RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

søndag 24. november 2013

Flukt - En smakebit på søndag


I går var jeg på biblioteket med husets mann og våre to barn. Der plukket jeg blant annet med meg undomsromanen Flukt av Atle Hansen. Ganske tilfeldig er dette faktisk andre boken jeg leser i år som er utgitt med støtte fra foreningen "Leser søker bok"


Jeg har lyst til å si at jeg syntes forening "Leser søker bok" gjør et viktig stykke arbeid for å bidra til at alle, uansett leseevne, skal ha tilgang til gode bøker. Det flott arbeid som jeg syntes det er hyggelig å kunne få nevne her på bloggen. Den første boken jeg har lest utgitt med støtte fra foreningen var "Elefanten i rommet" - min anmeldelse av den boken finner du her.


Ukjent - utrygt

Jeg vet egentlig ikke så mye om hva boken jeg leser nå handler om, men noen tydelige hint har allerede dukket opp i teksten. Et hus har stått tomt i mange år da en gutt plutselig ser to par fotspor utenfor i snøen, sporene går inn i huset men ikke ut igjen. Samme dag hører gutten om et søskenpar på åtte og elleve årsom har forsvunnet fra mottaket de bor på. Jeg kjenner allerede det knyter seg i magen, som mamma og medmenneske.

Her kommer en smakebit fra boken:
Dei har på seg vanlege, varme vinterklede.
Dynejakker og strikkehuer.
Dei ser nett ut som meg.
Berre hudfargen er annleis. Og blikka.
(...)
Dei har budd der i fem år.
Ho var tre då dei kom til mottaket.
Han var sju.

Eg tenkjer på om eg kan hugsa noko
frå då eg var tre år.
Eg trur ikkje det. Men eg er ikkje sikker.
Eg har budd på same staden heile tida.
(...)
Eg har høyrt om landet dei kjem frå.
Sett bilete på tv. Det er krig der.
Husa er bomba sunde. Folk blir drepne.
Eg ville aldri likt å bu der.

Hva leser du på denne siste november søndagen i 2013? Neste søndag går vi faktisk inn i adventstiden og desember. Har du tenkt på det?



Hvorfor "En smakebit på søndag"?
Gi flere muligheten til å oppdage din blogg. Du får en anledning til å oppdage nye bøker og bli kjent med spennende bokblogger/bokbloggere.

Hvordan delta på en "En smakebit på søndag"?

  • Delta når du selv føler for det, det viktigste er at dette skal være gøy og hyggelig. Her gjelder kun èn regel: No spoilers. 
  • Viktig: Legg inn linken til ditt blogginnlegg her. Glemmer du det finner ikke leserne deg. 
  • Bruker du Twitter/Instagram? Hastag med #smakebit da vel.


Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.











 Om bloggeren
Mari elsker bøker(selvsagt!) og startet denne bloggen sommeren 2008. Gode bøker og leseglede er til for å deles! Mari jobber til daglig på kontor og jobber som ekstern forlagskonsulent på si. Sommeren 2012 startet hun opp bokbloggportalen Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger

Barns sikkerhet i bil er et tema som ligger Maris hennes hjerte nært og hun står bak den prisbelønnende bloggen Sikring av barn i bil.

søndag 17. november 2013

3,5 X 4 - En smakebit på søndag


I går begynte jeg på ungdomsromanen 3,5 X 4 av Martina Gaux. Boken har jeg, takket være Facebook, fått meg med at er nominert til Østfoldungdommens kritikerpris. Det skal bli interessant å se hvilken av de nominerte som stikker av med prisen.


Jeg må si at jeg syntes denne prisen er spennende, for her leser unge voksne bøker for unge voksne. Vi har jo Foreningen Les! sin Upris, men her er det ungdomsskoleelever i jurien, også har vi Ungdommens kritikerpris, men her er det romaner for voksne som leses av elever på videregående. Fint med forskjellige priser slik at litteraturen når ut til de forskjellige målgruppene.

Inne i det mørke sinn?

