RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

søndag 29. januar 2017

I en annen verden - En smakebit på søndag

Denne uken har jeg vært helt bortreist, jeg har pendlet mellom ca. 1850 til 1900. Sånt tar tid.


Her er noen av de som finnes i mitt slektstre.


Skjebner og harde liv

Det har seg nemlig sånn at jeg har flere lidenskaper enn litteraturen, og en av disse er slektsgranskning. Når en først tar seg tid til å kikke bakover i slekta er det fort gjort å bli oppslukt, og timene flyr når du forsøker å legge familie-puslespill og leser både folketellinger og kirkebøker til du blir ør i hodet og sår i øynene. I min jakt på egne familie kommer jeg stadig over ny informasjon og ser egen, og andres, families skjebner. En enke på 30 år som fikk barn med sin svigerfar(enkemann) på 65, jeg har vansker for å tro at den unionen kom av kjærlighet, det handlet kanskje om å sikre framtiden sin. Jeg er veldig glad for at kvinner i dag ikke må ta slike valg. En mor som fødte en liten pike, for å så ti dager etterpå skulle miste et annet barn, ei jente på fire år, det er mange tragedier. Et barn som blir født utenfor ekteskap, som aldri blir regnet med i barneflokken når foreldrene senere gifter seg. Kort sagt, det er mange skjebner og helt sikkert mang en tåre som skjuler seg bak disse opplysningene.

Bilde: Gyldendal


Med andre ord har det blitt litt blogging, men jeg har fått tid til å lese litt på sengekanten og lytte på lydbok når jeg har gjort litt husarbeid. På lydbok akkurat nå er jeg vilt begeistret over første bok i I morgen er alt mørkt trilogien til Sigbjørn Mostue. Historien gjør meg urolig, det føles nært og det er utrolig spennende. Jeg forstår godt at denne mannen gang på gang har blitt nominert til Uprisen! Men boken jeg har lyst til å dele litt fra i dag er boka Et hundeliv av Arne Svingen. Her er fortellerstemmen hunden til en narkoman mann et sted i tjueårene. Det er humoristisk på samme tid som det er alvorlig, et godt innblikk inn i en narkomans liv fra et perspektiv som kan gjøre det litt lettere å forstå hvordan noen blir avhengig, hvordan livet kan være når en er narkoman og hvor tøft det kan være å forsøke å slutte med rusmidler. Narko-Kjell og hunden Basse er litt av et par. Kjell får en stor utfordring servert i fanget, han har en lillebror, og han trenger Kjell, men kan eller vil han slutte å ruse seg? Hunden gjør seg mange fine refleksjoner på hvorfor og hvordan vi mennesker kan gjøre som vi gjør. Jeg tror allerede jeg kan si at jeg anbefaler dere å lese boka.

Noen dager gnistrer det i hodet hans, andre dager er lyset skrudd av der inne.
- Jeg må skaffe meg en gønner.
Det er veldig lite belysning der inne i dag.
- Eller flytte ut i skogen.
Litt mer watt, men ikke akkurat flomlys.
- Jo, skaffe meg en diger gønner og flytte ut i skogen.
Jeg legger meg på den haugen som ser mykest ut. Det kan jo hende han finner lysbryteren etter hvert.

Hva leser du denne siste søndagen i januar?
Forresten, for de som ikke vet det, Norges herrelag i håndball spiller om gull mot Frankrike i ettermiddag. Ikke at jeg er glad i sport eller noe sånt altså ;)Hvordan delta med en smakebit?

1.Her gjelder kun èn regel: No spoilers.

2.Viktig: Legg inn linken til ditt blogginnlegg i linkefunksjonen. Link tilbake til dette blogginnlegget i ditt eget. Glemmer du det finner leserne verken din eller andres smakebiter. Bruker du Twitter/Instagram for å promotere bloggen din? Hastag #smakebit.


Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.Om bloggeren
Mari har studert samtidslitteratur for barn og unge ved Norsk Barnebokinstitutt. Hun er redaktør nubb.nu, nettsted for formidling av nordisk ungdomslitteratur og hun driver Bokblogger.no, stedet hvor du finner de fleste norske bokblogger.

9 kommentarer:

 1. I morgen er alt mørkt er f-a-n-t-a-s-t-i-s-k. Du kan tru eg vart stressa då eg fann ut at den tredje boka ikkje er på Kindle - den vart kjøpt sporenstreks. Ikkje ei bok det går an å sovna til. For ei artig bok du har valgt ut, coveret til Et hundeliv er jo heilt fantastisk!

  SvarSlett
 2. Slektsgranskning ser ut til å være en hobby det er lett å la seg rive med av. Selv er jeg veldig interessert i historie, men blir alt for lett oppslukt, så meg får styre unna :) Både Arne Svingen og Sigbjørn Mostue er glimrende forfattere, som jeg gjerne skulle lest mer av! Ønsker deg en fin fin søndag Mari!

  SvarSlett
 3. Denne söndagen leser jeg i det norsk litterturhjörnet mitt - Mari ordner med det :-)
  Slketgransking pågår også hos mig, jeg og min kusine som bor i Oslo er igång og det vi finner er så spennende. På min fars side har jeg fått fram en del selv og kommer bakover flere generationer. Når en tenker på det liv de levde under de vilkår som rådde - ja, forresten har alle et vilkår - vi har jo også det i våre dager. Takk for dagens og ha en god söndag!

  SvarSlett
 4. Du läser många tunga berättelser just nu - det är helt klart!
  Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 5. Jeg har drevet med slektforsking i mange år. Det er kjempe spennende. Nå kan man heldigvis finne mye info på nettet. Da jeg begynte satt jeg på biblioteket og snurret på gamle ruller med mikrofilm av kirkebøker. Det var tidskrevende. Det hadde ikke gått nå som jeg har barn

  SvarSlett
 6. När jag fick mitt första barn började jag fundera på att börja släktforska men det har inte blivit mycket av det. Men det är spännande och jag skulle vilja ta tag i det någon gång.

  SvarSlett
 7. Tack för smakbiten. Min mamma släktforskar och min dotter gör det också (hon är bara 16 år) och när de pratar om livsödena så förstår jag verkligen varför!

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.