RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

torsdag 26. juni 2014

#strandlitt2014 - Sommerens lesetips

Hva er bedre enn en lat sommerdag med en god bok foran seg? Her får du tips til lesestoff, eller strandlitt som jeg har kalt det, enten du skal jobbe med brunfargen eller hvile ut i skyggen i sommer.

Mitt håp er at bøkene jeg tipser om i dette innlegget skal være bøker som ikke er så godt kjent(med et unntak), men som er gode og virkelig verdt å få med seg.

Marcelo in the real world
av Francisco X. Stork

- Aspergers syndrom gjør at enkelte ting kan være mer utfordrende for 17 år gamle Marcelo enn for mange av hans jevnaldrende. Enkelte mennesker tror Marcelo er mindre begavet, uten at de i det hele tatt har tatt seg tid til å bli kjent med ham. Dette er noe Marcelo får kjenne på denne sommeren, hvor han tvinges til å arbeide som assistent ved farens advokatkontor. Marcelo får et innblikk i hvordan verden fungerer utfor hans elskede privatskole, Patterson. En rørende og viktig historie om en ung mann som har tanker og drømmer som alle andre ungdommer.

Primates: The Fearless Science of Jane Goodall, Dian Fossey, and Biruté Galdikas av Jim Ottaviani og Maris Wicks

Dette er den tegnede historiene til tre fantastiske, kvinnelige forskere. Historien er forenklet slik at det passer inn i det tegnede formatet, men det hele er gjort på en god måte. Dette er en type bok som jeg tror vi med fordel kunne sett mer av som skolepensum, for en fin måte å variere fagstoff på! Målet med boken er ikke å gjøre leseren til en ekspert, men gi en kort innføring i det viktige arbeidet disse tre kvinne gjorde og gi blod på tann for den som vil vite enda mer. Jeg gråt i sola ved Oslofjorden forleden da jeg leste historien.

Fossey, Goodall og Galdikas har alle tre forsket på primater; halvaper, menneskeaper og aper, og de to førstnevnte har vært kjent for meg i flere år. Navnet, og tragedien kan jeg vel trygt si, Diane Fossey har hengt ved meg siden jeg var veldig ung. Det takket være filmen Gorillas in the Mist som satte spor i sjelen til ei ung jente en gang.Drep ikke en sangfugl av Harper Lee
For mange amerikanske ungdommer er dette en av de bøkene som MÅ leses som pensum på skolen. Jeg er ikke for tvang, selv om jeg ser at det av og til kanskje er nødvendig, da jeg tror det dreper leselysten. Når det er sagt så har jeg overhodet ingen problemer med å anbefale denne historien av hele mitt hjerte, fordi den er både god og viktig.

Bokens historie strekker seg over en periode på to år, og handlingen er lagt til sørstatene på 1930-tallet. Fortellerstemmen tilhører en ung jente, Scout, hun formidler hvordan en småby endrer seg da en en sort mann blir tiltalt for voldtekt av en hvit pike. Scouts(eller "Småen" som jenta kalles i den norske oversettelsen) far, Atticus Finch, er advokat og tar jobben med å forsvare den tiltalte. Atticus er realistisk,dyktig og rettferdig, men det var vanskelig å utrette mirakler i raseskillets tid i USA. Saken er vanskelig og risikabel for både advokaten og hans familie. Familien Finch er noe uvanlig for sin tid. Atticus er en veldig liberal mann, han oppdrar barna sine selv sammen med Calpurnia, familiens sorte hushjelp. Historien skal være delvis basert på forfatterens egen oppvekst. Boken anbefales på det varmeste!


Dagboksdager(Lou 1)
av Julien Neel

Lou må være en av verdens herligste karakterer, smart og til tider en skikkelig dramaqueen. Historiene er både morsomme og gjenkjennelige. Jeg lo faktisk høyt flere ganger og det er ikke så ofte at det skjer.

Fun fact: Lous mamma er gamer og Buffy-tilhenger! Trenger du noe som garantert får deg til å smile en dag er dette riktig bok for deg.