3,5 X 4, som blant annet er størrelsen på hovedpersonenes soverom, handler om 16 år gamle Jonas. Da leseren møter Jonas siter han i politiarresten, for noe han har eller kanskje ikke har gjort. Jeg føler ikke at hovedpersonen er til å stole helt på, han framlegger ting på en måte også viser det seg kanskje å ikke være helt sant det han har fortalt.

Alt begynte å gå downhill fra Jonas er omtrent 10 år, da får faren hjerneslag og havner på hjem som psykotisk.  Handlingen vekslet mellom nåtid i cella og tiden som har ledet opp til hendelsen som er årsaken til fengslingen. Menneskets psyke er et viktig tema i denne ungdomsromanen.

Her kommer en smakebit fra boken:
Men i det svarte kom lydene. Det var noe på taket, noe stort. Så stort at hjertet begynte å banke. Det store gikk fram og tilbake. Dunk, dunk, dunk, stopp. Dunk, dunk, dunk, stopp. Dunk, dunk...
(...)
"Slapp av, slapp av", sa natten, "det er bare meg, natten". Så åpnet hun det svarte ansiktet sitt som en kåpe og viste fôret.


Hva leser du på i dag?
Er det en bok som får varig plass i bokhyllen når siste side er lest eller fortjener den å bli resirkulert til toalettpapir? 




Hvordan delta på en "En smakebit på søndag"?

  • Du deltar når du selv føler for det, om det er en søndag pr. år eller hver uke :) Utfordringen er en fin måte å få vist frem bloggen sin på, et lite "Hei, her er jeg", spesielt for de som er nye i det store ville blogglandia.
  • Skriv et innlegg på din blogg hvor deler noen valgfrie setninger fra en bok eller noe som er relatert til bøkenes verden. Vennligst ingen spoilere. Legger du inn linken til ditt innlegg i linkefunksjonen her får du besøk av andre "En smakebit på søndag"-deltakere/lesere.
  • Du behøver ikke å følge noen fast formel på innleggene dine, her er det bare å slå seg løs :) Kreativitet fanger lesernes oppmerksomhet.
  • Twitrer du postene dine så kan du gjerne bruke samme hastag som meg: #smakebit.
  • Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.

















 Om bloggeren
Mari elsker bøker(selvsagt!) og startet denne bloggen sommeren 2008. Gode bøker og leseglede er til for å deles! Mari jobber til daglig på kontor og jobber som ekstern forlagskonsulent på si. Sommeren 2012 startet hun opp bokbloggportalen Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger

Barns sikkerhet i bil er et tema som ligger Maris hennes hjerte nært og hun står bak den prisbelønnende bloggen Sikring av barn i bil.

tirsdag 12. november 2013

Bokanmeldelse: Uten dekning av Lise Knudsen


Kortromanen "Uten dekning" begynner allerede med bokomslaget. Det sorte hullet truer med å sluke alt og alle i umiddelbar nærhet. Akkurat slik kan man føle sorgen på kroppen.

Hvor kommer boken fra?
Kjøpt selv.

Kjærligheten til de som står deg nær


Jeg begynner dette innlegget med noe litt personlig. Det føles så underlig å skrive om denne boken akkurat i dag, på en dag hvor jeg har vært med på å følge noens mor til sitt siste hvilested. I sin tale snakket presten om at kjærligheten er større enn alt, selv om mennesker blir borte gjør ikke kjærligheten det.

Dette fikk meg til å tenke på de aller siste sidene i denne stille, følsomme og rørende historien. Akkurat dette budskapet følte jeg passet godt i sammenheng med "Uten dekning". Nå kan leserne kanskje tro at dette er en kortroman med religiøse toner, det er det ikke. Kjærlighet er viktig for oss alle, uansett tro og bakgrunn.


Kontrastene


I "Uten dekning" er leseren flua på veggen for en dag, i en families liv etter at moren har blitt borte. Historien fortelles gjennom øynene til jeg-personen, tenåring og storesøster, Kari. I tillegg til Kari er pappa Lars og lillebror Olav også deltakere i denne fortellingen.

