RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Nakenbilder på avveie

En snap i forelskelsens rus, en person som ikke var til å stole på. Et liv som blir endret.

hex hall

Ikke alle må ha barn

Hvorfor skal alle mene noe om andres valg om å få barn eller ikke?

Søk

mandag 24. februar 2014

Ord om: Bergtatt - Portvokteren av Martin Fyrileiv

Tidligere i februar debuterte Martin Fyrileiv med fantasyromanen Bergtatt - Portvokteren. En fantasyroman som vil fenge den kommende generasjonen lesere.
Har du lest?
Bokelskerinnens intervju med forfatteren Martin Fyrileiv? Hvis ikke kan du klikke deg videre her.

Forlagets omtale

Einar sliter. På skolen må han gjemme seg for ikke å bli mobbet, og faren forsvinner hjemmefra til alle døgnets tider, visstnok for å jobbe. En dag blir den hyggelige gamle nabodamen drept - det ser ut som et rovdyr har tatt henne. Men når Einar oppdager at kjelleren hennes rommer en skjult portal, blir det begynnelsen på en dramatisk reise tilet annet rike. Langt inne i fjellet, hvor dverger og troll kjemper på liv og død, skal Einar oppdage sannheten om seg selv.

Ros

Bergtatt vil nok trollbinde mange unge lesere, spesielt de som tar sine første skritt inn i fantasiens verden. Avsluttingen syntes jeg var meget vellykket, det var en slik overraskelse jeg som leser setter stor pris på. Fyrileiv har helt klart en framtid som forfatter, men det er ting som kan bli bedre med tanke på framtidige historier.

Et forsøk på konstruktiv kritikk


Da var rosen unnagjort, men dessverre har jeg også notert meg litt ris. Portvokteren er en historie med et stort potensial, et underjordisk rike under Jotunheimen, mytologi og fantasi i skjønn forening. Det høres forlokkende ut, dessverre var ikke historien i sin helhet uført så godt som jeg hadde håpet på.

Allerede på de første sidene fikk jeg det for meg at hovedpersonens karakter lå litt for tett opptil Bastian fra Michael Endes "Den uendelige historie". Det er nok helt tilfeldig at jeg la merke til dette nå, kanskje tilogmed litt urettferdig for forfatteren. Årsaken til at jeg gjorde denne koblingen er nemlig at jeg nylig har drevet høytlesning fra Endes roman for mitt eldste barn. Så dette er på ingen måte en beskyldning om noe som helst, det er bare slik at en del karakterer har mange fellestrekk. I det hele tatt var det brukt, det jeg mener, var for mange kjente elementer fra klassisk fantasy i en historie hvor jeg håpet forfatteren hadde laget sin egen "Magiske medisin". Dessverre slet jeg med å leve meg inn karakterens liv og selve historien, men det er ikke sikkert en 10-åring vil føle det på samme måte.

Det siste punktet jeg vil rette oppmerksomhet på er språket. Her burde noen i forlaget ha jobbet mer med forfatteren og teksten. Et eksempel jeg vil dra fram er gjentakelser i språket; i løpet av få sider ble ordet fylkesvei skrevet hele sju ganger. Slikt biter jeg meg merke i, spesielt når ordet avslutter teksten på en side, og på den neste siden er ordet ett av de første som leses.

Tusen takk til forlaget for leseeksemplar.

Andre anmeldelser av boka:
Bok365
Barnebokkritikk

VG har forøvrig gitt boka terningkast 5.


Om bloggeren
Mari elsker bøker(selvsagt!) og startet denne bloggen sommeren 2008. Gode bøker og leseglede er til for å deles! Mari jobber til daglig på kontor og jobber som ekstern forlagskonsulent på si. Sommeren 2012 startet hun opp bokbloggportalen Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger

Barns sikkerhet i bil er et tema som ligger Maris hennes hjerte nært og hun står bak den prisbelønnende bloggen Sikring av barn i bil.

0 comments:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.