RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

lørdag 20. februar 2016

Odinsbarn, en ungdomsbok? - En smakebit på søndag

Jeg har sagt det i flere år; "jeg skal lese Odinsbarn(av Siri Pettersen)". Nå er endelig tiden inne, boken har jeg hatt lenge, og nå er den pensum. Det passer jo helt perfekt!
Skrevet for ungdom eller voksne?

Som jeg ofte har for (u)vane å gjøre, henger jeg meg opp i detaljer. Denne gangen lurer jeg på hva det er som gjør at Odinsbarn blir definert som en ungdomsbok. Så langt tenker jeg at boken passer for ungdom, men at det ikke er en utpreget ungdomsbok. Det er noe med beskrivelsene av samfunnet, språket og historien i sin helhet som gjør at jeg tenker at dette er en bok skrevet for voksne. Kanskje jeg tar feil.

Hovedpersonen, Hirka, er 15 vintre. Alder alene er ikke nødvendigvis et godt nok kriterium for å sette målgruppe på et verk. Dersom alder er bestemmende kunne nylig avdøde Harper Lees fantastiske To Kill a Mockingbird blitt markedsført til skolestartere. Det er definitivt ikke ei bok for seksåringene. Nei, her er det andre kriterier som gjelder, det er forresten en av de tingene jeg skal lærere mer om i teoripensumet på litteraturstudiet. Det skal bli spennende å se om jeg er av samme oppfatning i midten av mars. Da må nemlig pensum og teori være ferdig lest, og oppgaven for denne modulen skal være innlevert.

Jeg ser forøvrig at mine tanker omkring Odinsbarn bestrides av en i målgruppen i en anmeldelse på Ubok:
Odinsbarn er en bok som passer best til ungdommer, jeg tror ihvertfall ikke denne boka trer inn i de voksnes rekker, men man kan jo aldri vite.

Vi er så langt ikke enige der altså, men så langt ser det ut til at jeg og anmelderen er enig i at boka er god. For forfatteren og forlaget er nok det viktigst, vil jeg tro.

Her skal dere få en smakebit fra boka:
I det Hirka kastet sekken på ryggen og begynte å gå, kom det et skrik fra skogen. Hun stivnet. Hun var vant til lyder fra skogen, men dette var noe annet. Kolkagga!

Har du lest Odinsbarn? Eller hele Ravneringene trilogien kanskje?

Jeg er vel en av 10 i Norge som ikke allerede har lest boka(som forøvrig også er oversatt til flere språk, deriblant svensk og dansk).
Hvordan delta på en "En smakebit på søndag"?

1.Her gjelder kun èn regel: No spoilers.

2.Viktig: Legg inn linken til ditt blogginnlegg i linkefunksjonen. Link tilbake til dette blogginnlegget i ditt eget. Glemmer du det finner leserne verken din eller andres smakebiter. Bruker du Twitter/Instagram for å promotere bloggen din? Hastag #smakebit.

Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.


Om bloggeren
Mari jobber til daglig på kontor i et elektrikerfirma, i tillegg er hun redaktør/prosjektleder for NUBB.nu - nettsted som arbeider med formidling av nordisk ungdomslitteratur. Hun driver Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger
.

40 kommentarer:

 1. Jeg har lest alle bøkene i Ravneringene, og elsket dem.

  Det med ungdomsbok - det er typisk Norge å putte SFF-bøker i barne- og ungdomsbokkategorien. Unntaket er kanskje Tiden, som ga ut Song for Eirabu-bøkene, men antakelig fordi de rett og slett ikke gir ut barne- og ungdomsbøker. Man kan kanskje tenke at det er litt tragisk, men jeg har sett SSF-bøker som har blitt oversatt til norsk, som på orginalspråket er gitt ut for voksne, men i Norge har de blitt til ungdomsbøker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er på et av problemene fantasy har med å bli tatt på alvor. Selvsagt finnes det fantasy som skal markedsføres for ungdom, men det blir jo merkelig når ALT i sjangeren i norsk språkdrakt skal være for ungdom. Vendetta tror jeg må få stille i samme kategori som Tiden, de har liksom kjørt på for voksen.

   Slett
 2. Många i Sverige som läst den också, men inte jag. Men jag har funderat mycket över frågan vad som bestämmer om det är en ungdomsbok. Utan svar så jag skulle gärna veta om du lär dig det i studierna!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis det ikke bare er kunnskap for noen få utvalgte? Jeg liker å være utvalgt, det passer bra når vi er inne på fantasy haha ;) Jeg skal si i fra dersom jeg blir noe klokere.

