RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

lørdag 7. november 2015

Hva er passende litteratur? En smakebit på søndag


På søndagene er vi så heldige at flere norske og svenske bokbloggere "møter" hverandre gjennom søndagens smakebit. Derfor tenker jeg det passer ekstra godt med litt litteraturnytt fra vårt naboland, Sverige.I oktober ble ungdomsromanen Kort kjol av Christina Wahldén  fjernet fra undervisningen for 8.trinn i en kommune i Sverige etter klager fra foreldre.  Boken handler om en ung jente som blir voldtatt av to klassekamerater, og boken har blitt brukt som en del av undervisningen mange steder i Sverige i over 10 år. Jeg skrev om saken for nettstedet NUBB denne uken, og her er en smakebit:

Bestemmelsen om å fjerne boken fra pensum har skapt reaksjoner i Sverige. Christina Wahldéns forlag, Rabén & Sjögren, la ut e-bokutgaven av Kort kjol til gratis nedlasting i 14 dager som en ren protest etter at klagen ble kjent. Kort kjol ble da lastet ned hele 3000 ganger. Hammarö kommun på sin side føler seg misforstått, og mener de ikke driver sensur, men omsorg.
Klikk deg videre for å lese den fulle artikkelen:
Svensk ungdomsroman fjernes fra undervisning etter foreldreprotest


Har du lest saken og gjort deg noen tanker om dette? 
Det er ikke så ofte man hører om bøker som blir fjernet fra undervisning her i Norden.

PS. Dersom det er noen feil i innlegget kan det skyldes at jeg sovnet ca. 15 ganger mens jeg forbredte det lørdag kveld. Natt til lørdag ble til tidlig morgen før jeg var i seng, det kjenner jeg på nå. Verken Cola eller sterk svart te klarer å jage bort søvnunderskuddet.

Hvorfor delta i "En smakebit på søndag"?
Gi flere muligheten til å oppdage din blogg. Du får en anledning til å oppdage nye bøker og bli kjent med spennende bokblogger/bokbloggere.


Hvordan delta på en "En smakebit på søndag"?

1.Her gjelder kun èn regel: No spoilers.

2.Viktig: Legg inn linken til ditt blogginnlegg i linkefunksjonen. Link tilbake til dette blogginnlegget i ditt eget. Glemmer du det finner leserne verken din eller andres smakebiter. Bruker du Twitter/Instagram for å promotere bloggen din? Hastag #smakebit.

Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.


Om bloggeren
Mari jobber til daglig på kontor i et elektrikerfirma, i tillegg er hun redaktør/prosjektleder for NUBB.nu - nettsted som arbeider med formidling av nordisk ungdomslitteratur. Hun driver Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger.

19 kommentarer:

 1. När jag läste om censuren så laddade jag också ner den. Gräsligt att man kan komma på att göra något sådant som att hindra från att läsa detta. Men än har jag inte kommit till att läsa den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er enig, i tillegg tenker jeg at det kanskje nettopp er bøker som omhandler slike alvorlig temaer man har ekstra god nytte av å lese og snakke om i fellesskap.

   Selv om du ikke har lest boken enda, så har du vært med på å sende et signal til omverdenen ved å laste den ned.

   Slett
 2. For meg så blir det helt feil å fjerne bøker fra undervisningen fordi de tar opp vanskelige temaer. Ofte er nettopp bøker en god innfallsvinkel til å snakke om slike ting, og kan bidra til å endre holdninger.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det må være litt ekstra flott å kunne lese litteratur som tar opp et så viktig tema i fellesskap. Det gir rom for mer åpenhet, diskusjon og forståelse, tenker jeg :)

   Slett
 3. Jag har egentligen otroligt mycket att säga om det där, så det är nog bäst att jag låter bli :) Det kan i alla fall sammanfattas till att censur är aldrig bra. Inte ens om man kallar det omsorg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har du blogget om saken, Monika? Hvis ikke så er det jo en flott ting å gjøre dersom du har mye på hjertet :)

   Slett
 4. Jag har också reagerat starkt på detta och tanken slår mig att inget har förändrats sedan min tid då vi inte fick läsa Fanny Hill och inte lyssna till Je t´aime.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det hender dessverre noen ganger at man føler tiden blir stilt tilbake.

   Slett
 5. Jag laddade också ner den. Tycker inte det var rätt beslut att förbjuda boken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en litt overraskende sak, det kan ikke være ofte dette skjer i noen av de nordiske landene.

   Slett
 6. Tycker det är sorgligt med censur och tänker tvärtom mot de som tog beslutet tror jag - en text är väl en alldeles utmärkt ingång till ett svårt ämne...

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror det er mange som er helt enig med deg om det, Helena :)

   Slett
 7. Nei, sensur er aldri riktig. Selv ikke om det kalles omsorg. Det var en stilig protest å legge den ut gratis som e-bok! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var en original vri, mon tro om det er noe som gjøres under Banned Books Week i USA, hvis ikke bør de virkelig se til Sverige for inspirasjon.

   Slett
 8. Jag reagerade också på beslutet, känns inte rätt att försöka hindra läsning, borde ju vara tvärtom på något sätt tänker jag .... och som flera är inne på i kommentarerna ovan så är ju böcker en bra ingång till olika saker, inte minst svåra ämnen.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Og det er de svåra ämnen er de vi virkelig kan ha behov for å snakke med andre om.

   Slett
 9. Tack för smakebiten! Bra val!
  Jag är en av de 3000 som laddat ner "Kort kjol" men har inte hunnit läsa den än.
  I princip tycker jag inte det är censur att en skola slutar att ha med en bok i sin undervisning som de har använt innan.
  Censur är när en bok är förbjuden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Historisk handler sensur om en statlig forhåndskontroll av trykte publikasjoner, ikke nødvendigvis at noe er forbudt, men at det må godkjennes på forhånd. I denne saken er det jo ikke statlig sensur, men jeg synes på mange måter man kan si at foreldrene i dette tilfellet har sensurert skolens pensumliste.

   Slett
 10. Hmmm... forklaringa om at de fjerna den av omsorg..? Må vel være av omsorg til en lærer som syntes det ble for vanskelig å prate om dette i klassene, det da?
  Flott at du setter litt søkelys på sånne saker!

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.