RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

mandag 23. september 2013

Bokanmeldelse: Hyperpubertet av Vera Michaelsen


Den morsomste ungdomsboka jeg har lest på norsk så langt. Hyperpubertet av Vera Michaelsen er en lettlest og litt sprø historie om puberteten, selvtillit, ensomhet og  bruk av sosiale medier.

Foto: Aschehoug/Marte Garmann JohnsenVera Michaelsen


Vera Michaelsen nærmer seg 40-år. I løpet av sin karriere, så langt, har hun rukket mye.  
Jeg kan nevne at hun har jobbet med film, tv, som skribent for Aftenposten, forfatter av sakprosa for både barn og voksne og at hun nå er daglig leder for Den kulturelle skolesekken.


Ned med død og fordervelse

Norske ungdomsbøker har for meg lenge vært synonymt tragedier, død, sykdom og depresjoner.Viktige tema, ja, men jeg mener det bør finnes litt av alt. Det gode og det onde må være i balanse. Den regelen kan anvendes til så mangt, ikke bare innenfor fantasysjangeren.


Latter og fnis

Så kommer Vera Michaelsen med en bok som får leseren til å le og smile. Det er ikke det at Vera ikke tar opp alvorlige saker i sin første ungdomsroman. Nei, men hun bruker humor som et vellykket virkemiddel. 

Hyperpubertet er lik kaos

Puberteten kan være skremmende og kaotisk. Den kan oppleves som et lyn fra klar himmel, kroppen lever sitt eget liv. Ekstra ille er det da for den som blir rammet av hyperpubertet. Kviser som lyser. Pupper som reagerer med vann, plutselig er de på størrelse med meloner. Heldigvis er dette fiksjon. Noen kan kanskje argumentere med at dette høres tåpelig ut, men det fungerer godt når man ser hele historien under ett. 


Sitatet er hentet fra boken Hyperpubertet.

Sosiale medier

Blogg, hjemmesider, YouTube, Facebook, Twitter, Google +, Tumbler - you name it.
Hyperpubertet er vanskelig nok å hanskes med i seg selv. Det blir selvsagt ikke enklere når bokens hovedperson, Camilla, oppdager at de selverklært gode venninnene filmer henne i smug. Alt legges ut på nett, plutselig er Camilla verdensberømt for de pinlige tingene som har hendt henne. Mot sin vilje.


Når det private og personlige blir offentlig

Moren til Camilla er først opptatt av at datteren skal si sin mening om ting. Dette endrer seg så fort mulighetene om penger byr seg. Her snakker vi om en form for psykisk overgrep. Camilla ble totalt overkjørt, jeg fikk lyst til ringe barnevernet.

Heldigvis finnes det en voksenperson som står i kontrast til moren. En person som står opp for Camillas rett til å være ung uten hele verden som tilskuere. Det hele er litt satt på spissen. Når det er sagt finnes garantert foreldre som får skylapper på dersom det er snakk om å tjene penger på ungdommen. Utvikling

Camilla forandrer seg gjennom romanens løp. Fra å være en usikker jente som tenker at venner er det viktigste, uansett hvordan de oppfører seg mot deg. Venner er selvsagt veldig viktig, men ikke for enhver pris. Til en jente som tør å si hva hun mener, når det trengs.


Livet på internett i 2013

Livet i 2013 foregår like mye på nett som på rommet med gode venner. Det gjelder både fine opplevelser og mobbing. Da er det viktig at man respekterer hverandres grenser. Ikke alt egner seg på trykk, spesielt ikke dersom personen som havner på nett ikke har samtykket. 


Aktuell ungdomsbok

Michaelsen har altså skrevet en bok som jeg vil si er brennaktuell her og nå. Den handler om samtiden, slik det er å vokse opp i vår digitale tidsalder, for dagens ungdom. Om den vil overleve inn i fremtiden er jeg usikker på. Når det er sagt vil jeg si at boken skildrer godt hvor ekstremt det kan bli når sosiale medier er en del av hverdagslivet til de fleste norske ungdommer. Boken gir et bilde på noe som kanskje kunne ha skjedd med et ungt menneske i 2013. Minus puppene!