Det hele begynner med Karis skildringer av en ganske hverdagslig scene på kjøkkenet mellom pappa og Olav. Betraktningene er farget av Karis sinnstemning, og som leser kjenner jeg på Karis sinne og tristhet over å  føle seg utenfor. Virkeligheten er kanskje ikke helt slik man kan få inntrykk av, men vi ser verden med Karis briller på. Hun har kanskje ikke den beste kontakten med resten av familien der hun drukner i sin egen sorg. Kanskje er hun uten dekning?

Kari bærer sorgen som et klesplagg, i tillegg er hun i en alder hvor man kan være ekstra sårbar. Det er en utfordring for henne å se at familiemedlemmene bærer sorgen på ulike måter. For Kari står tiden stille, hvordan kan de andre bry seg om at jorden fortsatt spinner?

Her er et lite utdrag fra boken hvor man kanskje kan kjenne litt på kontrastene mellom storesøster og lillebror(bokens s. 26 og 27):

Han fyker fra meg igjen.
Stien flater ut.
Den grønne lua hans forsvinner.
Dukker fram igjen.
Blir borte på nytt.
Blinker som et trafikklys.
Brått ligger elva der.


Det banker i brystet.
Blank og brådyp.
Bare Olav og meg.
Bredden på den andre sida.
Blyanttegna.
Som om noen har gjort konturen utydelig.
Med vilje.

Det er ganske utrolig hvordan desperasjon kan endres til håp i løpet av noen få timer. Lise Knudsen ender nemlig sin historie med et lite lysglimt, og det på en troverdig måte. Ingenting føles forhastet eller fremtvunget.

Lat som om sangen "What a difference a day makes" handler om familie istedenfor romantisk kjærlighet så har du kanskje en sang som ville passet til rulleteksten på denne historien.

Teksten


Hver side i boken er som et kort vers, og bokens 79 sider er lest på kort tid. Det kan kanskje føles som om man leser små dikt. Her er det linjer som gir rom for tolkning, teksten byr på mer enn ordene som er trykket på siden. Derfor har jeg allerede lest boken to ganger, på to forskjellige dager. Boken var god ved første gjennomlesning, og man må ikke lese den mer enn en gang. Men for meg var det riktig, jeg ønsket å få med meg og forstå mest mulig av teksten. Det er en historie som man godt kan tygge litt på. Dette var en leseropplevelse som var minst like god ved andre gangs gjennomlesning.

Tilsammen utgjør de korte tekstene en fortelling som berører noe i meg. I løpet av sidene blir Karis sorg til min sorg, jeg blir ett med ordene og stemningene som formidles. Lise Knudsen gjør med andre ord en god jobb med å få frem en ung jentes følelser på en måte som føles ekte.

Lise Knudsen bruker ord på en økonomisk måte, det er få av dem og språket er enkelt. Det er ikke mer som skal til hvis forfatteren skriver godt, og det gjør Knudsen, uten tvil. Selve språket ligger tett opptil måten forfatteren snakker på til daglig, antar jeg. Det klinger nemlig veldig kjent, det er nesten sånn jeg prater. Kanskje ikke så rart, for Knudsen er fra Kongsberg noe som er en drøy times kjøring fra mitt hjemsted.

Det skjer mye mer i denne romanen, men jeg bør ikke si mer. Du får oppleve historien selv hvis du leser den.

Konklusjon


En gripende kortroman som jeg gjerne anbefaler videre til andre. Det er en roman som ikke egentlig kan stemples med en målgruppe, denne historien passer alle. Sorgen er noe vi alle har kjent på eller kommer til å kjenne på en eller flere ganger i løpet av livet. Da kan det være fint å huske på at vi alle opplever og reagerer ulikt på sorgen.

Det var Hedda sin anmeldelse av boken på bokbloggen Boktanker som gjorde meg så nysgjerrig på boken at jeg selv kjøpte den. Tusen takk for inspirasjonen, Hedda! Uten deg hadde jeg vært en god leseropplevelse fattigere. Boken får fast tilholdssted i min bokhylle.










