RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

søndag 17. november 2013

3,5 X 4 - En smakebit på søndag


I går begynte jeg på ungdomsromanen 3,5 X 4 av Martina Gaux. Boken har jeg, takket være Facebook, fått meg med at er nominert til Østfoldungdommens kritikerpris. Det skal bli interessant å se hvilken av de nominerte som stikker av med prisen.


Jeg må si at jeg syntes denne prisen er spennende, for her leser unge voksne bøker for unge voksne. Vi har jo Foreningen Les! sin Upris, men her er det ungdomsskoleelever i jurien, også har vi Ungdommens kritikerpris, men her er det romaner for voksne som leses av elever på videregående. Fint med forskjellige priser slik at litteraturen når ut til de forskjellige målgruppene.

Inne i det mørke sinn?

3,5 X 4, som blant annet er størrelsen på hovedpersonenes soverom, handler om 16 år gamle Jonas. Da leseren møter Jonas siter han i politiarresten, for noe han har eller kanskje ikke har gjort. Jeg føler ikke at hovedpersonen er til å stole helt på, han framlegger ting på en måte også viser det seg kanskje å ikke være helt sant det han har fortalt.

Alt begynte å gå downhill fra Jonas er omtrent 10 år, da får faren hjerneslag og havner på hjem som psykotisk.  Handlingen vekslet mellom nåtid i cella og tiden som har ledet opp til hendelsen som er årsaken til fengslingen. Menneskets psyke er et viktig tema i denne ungdomsromanen.

Her kommer en smakebit fra boken:
Men i det svarte kom lydene. Det var noe på taket, noe stort. Så stort at hjertet begynte å banke. Det store gikk fram og tilbake. Dunk, dunk, dunk, stopp. Dunk, dunk, dunk, stopp. Dunk, dunk...
(...)
"Slapp av, slapp av", sa natten, "det er bare meg, natten". Så åpnet hun det svarte ansiktet sitt som en kåpe og viste fôret.


Hva leser du på i dag?
Er det en bok som får varig plass i bokhyllen når siste side er lest eller fortjener den å bli resirkulert til toalettpapir? 
Hvordan delta på en "En smakebit på søndag"?

 • Du deltar når du selv føler for det, om det er en søndag pr. år eller hver uke :) Utfordringen er en fin måte å få vist frem bloggen sin på, et lite "Hei, her er jeg", spesielt for de som er nye i det store ville blogglandia.
 • Skriv et innlegg på din blogg hvor deler noen valgfrie setninger fra en bok eller noe som er relatert til bøkenes verden. Vennligst ingen spoilere. Legger du inn linken til ditt innlegg i linkefunksjonen her får du besøk av andre "En smakebit på søndag"-deltakere/lesere.
 • Du behøver ikke å følge noen fast formel på innleggene dine, her er det bare å slå seg løs :) Kreativitet fanger lesernes oppmerksomhet.
 • Twitrer du postene dine så kan du gjerne bruke samme hastag som meg: #smakebit.
 • Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.

 Om bloggeren
Mari elsker bøker(selvsagt!) og startet denne bloggen sommeren 2008. Gode bøker og leseglede er til for å deles! Mari jobber til daglig på kontor og jobber som ekstern forlagskonsulent på si. Sommeren 2012 startet hun opp bokbloggportalen Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger

Barns sikkerhet i bil er et tema som ligger Maris hennes hjerte nært og hun står bak den prisbelønnende bloggen Sikring av barn i bil.

18 kommentarer:

 1. Stackars Jonas - han verkar inte ha haft det lätt. Hoppas att det ljusnar för honom. Tack för smakebiten! Önskar dig en skön söndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :) Nei, det har han ikke. Jeg leser det som om det har manglet et støtteapparat her, at foreldrenes kjærlighet alene ikke alltid er nok.

   Slett
 2. Merker selv at det ikke er bøker jeg anbefaler som leses av ungdommen her i huset, men hva andre i samme aldersgruppe har anbefalt. Heldigvis leses det flere bøker nå enn for et år siden. Takk for smakebiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tenker at hva man leser er mindre viktig enn at man leser :) Med tiden vil man som regel driste seg ut i ukjent farvann, tilogmed mammas anbefalinger blir kanskje lest ;)

   Slett
 3. Det var en otäck, men ändå ganska stämningsfull smakebit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant. Det sier mye om sinnstemningen til hovedpersonen akkurat der og da.

   Slett
 4. Tack för smakbiten. Ha en riktigt trevlig söndag!

  SvarSlett
 5. Svar
  1. Ja, en flink forfatter gjør det enkelt å finne gode smakebiter :)

   Slett
 6. Bra at bøker for barn og unge også få oppmerksomhet! Det er SÅ viktig at de får smake på lesegleden de også :o)
  Smakebiten -og omtalen- gjør meg nysgjerrig på resten!
  Her blir det lesedag idag; Jojo Moyes´ braksuksess "Et helt halvt år"

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, der burde jo være minst like mye fokus på disse bøkene for det er jo lurt å la barna få oppleve gleden ved å lese så tidlig som mulig. Og at man sørger for at bøkene ikke blir glemt når man når ungdomsalderen.

   Slett
 7. Låter klokt att det är unga som läser böcker för unga när det ska utdelas pris. Tack för smakbiten

  SvarSlett
  Svar
  1. Det tror jeg også er fint, det er greit med en god blanding av priser som fokuserer på unge lesere.

   Slett
 8. Det hørtes ut som en interessant historie, den må jeg notere meg :-) Det er godt med alle de tingene vi ikke vet og som vi kan bli opplyst om på Facebook :-D

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var en interessant og spennende historie, jeg leste den ut i natt. Man satt som på nåler og ventet på at en bombe(som i at man inne aner hva karakterene er troende til å finne på) kanskje skulle gå av.

   Slett
 9. Låter som en intressant och spännande ungdomsbok, om än otäck, som jag blir nyfiken på. Tack för smakebiten! :)

  SvarSlett
 10. Den er ikke så ekkel, men litt nervepirrende kanskje :)

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.