Litt forelskelse skader sjeldent

Man må selvsagt ikke ha med en forelskelse når man skriver en ungdomsbok. Men ut i fra egen erfaring kan jeg bare si at jeg var ekstremt mye forelska da jeg var på Camillas alder, så det føles helt naturlig at det er en gryende forelskelse her.

Kan jeg få si at jeg digger kyssescenene? Kleint, flaut, hormonelt og berusende(alkoholfri beruselse dersom det var noen tvil)!

Har du lest Hyperpubertet eller skal du det i fremtiden kanskje?
Jeg hører gjerne fra deg i kommentarfeltet. Har du omtalt boken så gi med beskjed så legger jeg inn linken til din omtale her.
Om bloggeren
Mari elsker bøker(selvsagt!) og startet denne bloggen sommeren 2008. Gode bøker og leseglede er til for å deles! Mari jobber til daglig på kontor og jobber som ekstern forlagskonsulent på si. Sommeren 2012 startet hun opp bokbloggportalen Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger

Barns sikkerhet i bil er et tema som ligger Maris hennes hjerte nært og hun står bak den prisbelønnende bloggen Sikring av barn i bil.

13 kommentarer:

 1. Denne må jeg absolutt lese :P hehe Håper de har den på biblioteket :P Høres ut som en lettlest underholdende bok for meg :P

  Kjempe bra skrevet anmeldelse..

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det, Line. Dette er en lettlest og morsom bok, absolutt. Min humor traff den i hvert fall, det er morsom og på en måte tragikomisk.

   Slett
 2. Ah, jeg digger det når det kommer bøker med HUMOR i, det er ikke noe det går inflasjon i blant norske forfattere:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er akkurat den oppfatningen jeg sitter med, derfor tror jeg Veras bok kommer på akkurat rett tidspunkt. Jeg tror de færreste lesere vil ha 100 % alvor hele tiden.

   Slett
 3. Det er ikke mange ungdomsbøker jeg leser, men jeg falt litt for denne. Takk for fin introduksjon til boken, tror jeg skal våge meg frempå :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gi den et forsøk, Tine. Det er smak og behag som så mange andre ting :) Det finnes ungdomsbøker i alle sjangere, og svært mange av bøkene passer like fint for voksne vil jeg tørre å påstå. Kanskje er det spesielt viktig når man selv har barn? Det gjør det kanskje enda litt enklere å huske hvordan den tiden var for en selv, enklere å sette seg inn i barnas og ungdommens tankegang? I moderne ungdomsbøker får man et innblikk inni samtiden. Det å være ungdom i dag kan på mange måter bære med seg en hel del utfordringer som ikke eksisterte tidligere. I tillegg er det ting som kanskje alltid vil være de samme uansett hvilken tid man vokser opp i.

   Slett
 4. Denne kom som en overraskelse i postkassa mi for bare noen uker siden og har planer om å lese den neste måned:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det samme skjedde her :) Egentlig tar jeg ikke i mot anmeldereks. men noen sender det allikevel en og annen gang. Fordi jeg har sansen for forfatteren så bladde jeg opp på første siden denne gangen, og da var jeg egentlig borte frem til boken var lukket(nesten i hvert fall, så mye man kan være borte i en travel hverdag).

   Slett
 5. Regner med at dette er en bra bok. Har sansen for Vera!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har jeg også. Det var hovedårsaken til at jeg plukket opp boken med en gang jeg så den i postkassen :) Den måtte bare leses.

   Slett
 6. Det hadde vel ikke slått meg å lese denne, men nå fikk jeg litt lyst. ;-) Får se om jeg får tid, leselista er langt som et vondt år. ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at min formidling fikk den effekten da, Elin. Ja, de leselistene blir nok aldri tomme, jeg kjenner til den :) En bok havner på listen sammen med tusenvis av andre bøker man vil lese en eller annen dag.

   Slett
 7. Var veldig spent på denne da jeg fikk den i posten, og det er godt å høre den holder mål. Gleder meg til å lese den! Liker å høre at det er mye humor i den, for det hadde jeg nesten forventet når jeg så hvem som hadde skrevet boken:) Fin anmeldelse Mari!:)

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.