RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

lørdag 11. oktober 2014

Prisoner of Night and Fog - En smakebit på søndag.


Lydboken jeg hører på om dagen, Prisoner of Night and Fog av Anne Blankman, skal visstnok være perfekt for den som likte Cody Name Verity.


Vel, vi får nå se, da Elizabeth Weins Code Name Verity, sammen med Melina Marchettas Jellicoe Road, er en av de beste ungdomsromanene jeg har lest de siste fire årene. Historien begynner i München i Tyskland på 1930-tallet. Hovedpersonen i historien er Gretchen Müller, og hun vokser så og si opp i Det nasjonalsosialistiske tyske arbeiderparti til sin onkel Dolf(Hitler). Man kan ane at hun ikke er så helt sikker på "onkelens" filosofi i denne smakebiten:

Gratitude from a Jew was a poisoned gift, Uncle Dolf had told her. They smiled in your face and slid a knife between your ribs. And yet this man looked at her with such clear, thankful eyes. "You'd better get home," she said at last.Romanens tittel er hentet fra en dekret(en ordre) Hitler utstedet under 2.verdenskrig, på tysk het den Nacht und Nebel. Denne orderen ble satt i gang for å sørge for at alle politiske motstandere og aktivister skulle "forsvinne" i stillhet. En veldig forenklet forklaring, noen må gjerne utbrodere om jeg er helt på jordet.

Har du lest noen gode romaner fra tiden rundt eller under 2.verdenskrig? 


Hvorfor delta i "En smakebit på søndag"?
Gi flere muligheten til å oppdage din blogg. Du får en anledning til å oppdage nye bøker og bli kjent med spennende bokblogger/bokbloggere.Hvordan delta på en "En smakebit på søndag"?

1.Her gjelder kun èn regel: No spoilers.

2.Viktig: Legg inn linken til ditt blogginnlegg i linkefunksjonen. Link tilbake til dette blogginnlegget i ditt eget. Glemmer du det finner leserne verken din eller andres smakebiter. Bruker du Twitter/Instagram for å promotere bloggen din? Hastag #smakebit.

Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.16 kommentarer:

 1. Leser svært lite bøker om andre verdenskrig må jeg innrømme. Saras nøkkel likte jeg veldig godt da. Det er jo interessant å lese om menneskeskjebner, generelt:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette skal være en slags historisk thriller for ungdom. Jeg har Saras nøkkel her, men har ikke orket å lese den enda, har gruet meg til den leseropplevelsen i mange år. Menneskeskjebner, ja, men jeg liker kanskje historiene vel så mye fordi jeg ofte lærer noe nytt om vår fortid.

   Slett
 2. Jeg har lest utallige bøker fra denne tiden, og har store problemer med å velge ut en av dem. Husker i farten en bok fra Frankrike om en blå sykkel, men kunne ved ettertanke sikkert plukket ut noen gode eksemplarer. Saras nøkkel er så absolutt et eksempel på bok fra denne tiden.

  SvarSlett
  Svar
  1. En bok om en blå sykkel? Det gjorde meg nysgjerrig. Jeg visste faktisk svært lite om krigen i Frankrike før jeg begynte å lese de første anmeldelsene av Saras nøkkel.

   Slett
 3. Boktyven av Zusak er en nydelig ungdomsbok fra 2. verdenskrig. Jeg likte romanen så godt at jeg ikke turde å se filmen.
  Av nyere romaner ble jeg positivt overrasket over Latteren og døden av Webling. Sjansespillet å koble konsentrasjonsleir og komedie fungerte råbra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Boktyven er en utrolig god bok! Passer like godt for voksne som for ungdom. Tusen takk for boktips :)

   Slett
 4. den usynlige broen av Julie Orringer er kjempebra. Om ungarske jøder i Paris. bl.a...

  SvarSlett
 5. Ungdomsromaner kan vara ruskigt bra. Ha en fin söndag.

  SvarSlett
 6. Vibeke Olsson har skrivit en bok som heter Molnfri bombnatt, den är jättebra.
  Mia

  SvarSlett
 7. Tack för smakbiten. Läser inte så mycket om den här tidsepoken men De fattiga i Lodz grep mig strakt. Även Göran Rosenbergs Ett kort uppehåll på vägen till Auschwitz gjorde starkt intryck.

  SvarSlett
 8. Boktips fra 2.verdenskrig: Anne Franks dagbok, Hemmeligheter av Kate Morton, A good woman av Danielle Steel, Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai av Mary Ann Shaffer, mm.

  SvarSlett
 9. Har nettopp lest Jellicoe Road siden den nå er kommet ut på norsk! Syntes den var kjempe bra!

  Lurte på hvilken app du bruker til lydbøker på mobilen din?

  Ha en fin søndag :)

  SvarSlett
 10. Virker som spennende og interessant lesing! Ha en fin søndagskveld :)

  SvarSlett
 11. Tack för smakbiten och ha en fortsatt trevlig söndagskväll.

  SvarSlett
 12. Låter spännande. Jag gillade Code Name Verity.

  SvarSlett
 13. Eg las nett ei fin , ny barnebok med 2. verdskrig som bakteppe; Dei et ikkje sjokoladepålegg i krigen av Ingunn Røyset. Fin bok. Takk for smakebit :-)

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.