   Slett
 3. Jeg har ikke lest disse bøkene, og har ikke planer om å lese dem heller. Ingen annen grunn til det enn at jeg har så MAAAANGE bøker å lese! God helg, Mari!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det :) Jeg skjønner det godt, det er sikkert ingen av oss som har korte lese-/ønskelister når det kommer til bøker. Da er det prioriteringer som må til.

   Slett
 4. Svar
  1. Tusen takk, og det samme til deg :)

   Slett
 5. Jeg har heller ikke lest Odinsbarn, men jeg har planer om det og boken ligger klar. Grunnen for at den fremdeles ikke er lest er vel at jeg vegrer meg litt mot å lese mursteiner. En vakker dag kaster jeg meg over den skal du se. Ønsker deg en fin søndag, Mari :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er nok litt sånn jeg også, det må være riktig stemning for å kaste seg over en skikkelig tykk bok. Det er ikke noe problem, men motivasjonen må være på topp.

   Slett
 6. Jag läste Odinsbarn för ett tag sedan och tyckte den var ganska bra :) Jag har tänkt läsa den andra delen också, men har inte hunnit än.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tiden går gjerne litt for fort for alt vi så gjerne skulle ha lest ;)

   Slett
 7. Det här är sådant jag också funderat på när det gäller ungdomsböcker som gränsar till vuxenlitteratur. Spännande att följa upp vad du kommer fram till. Är klart nyfiken på att läsa Odinsbarn - tack för smakbit! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Akkurat nå føler jeg denne er motsatt, voksenlitteratur som grenser til ungdom. Så får vi se hva jeg lander på tilslutt, og om det er feil eller riktig. Ja, det

   Slett
  2. burde være muligheter til å finne boken oversatt til svensk i hvert fall :)

   Slett
 8. Den här serien och boken är jag lite nyfiken på, tack för smakbiten :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da håper jeg du fortsatt er nyfiken etter dagens smakebit :)

   Slett
 9. Har den här boken i hyllan, vann den i en tävling, men inte läst den ännu, drar mig lite för tjockleken så det blir kanske att lyssna på den istället, någon gång... Tack för smakbiten och påminnelsen! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, veldig tykke bøker kan være litt skremmende i blant. Men det beste er jo tykke bøker som man skulle ønske aldri tok slutt, det er en god følelse :)

   Slett
 10. Jeg har ikke lest noen av bøkene i Ravnerinegne. Jeg har Odinsbarn stående i bokhylla, men har bare ikke kommet så langt enda. Kanskje neste år :-P

  SvarSlett
 11. Odinsbarn har jag länge velat läsa! Jag har både den och fortsättningen Röta i bokhyllan som väntar på mig. Nu vill jag läsa den under året 2016 i alla fall, för snart kommer också tredje boken ut på svenska.

  Tack så mycket för smakbiten!

  SvarSlett
 12. Ravneringene har jag tänkt att jag ska läsa någon gång. Odinsbarn står i hyllan och väntar på sin tur. Men det är det också många andra böcker som gör.

  Tack för smakbiten! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det høres veldig kjent ut. Jeg skulle ønske jeg sparte på flere av de bøkene jeg faktisk har lest, men jeg har en tendens til å samle på uleste bøker(og beholder kun et fåtall av de jeg leser).

   Slett
 13. Vi mangler kategorien Young adult, som egentlig er en kategori for 18+. Ungdom går fra 12 år, som regel. (Nå er jeg på biblioteket i tankene :-)) Det gjør jo at bøkene som egentlig er for 18+ blir markedsført for ungdom her til lands. Jeg er uenig i den markedsføringen, men ser at det er noe forlag gjør, for å treffebredere tenker jeg siden de nok vet at fantasyelskende voksne kjøper bøkene uansett om de er utgitt for ungdom eller voksne :-)
  Kos deg med Odinsbarn, det er nesten som jeg skulle ønske at jeg kunne lese serien på nytt for første gang :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er synd at fantasy skal merkes på en slik måte at man antyder, i et land hvor fantasy som sjanger ikke står så sterkt, at det ikke egentlig er for voksne. Jeg vet om flere som litt tilfeldig har oppdaget sjangeren som voksne, men det er ikke da takket være merkelappene her i landet. Det skrives jo fantasy for folk i alle aldre, noe er passende for en 8-åring, annet så absolutt ikke.

