RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

lørdag 10. oktober 2015

Fuck verden av Monika Steinholm


Romantikk, familiehemmeligheter, en blogg, godt språk med fine betraktninger, levende karakterer og en fengende historie. Det er en uimotståelig kombinasjon som Monika Steinholm har lykkes med i sin debut, Fuck verden!


At boken er et leseeksemplar har ikke
hatt påvirkning på min vurdering av boken.

Gunn og moren har flyttet til Tromsø, til mormors hus. Før hverdagen starter med ny skole og nye folk setter Gunn seg på traktoren, på taket av biblioteket i Tromsø finner hun et lite stykke frihet. Det blir ikke helt slik som Gunn har tenkt seg, det ende med en vill flukt fra to voktere gjennom Tromsøs gater. Det er ikke akkurat den måten man ser for seg å skaffe seg nye venner på.


Hvis ikke ungdom lar seg begeistre av denne boken så skal jeg gratinere min imaginære hatt, og spise den som tilbehør til middag.

Selv om det for meg er noe nostalgi over lesingen, både musikalsk og teknologisk, bør historien treffe i året den er utgitt i, nemlig 2015. Hovedpersonen Gunn er en tøffing, hun våger å være seg selv, men hun gir det å være en annen et forsøk også, det er ikke fullt så vellykket. Det er utrolig godt å se at det skrives jentekarakterer som kanskje kan være en sunn inspirasjonskilde for jenter som lever i den virkelige verden.

Himmelen er lys og mørk på samme tid. Er hun klar for dette? Klar for å starte forfra? Gjennom kjøkkenvinduet ser hun ryggen til Chris. Hun skulle ønske at hun i alle fall hadde tatt seg fri i dag. At hun hadde ønsket henne lykke til og sagt at hun måtte spise frokost.
Gunn er ensom etter å ha flyttet til et nytt sted, moren Chris er det ikke mye trøst i. Chris bruker nemlig mesteparten av tiden sin i jobben som sextelefonvertinne. Litt uventet finner Gunn trøst i Måkemormor.


Måken løfter på det ene øyelokket og ser rett på henne. Det er noe med blikket. Måken ser på henne, som om den kjenner henne igjen. Den løfter hodet og rister på vingene før den sprer dem og hopper ned fra treet. Det er noe galt med den ene vingen, og fuglen bakser. Den faller sidelengs, men greier å rette seg opp igjen like før den treffer bakken.

Jeg beklager min mangel på fornuftige ytringer om boken, aller mest har jeg lyst til å la vær å skrive noe, og heller bruke tiden på å lese boken en gang til.

Litt på siden:

Fuck verden er faktisk den andre ungdomsromanen jeg leser hvor en av karakterene jobber som sextelefonvertinne, den første var for meg den australske ungdomsromanen All I ever Wanted av  Vikki Wakefield

Jeg har gått utenfor biblioteket i Tromsø en dag det snødde. Det var litt magisk, for det er virkelig flott å se på.

Og du? Kong Salkins blogg, som er med i boken, finnes faktisk! Check it out!

Andre bloggere om boken:
Beathes bokhjerte
Bøker & bokhyller
Les mye
Solgunn sitt
Tine sin blogg - kultur, litteratur og tur
Barnebokkritikk

Les ungdommenes egne anmeldelser av boka på Uprisens hjemmeside.Om bloggeren
Mari jobber til daglig på kontor i et elektrikerfirma, i tillegg er hun redaktør/prosjektleder for NUBB.nu - nettsted som arbeider med formidling av nordisk ungdomslitteratur. Hun driver Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger

og hun står bak den prisbelønnende nettsiden Sikring av barn i bil.

8 kommentarer:

 1. Inspirerende anmeldelse, Mari, denne boka fikk også jeg lyst til å lese! Jeg har jo også vært i Tromsø i snøvær :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en medrivende ungdomsroman, har man vært i Tromsø gir den det lille ekstra. Gode ungdomsromaner er noe for seg selv, av årets utgivelser anbefaler jeg denne og "Slipp hold" som gode både for sin målgruppe og voksne.

   Slett
 2. Å ja, biblioteket i Tromsø er magisk. Jeg var der 2 desember i fjor, og tilbrakte litt tid inne også. Fuck verden er en kjempebra bok, for ungdom men også for oss som har litt flere år på baken. Du skriver bra om den, og jeg ble så glad for å bli minnet på måkemormor :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skulle gjerne vært inne der, det må være et fint sted å tilbringe en time eller to i ro og fred. Tusen takk for den hyggelige kommentaren, Tine.

   Slett
 3. Jeg har lest en annen ungdomsbok som ligner veldig på dette. Husker ikke hva den het. Et tema som aldri blir "gammeldags"?

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå ble jeg nysgjerrig på hvilken bok du mener :) Denne boken handler en del om å være den du er, og det å tørre å ikke la deg presse til å være som alle andre. Det er så viktig å få frem at det er helt greit, ja at det faktisk er helt normalt.

   Slett
 4. Juhuu, ei (norsk) ungdomsbok som også appellerte til meg. Det skjer svært sjelden. Det jeg likte spesielt godt var at Gunnvalda, til tross for at hun syntes det var ubehagelig å skille seg ut, ikke snudde eller bukket under, men stod med stiv nakke og var seg selv.

  (Minus for høy Gilmore Girls faktor (men tar jeg ikke feil var det en referanse der inne så forfatteren er ihvertfall klar over det -))

  SvarSlett
  Svar
  1. Hurra, hurra! Nå blei jeg glad!

   Jeg elsker Gunnvalda av den grunnen, FFC(fictional character crush - usikker på om det er andre som har brukt den tidligere, hvis ikke så tok jeg patent på den nettopp nå)!

   Slett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.