RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

onsdag 17. april 2013

Mari på en utrolig reise eller fortellingen om Bjarne og Stine

Det må finnes flere der ute som kjenner varmen i hjerterota
når de tenker tilbake på historiene om Bjarne og Stine. Klikk på bildene for å se en forstørrelse.


Husker du dem? En gang på midten av 80-tallet satt det ei lita jente på fanget til sin mor. Det var tid for høytlesning og bøkene som skulle leses var historiene om Bjarne og Stine av den franske forfatteren Gabrielle Vincent.


Du søte barndomsminne

Det er mulig jeg husker feil, men i mitt hodet handler historien om en ensom bjørn, Bjarne, som "adopterer" ei foreldreløs, fullstendig sjarmerende og ikke så rent lite sta, musejente som lyder navnet Stine. Jeg var helt aldeles forelsket i historiene og de flotte illustrasjonene. Det er ihvertfall slik det fremstår for meg i dag, når jeg dykker ned i min fortid med nostalgiens briller dyttet godt innpå nesen. Historiene for ei lita jente fremstod som rørende, hjerteskjærende og ikke minst glade - ja, takk til en happy ending. 

Loft, støv og personlige skatter

For et par dager siden, litt inspirert av min egen søndagspost "En skatt i hyllen", tok jeg turen innom mitt opphav. Der var det ingen hjemme, allikevel bestemte jeg meg for at en tur opp på loftet kunne forsvares, spesielt siden den ble viet en hel bloggpost! Så jeg tok trappen til 2.etg i tre skritt(neida, jeg gjorde ikke det, men hvorfor skal jeg ikke få benytte meg av slike flotte, klisjeaktige beskrivelser som gir litt liv til denne fortellingen?!), andpusten og med forstrukne leggmuskler ankom jeg toppen av trappen.

Kroken på loftsluken blinket mot meg, som lyset fra et fyr som skal lede båtene trygt i havn. Bena mine var nå såpass restituert, etter den ville ferden opp trappen, at de tillatte meg et fjærlett hopp i loftsluken. Lykken sto meg bi og jeg fikk så vidt en finger rundt den magiske kroken. Tiden var inne for å dra ned loftsluken. Stillheten var til å ta og føle på, ja, selv veggene rundt meg nærmest oste av høytidelig stemning. Der var stigen var nede!Stine har funnet en eske full av familiefotoer, det gjør henne ekstremt trist.
Hun har ingen bilder selv.


Høyt der oppe

Jeg gløttet opp. Mørket over meg var så dypt at det var fristende å tro at solen hadde sluknet, elektrisitet var en fjern drøm og at Thomas Alva Edison var intet mer enn hovedpersonen i en god science fiction roman. Vel, hvis jeg skulle finne disse mine kjære skatter, så måtte jeg kvinne meg opp. Jeg visualiserte at jeg hadde et mot 10 ekstremt ville hester ville misunne meg og gjøv på loftstrappen med.

Oppe på loftet flakset jeg rundt, like panisk som en fugl som har tatt feil av sitt rede og huset til menneskene som forer den.  En stolpe angrep meg! Da stjernene, og alle disse andre tegnene som Donald Duck ser når han slår seg halvt i svime, hadde forsvunnet innså jeg at  det var skjebnen som hadde ledet meg til denne stolpen. Det var der lysbryteren satt! O' HAPPY DAY!

Fin/The End/Slutt

Denne historien kunne blitt helt utrolig lang, men etter at lyset kom på tok det meg nøyaktig fem sekunder å få lokalisert bøkene om Bjarne og Stine. Dessverre... denne historien hadde jo et veldig potensial, den kunne jo bydd dere på utallige spenningstopper.

Ingen dyr eller mennesker(tro det eller ei, men jeg kom faktisk uskadet fra mission Bjarne og Stine) ble skadet while making this story.

Not lost, but found anyways

Bøkene var nå i min varetekt, men før jeg var klar til å skrive noe som helst om min historie med disse sjarmerende dyrene måtte jeg gjøre litt mer research. Min første tanke og (nesten) søkestreng på Google var "Er bøkene å få tak i på norsk lenger?". Skulle du ha sett! Det første som dukket opp var en link med en filmtrailer og nyheten om at filmen om Bjarne og Stine(Ernest et Celestine) skal ut på norske kinolerreter sommeren 2013!Nostalgi møter fremtiden


Det skal bli spennende å se hva slags mottakelse mine kjære, Bjarne og Stine, vil få av barndomsgenerasjonen 2013ish. Ikke minst skal det bli spennende å se hvordan produsentene har tilpasset historiene til skjerm.  Et par ting er jeg sikker på, bøkene skal prøves ut på mine barn og til sommeren skal jeg ta de med på kino.

Husker du kanskje Bjarne og Stine?
Eller kanskje du har andre bøker som gir deg gode minner? Fortell gjerne i kommentarfeltet.

Enhanced by Zemanta

9 kommentarer:

 1. Ukjente bøker for meg, sikker fordi jeg allerede var livstrøtt tenåring da du satt på mammafanget og ble høytlest disse (!)
  , takk forresten for at du, eller rettere sagt bloggen din og linkwithin, minnet meg på at jeg ennå ikke har lest SisterBrothers. Den skal jeg lete fram!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, les den! Og skriv gjerne en rapport om hvordan leseropplevelsen ble for deg, Ingalill. :D

   Slett
 2. Jeg har heller ikke et forhold til disse, jeg var ikke som Ingalill en livstrett tenåring, men en sjuåring som elsket Nancy Drevvvv på den tiden ;-). Mine egne favoritter har jeg allerede skrevet side ned og opp om, og jeg synes det er kjempefin å lese om dine favoritter, Mari :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. SÅ hyggelig at du syntes det, Silje :) På midten av åttitallet var jeg en nysgjerrig, liten toåring. Takket være deg har vi fått lest Ruffen for vårt eldste barn. Fantastisk! Lillesøster skal selvsagt også få høre om Ruffen etterhvert.

   Slett
 3. Fantastisk, Mari!
  Jeg har heller ingen minner om disse bøkene. Men det kan også ha sin forklaring i at jeg er noe eldre enn deg :-)
  Et flott innlegg var det likevel! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det, Astrid Terese. Dette er historier som setter spor i et barnesinn. Jeg lurer på om de vil bli utgitt på nytt nå som filmen kommer. Det må jeg jammen meg forsøke å finne ut av.

   Slett
 4. Hejsan! Ville bara sæga att ni har fått en "Liebster Blog Award" av mig! :)

  Ha en fortsatt fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen, tusen takk for det, Gabriella :D

   Slett
 5. Jeg 'fant' Bjarne og Stine litt sent, mener det var lillesøsteren til en venninne som hadde dem, men falt pladask likevel siden jeg allerede da (eller fortsatt, alt ettersom man ser det) var interessert i illustrerte barnebøker. Jeg kom over Bjarne og Stine drar på landtur på loppemarked for et par år siden, og snuppa på seks elsker den, så jeg skulle gjerne hatt tak i de andre også.

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.