RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

onsdag 4. mars 2015

Undone av Cat Clarke

Every good story deserves a happy ending – it’s a basic rule of storytelling. The boy next door certainly shouldn’t die.

Undone er en historie om det vanskelige livet om å være en av de som sitter igjen etter at et ungt menneske har begått selvmord. Kai tar sitt eget liv, samfunnet kan ikke akseptere at han er homofil, bestevennen Jem sitter alene igjen. Verden ser mørk ut. Dette er en godt skrevet samtidsroman for ungdom fra den skotske forfatteren Cat Clarke.


Undone, publisert i 2012 av  Quercus. 502 sider.

Usikker

Jeg har et veldig ambivalent forhold til boka Undone etter å ha lest den ferdig. På den ene siden var det en god leseropplevelse, forfatteren kastet ut kroken på første side og jeg beit på helt fram til siste side. På den andre siden var det flere ting som irriterte meg veldig når det gjaldt bokas kvalitet. Språket var godt, men mot slutten utfolder historien seg dessverre ved bruk av en del kjente klisjeer fra både bøkenes og filmenes verden.

Kai var Jems beste, og faktisk eneste, venn. I følge Jem hadde hun ikke behov for andre venner enn sin elskede Kai. Jems kjærlighet for Kai var mer enn hva han kunne gi henne, men en god venn forstår og svikter ikke av den grunn. En dag blir Kais seksualitet avslørt for "hele verden", og det på verst tenkelige måte, Kai klarte bare ikke å leve videre med det.

And I knew. She didn’t even have to tell me. I knew. But she told me anyway. I screamed. A raw, animal sound that I would never have imagined could come out of my body. Then I blacked out. When I woke up he was still dead.

Etter at Jem har kommet seg litt etter det største sjokket og den lammende sorgen bestemmer hun seg for at hun vil hevne Kai. Slik er starten på et stort drama. Jem klatrer på den sosiale rangstigen, hun forlater sitt virkelige jeg til fordel for en Jem som kan infiltrere gjengen til gjerningsmennene. Bare på den måten kan hun hevne gutten hun elsket.

He was the type of boy who would lie flat on his back in the middle of the lawn to make sure the sky above was still the same sky he’d left behind in Manchester.

Slut shaming - nedverdigende om andre jenter

Historien blir fortalt gjennom hovedpersonen Jems øyne(en hovedperson jeg faktisk ikke likte noe særlig). Derfor er det opp til leseren å tolke verden slik vi får den gjenfortalt av Jem, Jem er på ingen måte en objektiv forteller. Det blir fort klart for leseren at det ikke er mulig å stole helt på fortellerstemmen. Blant annet har Jem et noe forvridd syn på andre mennesker og hva et vennskap egentlig er(kun Kai er god nok i følge hennes standard). Jem er dømmende, negativ og mistenksom. Jeg må si at jeg ikke likte hvordan Jem stadig benyttet seg av slut shaming, snakket nedsettende om andre jenters valg og væremåte, som i dette eksemplet(og dette er langt fra det verste som finnes i boken):
But she wasn’t wearing a scrap of make-up, which was pretty much unthinkable to the popular, slutty girls she was friends with.

Det å bruke sminke gjør ikke en jente til et ludder, men i Jems bitre sinn fungerer det sånn. I tillegg følte jeg at Kais stemme, fra beyond the grave, var ganske stereotyp, det høres nesten ut som om han skulle være en av programlederne fra tv-serien Homsepatruljen. Shopping, mote, hår og sminke.

This month is all about SHOPPING! Your very favourite thing, right?!

Sosiale medier og fordomsfulle mennesker

For meg handlet Undone om hvordan enkelte mennesker takler sorg, den handlet også om mobbing og konsekvensene av uvettig bruk av sosiale medier. Har noe først "gone viral" er det faktisk altfor, altfor seint å angre. Det handler også om at det fortsatt finnes svært mange(dessverre) her i vår verden som ikke kan akseptere homofile. Med Jems egne ord:
Kai and I would be living in a world where nobody cared about your sexual orientation. Being gay wouldn’t be gossiped about or frowned upon – it wouldn’t even be worth mentioning. It would just be a fact. A mundane sort of fact.

Siden jeg selv er forelder kan jeg tipse om at dette er en bok som voksne gjerne kan reflektere litt rundt. Det er en tydelig påminnelse her om at tenåringene ikke må glemmes bort, en tenåring trenger også støtte hjemmefra. Denne historien hadde blitt utrolig kort om Jem hadde fått hjelp i begynnelsen av boken, etter min mening er det mye uvitenhet blant de voksne i historien. Greit, de er vennlige, men de er også rimelig naive.

Rollefigurene og SLUTTEN

Jeg tok meg i å ønske at Cat Clarke hadde valgt en annen synsvinkel i historien, bruken av førsteperson gjør det vanskelig å bli bedre kjent med de andre rollefigurene i historien(spesielt siden Jem er besatt av hevn og i realiteten ikke bryr seg om andre). Tiltross for de negative sidene ved denne boken så likte jeg den på sin måte, og jeg ser at Cat Clarke er en dyktig forfatter.

Historien endte slik den måtte, og jeg ønsker meg egentlig en oppfølger.

The sun’s coming up now. I was hoping for a proper, beautiful sunrise, but I think we both know you don’t always get what you wish for.

Cat Clarke ble født i Zambia, men hun bor og skriver fra Skottland. Clarke har skrevet flere ungdomsromaner, og i mai i år kommer hun med en ny, The Lost and Found. Den ser jeg fram til å lese.

Om bloggeren
Mari elsker bøker(selvsagt!) og startet denne bloggen sommeren 2008. Gode bøker og leseglede er til for å deles! Mari jobber til daglig på kontor og jobber som ekstern forlagskonsulent på si. Sommeren 2012 startet hun opp bokbloggportalen Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger

Barns sikkerhet i bil er et tema som ligger Maris hennes hjerte nært og hun står bak den prisbelønnende bloggen Sikring av barn i bil.

2 kommentarer:

  1. Tema i denne boken er en kjempeviktig ting å skrive om. Spesielt for ungdommer som er sårbare nok i seg selv. Men spesielt for dem som må takle at noen de er glad i tar livet sitt.Det var veldig trist at boken ikke når opp til det viktige budskapet den setter ut for å dekke. Men det er nesten sånn at: Bare noen skriver om det, Bare det finnes bøker man kan gi ungdom som er kommet i denne situasjonen. For det er det ikke mange av.

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig, boken er forsåvidt god den, på sin egen spesielle måte. Jeg har lyst til å si les den, for det hadde vært interessant å snakke med noen om innholdet. Det er så frustrerende å ikke kunne røpe noe ;)

      Slett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.