Om bloggeren
Mari elsker bøker(selvsagt!) og startet denne bloggen sommeren 2008. Gode bøker og leseglede er til for å deles! Mari jobber til daglig på kontor og jobber som ekstern forlagskonsulent på si. Sommeren 2012 startet hun opp bokbloggportalen Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger

Barns sikkerhet i bil er et tema som ligger Maris hennes hjerte nært og hun står bak den prisbelønnende bloggen Sikring av barn i bil.

søndag 10. november 2013

Ender's Game - En smakebit på søndag

Ukens smakebit fra meg til deg er mine tanker om filmatiseringen av boken Ender's Game(no Enders spill) av Orson Scott Card.



En favoritt

Ender's Game er en av mine favorittbøker! Faktisk så kom jeg på at jeg har en gang skrevet en anmeldelse av boken - den kan du lese her.

Historien er satt 50 år etter at the buggers forsøkte å invadere jorden. Nå rekrutterer militæret barn for å finne den ultimate lederen, han eller hun som skal lede jordens krigsflåte til seier over vår fiende en gang for alle. Bokens hovedperson er 6 år gamle Ender, han er lynende intelligent og kanskje er han vår kommende leder?

Hvorfor barn?

Barn er ikke er redd for å ta sjanser, de tenker ofte ikke konsekvenser på samme måte som oss voksne og de stoler ofte på autoriteter og følger beskjedene han eller hun blir gitt.  Det høres kanskje grusomt ut, men dette er en knakende god historie. Se bort i fra at jeg har nevnt romvesner og bare les boka. Det er ikke mange som har angret på at de plukket opp Ender's Game.

Film, film, film

I dag var det Norges premiere på Ender's Game filmatiseringen. Vi var på første forestilling på vår lokale kino i kveld sammen med.... hold dere fast! Hele 10 andre kinogåere! Det føltes nesten ut som en privat visning av filmen, veldig eksklusivt.

Vel over til selve filmen. Jeg likte det visuelle, faktisk så var det så virkelig at jeg ble svimmel når vi var ute in space og snurret rundt i rom med null tyngdekraft. Scenene med kamptrening var gode, men litt for få, generelt ble det liksom litt for mye som ble kuttet ut av historien ellers. Det er langt mer familie og politikk i boken. I tillegg brukes selvsagt mer tid til å skape et samhold i gruppa i boka, det savnet jeg i filmen.

Annet småpirk fra meg. Buggers het her formics - hvorfor behøvde disse vesnene å endre navn? Karakteren Beans navn var oversatt til Tøddel - som i "ikke verdt en tøddel". Det ble mest merkelig.

Ellers må jeg si at Asa Butterfield(kjent fra blant annet Hugo Cabret) var glimrende i hovedrollen som Ender. Ja, han rocket den selv om han var en god del eldre enn hva Ender er i boka. Det skal nok noe til å få en seksåring til å klare å gjøre en troverdig innsats i denne rollen, så at det ble en eldre gutt var nok egentlig helt greit.

Til tross for de tingene jeg ikke var så begeistret for så var dette helt klart en severdig film. Samboeren min som ikke har lest boka mente filmen stod til en firer på terningen dersom han måtte trille terning(det er faktisk samme kast som Birger Vestmo landet på i P3s anmeldelse av filmen). Jeg kan trygt anbefale filmen, men du bør lese boka først - den er veldig, veldig bra.

Nok om min lørdagskveld - la oss få din smakebit!



Hvordan delta på en "En smakebit på søndag"?

  • Du deltar når du selv føler for det, om det er en søndag pr. år eller hver uke :) Utfordringen er en fin måte å få vist frem bloggen sin på, et lite "Hei, her er jeg", spesielt for de som er nye i det store ville blogglandia.
  • Skriv et innlegg på din blogg hvor deler noen valgfrie setninger fra en bok eller noe som er relatert til bøkenes verden. Vennligst ingen spoilere. Legger du inn linken til ditt innlegg i linkefunksjonen her får du besøk av andre "En smakebit på søndag"-deltakere/lesere.
  • Du behøver ikke å følge noen fast formel på innleggene dine, her er det bare å slå seg løs :) Kreativitet fanger lesernes oppmerksomhet.
  • Twitrer du postene dine så kan du gjerne bruke samme hastag som meg: #smakebit.
  • Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.















