som finner fram slike annerledesheter : ))))

  SvarSlett
 5. ASMR er helt fantastisk, om man faktisk har det.
  Takk og vell skrevet! Kan ikke være uten ASMR i en eneste kveld.

  SvarSlett
 6. ASMR begrepet er helt nytt for meg. Jeg har imidlertid "hatt det" i over 30 år uten å tenke at dette var noe andre kunne ha. Jeg ble faktisk kjent med begrepet etter at jeg så programmet "Typisk Deg" med Petter Schjerven i dag. I omtalen av programmet, før jeg så det, kjente jeg meg igjen, og ble nysgjerrig. For meg arter dette seg som en behagelig tilstand som kan fremkalles ved at noen skal forklare meg et eller annet. Jeg kan tenke tilbake til barneskolen hvor jeg kunne oppleve dette ved at en lærer står ved siden av pulten min og forklarer meg noe under oppgaveløsing. Eller senere når en bankansatt skal forklare meg om forsikringer. Hvis denne type "forklaringer" varer en liten stund kan jeg plutselig "falle ut" i denne tilstanden hvor jeg får en avstand til situasjonen jeg er i og heller kjenne på den behagelige avhengslede situasjonen. Jeg har alltid opplevd dette som noe ufarlig og behagelig, men underlig.
  Jeg kommer til å sette meg mer inn i hva dette kommer av, og jeg har allerede sett at det er en dokumentar under produksjon rundt temaet. Spennende!

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.