   Slett
 14. YA, unga vuxna, tror jag många gånger ges som kategori till böcker som har ungdomar i dem - och att det inte är mer genom tänkt än så. Hur man ska definiera böcker i klasserna vuxen/YA - det är en diskussion som aldrig blir klar tror jag ;)
  Har ännu inte läst den här serien. MEN den finns på min lista över böcker jag är nyfiken på :)
  Tack för smakbiten - och för att du håller utmaningen igång.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sant at det nok blir en større og større utfordring, for grensene mellom ungdom og voksne blir mer flytende. Før ble man tidlig voksen, nå er man ungdom mye lenger. Det gjør noe med utfordringene både for bokbransjen og andre bransjer vi jeg tro.

   Slett
 15. Kos deg med Odinsbarn! Tror jeg leste den i 2013? Og jeg har lest hele trilogien. Gode bøker alle tre, men Odinsbarn er den beste:) Jeg synes at denne trilogien passer fint både for ungdom og voksne;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så du fikk være med når historien enda var fersk, jeg er litt treg av meg og jeg kjenner på at det er dumt. Fallhøyden for historien blir høy når veldig mange har rost verket opp i skyene.

   Slett
 16. Ah, så bra du leser denne, Mari. Må nok også si meg uenig med anmelderen du nevner. Jeg ser den som allalderlitteratur og pppfatter virkelig at det er lag her. Nyt boka og les gjerne serien når tid videre. Den er leseverdig i helhet. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn ungdom/voksen allalder, men kanskje ikke akkurat noe for seksåringene ;) Hvis Odinsbarn og jeg fortsatt er dus etter siste side så blir resten lest en vakker dag, men akkurat nå føler jeg vi har mye annet å ta av ;)

   Slett
 17. Jeg har heller ikke lest disse bøkene, Mari, men vi har de på skolebiblioteket, hvor de er beskrevet som ungdomsbøker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det stemmer nok for det er hva markedsføringen sier, jeg bare føler at det er mer voksent enn som så ;) Men ikke i den forstand at jeg mener ungdom ikke kan lese boken, men jeg savner en formidling som sier at den er både for unge og voksne.

   Slett
 18. Jeg stilte også spørsmål ved hvorfor Odinsbarn er en ungdomsbok da jeg hadde lest den. Det er ikke det at den ikke passer for ungdom, men det er noe voksent ved den som jeg ikke klarer å sette ord på akkurat nå. Jeg er rimelig sikker på at dette har mye med markedsføring å gjøre og at fantasy for voksne ikke regnes som spesielt salgbart. Kristine Tofte startet jo en diskusjon om manglende satsing på fantasy for voksne da hun skulle gi den siste boken i Song for Eirabu. Forlaget trykket opp et lite opplag og den fikk lite oppmerksomhet i media.

  De snakket litt om det vanskelige ungdomsbokbegrepet i en panelsamtale på Se og les-konferansen for et par uker siden. Gyldendal, CD og et dansk forlag var representert. Ungdomslitteratur er en mye videre betegnelse enn tidligere da det mer dreide seg om den nedre gruppen, mens nå leses det og gis ut bøker for eldre ungdom, unge voksne og voksne. Den danske forleggeren sa at de hadde begynt å bruke YA på bøker for eldre ungdom (og voksne).

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg føler vi er helt på samme linje her, Silje :)

   Skulle ønske jeg var der på Se OG Les. Var det Høst & Søn som var representert der, kanskje? Da NUBB var på forlagsbesøk var de veldig tydelig på at YA var innført der, men det kan jo hende at det er flere danske forlag som har gjort det alt.

   Slett
 19. jag tycker att Odinsbarn har ett så otäckt omslag så det avhåller mig ifrån läsning. det spelar ingen roll om det är en YA eller inte däremot. och många har ju berättat om hur bra serien är

  SvarSlett
  Svar
  1. Omslaget er nok ment som et symbol på hovedpersonen som mangler hale, mens alle andre i Ymslanda har det. Det er ingen grotesk historie så langt jeg har lest, så ikke la det skremme deg fra å lese bøkene :)

   Slett
 20. Det står "the collection has closed". Er det begrensninger på antall linker?:) Jeg har nettopp lest Nissekrigen av Bjørn Ingvaldsen. - Odinsbarn er vanskelig å målgruppefeste. Syns kanskje den taler mer til ungdommen i meg enn det f.eks. Song om Eirabu gjorde. Mer uhøytidelig skrevet, ikke typisk high fantasy. "Råta" (bok 2) gir aller mest følelsen av en ungdomsbok, muligens fordi den har et urbant miljø. Men deler av bok 1 og 3 er ganske skumle (særlig delene med nabyrn, syns jeg), og voksne kan virkelig også nyte disse bøkene!

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.