RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

lørdag 9. mai 2009

On Chesil Beach av Ian McEwan


Juni 1962. Nygifte Edward og Florence er i et hotell ved Chesil beach i Dorset hvor de akkurat skal til å spise middag. Ingen av dem klarer å skjule nervøsiteten de føler rundt den kommende bryllupsnatta. Romanen handler om hvordan et helt livsløp kan endres bare på grunn av en gest som ikke utføres eller et ord som ikke blir uttalt. Omtalen er hentet fra bokkilden.no

On Chesil Beach er en ganske kort roman, hele boken handler om en skjebnesvanger natt for et nygift par, Edward og Florence. Vi møter paret på et lite hotell ved Chesil Beach i Dorset, der de sitter og skal innta et måltid. Leseren får vite hva Edward og Florence tenker om begivenheten som skal skje på bryllupsnatten. Florence og Edward er forsiktige mennesker, de har store problemer med å uttrykke seg selv og sine følelser, noe som selvsagt skaper store problemer for kommunikasjonen i et forhold. Det eneste stedet hvor Florence kommuniserer bra er når hun arbeider med musikk, kan hun klare å utnytte dette i forholdet med Edward? Paret vet de elsker hverandre dypt og inderlig, men de er veldig forskjellige. Edward ser frem til foreningen på bryllupsnatten, Florence gruer seg inderlig.

Paret er unge i en tid hvor Storbritannia og resten av verden er i endring. For unge mennesker er 60-årene den tiden hvor den seksuelle frigjøringen startet. Mange unge mennesker involverer seg i kampen mot atomvåpen - Edward og Florence er begge medlemmer av CND(Campaign for nuclear disarming). Deres politiske engasjement og synspunkter er veldig forskjellig fra foreldregenrasjonens.

Forfatter Ian McEwan lar oss ved små tilbakeblikk bli kjent med begge hovedpersonene, deres ulike oppvekst, tilfeldighetene som gjorde at de møtte hverandre og forholdet dem i mellom.

Boken fokuserer litt for mye på små uinteressante detaljer fra stranden og nærmiljøet i en start. Beskrivelser må selvsagt være med i en bok men noen ganger kan det bli litt for mye av det gode. Jeg satt en stund med en følelse av at jeg gikk glipp av noe fordi jeg ikke har besøkt stedene som beskrives i boken. Dette er forøvrig fort glemt da McEwan lar oss få bli bedre kjent med karakterene i boken. Handlingen i boken virker troverdig, det er i eventyrenes verden at paret lever lykkelig sammen resten av livet. Dette er første gangen jeg har lest en bok skrevet av Ian McEwan, men for de av dere som har lest flere av hans bøkerså er kanskje ikke slutten på boken like overraskende?

Detaljer fra paperback min utgave av On Chesil Beach:
Antall sider: 166
Forlag: Vintage
Publisert første gang: 2007
ISBN: 978-0-099-51279-0

Kort om forfatteren:

Ian Russell McEwan ble født en sommerdag i 1948 i byen Aldershot, England. I Ians barndom flyttet familien mye på seg alt ettersom hvor hans far var stasjonert som soldat, familien har bodd i Øst-Asia, Tyskland og Nord-Afrika. Han har vært gift to ganger og har to barn.

McEwan er kjent som roman - og manusforfatter. Ians to første romaner ble utgitt på slutten av 70-tallet/begynnelsen av 80-tallett, historiene i disse sørget for kallenavnet Ian Macabre. Amsterdam(McEwan har vunnet en Booker Prize for denne romanen), Atonment og On Chesil Beach er eksempler på noe av det McEwan har skrevet. Av romanene til McEwan har hele sju stykker blitt filmatisert.

3 kommentarer:

 1. Det går unna på lesingen din om dagen! Artig :) Kjenner jeg er litt misunnelig, for jeg skulle gjerne lest mye mer, men jeg må nok fokusere på bacheloroppgaven som skal leveres om 2 uker. Etter den tid er det bare å sette opp tempoet igjen.

  Jeg har ikke lest noe av Ian McEwan, men jeg har sett filmen Atonement og synes ikke den var så verst. Men det blir jo noe helt annet å se en film versus å lese en bok.

  God helg! :)

  SvarSlett
 2. Spennende... Skulle lest flere bøker altså,men tiden strekker ikke til:-/

  SvarSlett
 3. Jeg har også sett Atonement, likte den godt(men jeg har ikke lest boken). Denne boken var jo så kort at den var lest i en fei. Blir mye lesetid i pollensesongen når jeg er tvunget til å være så mye inne.

  Løvinnen: Hadde man spurt samboeren min hadde han nok ikke alltid vært helt enig i prioriteringene min he he. Når jeg er inne i sånne skikkelige leseperioder så er jeg nok litt asosial.

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.