RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

onsdag 6. mai 2009

Begivenheter i litteraturen det året du ble født?

Utfordring - hva skjedde i literaturen det året du ble født?

Litteraturåret 1983


 • Bokutgivelser i 1983:
  J.R.R. Tolkiens The Book of Lost Tales 1
  blir utgitt for første gang.
  Stephen Kings
  grøsserromaner Pet Sematary og Christine blir utgitt for første gang.
  John le Carrés spionroman Little Drummer girl blir utgitt for første gang.
  Listen kan gjøres lang men jeg velger bare å ta med et lite knippe av andre kjente forfattere som kom med bokutgivelser i 1983: J.M. Coetzee, Ken Follett, Dean Koontz, Norman Mailer, Terry Pratchett, Salman Rushdie.
 • Forfattere født i 1983:

  Den svenske forfatteren Martina Lowden, hun er kjent for sin debut roman Allt(2006).
  Den amerikanske forfatteren Christopher Paolini, kent for sin triologi Inheritance Cycle(no. Arven). Mange kjenner kanskje til Eragon som er første bok i denne serien, den er også filmatisert.
 • Forfattere som døde i 1983:

  Den finske lyrikeren Pentti Saarikoski.

  Den amerikanske forfatteren Kenneth Millar(skrev med sitt eget navn og under pseudonymene Ross Macdonald, John Macdonald og John Ross Macdonald), han er mest kjent for sin serie med hardbarkede krimromaner om privatdetektiven Lew Archer.

  Den amerikanske dramatikeren Tennessee Williams mest kjent for sine filmatiserte skuespill En sporvogn til begjær(am. A streetcar to Desire) og Katt på hett blikktak(am. Cat on a hot Tin Roof).
 • Nobelprisen i litteratur 1983:

  Gikk til William Golding fra Storbritannia for hans roman Lord of the flies(Fluenes herre) fra 1954. Det var debatt rundt Golding som kandidat til prisen og i etterkant kom det en del kritikk for at prisen ble delt ut til nettopp Golding dette året.
Utfordringen kom jeg over i bloggen til svenske Lyran, den kommer fra Ivana Eklund og hennes blogg Bokmania.

Dette er altså utfordringen til alle bokbloggerene der ute:

Vilka spår lämnade mitt födelseår i litteraturen? Vilka böcker kom ut för första gången det året? Vilka författare föddes och vilka dog? Vem fick Nobelpriset?


6 kommentarer:

 1. Dette skjedde i 1988:
  -Norges grunnlov tilføyes ny paragraf 110a om at samenes språk, kultur og sammfunnsliv skal beskyttes av staten (må vel kunne regnes som litteratur-relatert?)
  -Robert A. Heinlein, amerikansk forfatter, dør (aldri hørt om fyren, men ok)
  -Odd Eidem,Ólafur Jóhann Sigurðsson, Jan-Magnus Bruheim og Geoffrey Household dør. (alle forfattere jeg ikke har hørt om)

  -Lars Saabye Christensen gir ut Herman (Jey! Endelig noe jeg har hørt om!)

  Naguib Mahfouz vinner Nobels Litteraturpris

  SvarSlett
 2. Skal ikke skryte på meg å ha hørt om alle på listen din jeg heller he he. Jeg fant en fin oversikt over de forskjellige årene i litteraturen på Wikipedia, vet ikke om du så den(og nå finner jeg den selvsagt ikke igjen).

  Det er et par av navnene på min egen liste som jeg ikke kjente til heller. Nobelprisvinneren sin kan jeg jo skryte av at jeg har lest :D

  SvarSlett
 3. 1983 verkar ha varit ett ganska händelserikt litteraturår. Roligt att du sprider min utmaning i Norge.

  SvarSlett
 4. Ja, det var mange kjente navn fra 1985. Og det er visst mange kjente forfattere som gav ut bok i 1983. J. M. Coetzee står på listen min og jeg håper jeg får tid til å lese noe av han i sommer :)

  Jeg visste heller ikke at Polarekspressen var en bok, så da kan vi være flaue sammen :p

  SvarSlett
 5. Bokmania/Ivana Eklund: Det er jo så morsomt(og lærerikt) med utfordringer, så det må jeg jo :)

  Stine Marie: Jeg har J. M. Coetzee sin bok Barndom i bokhyllen min, leste engang noen sider i den men ble aldri ferdig. Uten at det var neoen spesiell grunn til det. Jeg skal prøve meg på Barndom igjen etterhvert.

  SvarSlett
 6. Coetzee är makalös, jag gillar skarpt hans berättarteknik. Disgrace är en av de bästa böcker jag läst på senare tid...

  Jo, det är många saker som är snarlika på våra listor, hade svårt att hitta författare som föddes vårt år, främst eftersom jag inte kände till dem...

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.