Om bloggeren
Mari elsker bøker(selvsagt!) og startet denne bloggen sommeren 2008. Gode bøker og leseglede er til for å deles! Mari jobber til daglig på kontor og jobber som ekstern forlagskonsulent på si. Sommeren 2012 startet hun opp bokbloggportalen Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger

Barns sikkerhet i bil er et tema som ligger Maris hennes hjerte nært og hun står bak den prisbelønnende bloggen Sikring av barn i bil.

søndag 3. november 2013

Jeg fant, jeg fant - En smakebit på søndag


Jeg er litt sent ute med nattens smakebit, men det er lov når man har hatt hyggelig besøk. Jeg har ikke dårlig samvittighet for å vende tilbake til Life After Life av Kate Atkinson for tredje gang i smakebitens historie. Det er en bok på over 500 sider som man fint kan ta seg god tid med.


Boken passer perfekt til å ta ett og ett kapittel i, for hvert enkelt kapittel er som en egen liten bok eller novelle om du vil. Selv om hele boken dreier seg om samme hovedperson og hennes familie og nærmeste omgangskrets. Det er godt å ha god tid til hver setning for jeg oppdager stadig referanser til samtidsmusikk(samtiden i dette tilfellet er 1911-1945ish), klassisk litteratur og dikting. Jeg liker å dvele litt ved det og finne ut hvor bitene jeg ikke kjenner til fra før av hører hjemme.

Et sted i boken ramlet jeg over et sitat som tar for seg en hendelse i Percy Bysshe Shelleys liv. En mann jeg ikke har så fryktelig mye kjennskap til annet enn at jeg vet han skrev selv, var en venn av Byron og selvsagt mannen til Mary Shelley(forfatteren av Frankenstein). Jeg er vitebegjerlig og måtte selvsagt finne ut mer om hvem disse personene som nevnes i sitatet er. Spesielt interesserte kan lese om herr Shelleys kjærlighetsliv i denne linken.

Her er sitatet som fikk meg til å spore helt av(ikke rart det tar tid å lese en bok heller når man fungerer på denne måten ;) men jeg ser ikke noe negativt ved det) :

Could you drink the water in the Serpentine? Shelley’s first wife had drowned herself here but Ursula supposed that on a day like this — crowds of people enjoying the sunshine — it would be almost impossible to avoid another Mr. Winton jumping in and saving her.
Som du kanskje kan tolke ut av sitatet er hovedpersonen på et sted i sitt liv hvor livet ikke er godt. Det er sjeldent det om du går å vurderer om du skal drukne deg i en innsjø i London. Da bør man forsøke å finne enn venn å dele sine problemer med, for å se om det kan lette byrden som tynger om hjertet.

Ha en super søndag! Les en god bok :)





Hvordan delta på en "En smakebit på søndag"?

  • Du deltar når du selv føler for det, om det er en søndag pr. år eller hver uke :) Utfordringen er en fin måte å få vist frem bloggen sin på, et lite "Hei, her er jeg", spesielt for de som er nye i det store ville blogglandia.
  • Skriv et innlegg på din blogg hvor deler noen valgfrie setninger fra en bok eller noe som er relatert til bøkenes verden. Vennligst ingen spoilere. Legger du inn linken til ditt innlegg i linkefunksjonen her får du besøk av andre "En smakebit på søndag"-deltakere/lesere.
  • Du behøver ikke å følge noen fast formel på innleggene dine, her er det bare å slå seg løs :) Kreativitet fanger lesernes oppmerksomhet.
  • Twitrer du postene dine så kan du gjerne bruke samme hastag som meg: #smakebit.
  • Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.











 Om bloggeren
Mari elsker bøker(selvsagt!) og startet denne bloggen sommeren 2008. Gode bøker og leseglede er til for å deles! Mari jobber til daglig på kontor og jobber som ekstern forlagskonsulent på si. Sommeren 2012 startet hun opp bokbloggportalen Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger

Barns sikkerhet i bil er et tema som ligger Maris hennes hjerte nært og hun står bak den prisbelønnende bloggen Sikring av barn i bil.