Plus One av Elizabeth Fama
Etter spanskesyken ble deler av verdens befolkning delt inn i natt og dag. De som tilhører nattens befolkning får ikke være ute om dagen og vice versa. Bokens hovedperson Soleil Le Coeur tilhører natt. Dag har mange fordeler, de later til å være velstående og smarte, mens nattens befolkning er fattige og mindre verdt(ut i fra dags betraktninger).

Soleils bror har blitt overført til dag, siden den gang har ikke Soleil og hennes bestefar hatt noe nevneverdig kontakt med ham. Nå har Sols bror blitt pappa, og Sols største ønske er å få oppfylle sin døende bestefars siste ønske; han vil så gjerne se oldebarnet sitt. Denne oppgaven viser seg å bli langt mer komplisert enn Sol noengang kunne forutse. Boken handler blant annet om kjærlighet i en splittet familie og om et folk som blir urettferdig behandlet av landets ledere. Forfatteren bruker et språk som fikk meg til å merke av flere av bokens avsnitt fordi det var så godt skrevet - sukk!

En sitat fra boken:
Soon the sky had become a blanket of stars; and then it became heavy, bulging down on us, so thick it was like soup that I might reach up and stir with my hand if I tried. And finally, to my relief, Cygnus the Swan and the Great Summer Triangle began to emerge from the cosmos with the faint, cloudy dragon spine of the edge of our galaxy.“Oh my god, is that the Milky Way?” he whispered. My throat got hot. It was the most beautiful thing I could ever have hoped to show him.

Jeg har flere forslag på lager, men de sparer jeg til en annen dag. I løpet av kvelden skal jeg legge ut et ekstra tips, det kommer på instagram med hastagen #strandlitt2014. Bli gjerne med du også :)

Har du lest noen av bøkene på min liste?Om bloggeren
Mari elsker bøker(selvsagt!) og startet denne bloggen sommeren 2008. Gode bøker og leseglede er til for å deles! Mari jobber til daglig på kontor og jobber som ekstern forlagskonsulent på si. Sommeren 2012 startet hun opp bokbloggportalen Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger

Barns sikkerhet i bil er et tema som ligger Maris hennes hjerte nært og hun står bak den prisbelønnende bloggen Sikring av barn i bil.

7 kommentarer:

 1. Jeg leste Drep ikke en sangfugl i 2010, men må innrømme at jeg ikke husker hva den handler om. Ga den en 5`er så jeg må ha likt den godt. Vil gjerne lese den første boken på listen din, har nå lest 3 bøker om aspergers og leser gjerne mer.

  SvarSlett
 2. Drep ikke en sangfugl er på min topp 3 over favorittbøker - den kan leses nårsomhelst og hvorsomhelst :)

  Ellers er det mye interessant og ukjent for meg på lista
  Nyt sommer'n!

  SvarSlett
 3. Drep ikke en sangfugl er en fantastisk bok. Den kan anbefales alle. Jeg la også merke med Marcelo in the real world og Plus One. De havnet på leselisten min. Jeg kjenner en gutt med Asberger så det er fint å lese bøker som kan gi meg en dypere forståelse, og Plus One hørtes bare fin ut :-)

  SvarSlett
 4. Drep ikke en sangfugl er en av mine favorittbøker noensinne! De andre var ukjente for meg, men jeg skal undersøke nærmere. De så veldig interessante ut. Kanskje spesielt Primates :)

  SvarSlett
 5. Har lest og likt "Marcelo in the real world", "Drep ikke en sangfugl" og "Lou" av de du trakk frem her og ååå, det er alle sammen veldig fine bøker som jeg er helt enig i at er verdt å bruke sommeren på =D

  SvarSlett
 6. Wow, så mange gode og herlige bøker :D Tusen takk for alle lesetipsene, og jeg noterte ned minst tre av titlene. Fristet mest å lese Plus one og Drep ikke en sangfugl :)

  - Siri

  SvarSlett
 7. Ojj.. For en fin liste.. Ikke lest noen av dem.. Men er absolutt nysgjerrig på alle sammen.

  Drep ikke en sangfugl har jeg enda lånt på biblioteket og hat liggende i nesten 6 mdr nå :/ så kanskje på tide å få den lest..

  Ser frem til flere tips :D

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.