RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

tirsdag 7. juli 2009

Drep ikke en sangfugl av Harper Lee

Den amerikanske forfatteren Harper Lee har kun publisert en eneste roman, men til gjengjeld er Drep ikke en sangfugl/To Kill A Mockingbird en roman som beveger og provoserer. Historien setter spor, kanskje ekstra dype, fordi fortelleren er en seks år gammel jente. Det er enkelt og naivt, slagkraftig.
Jeg vil begynne med å skrive at jeg ikke finner ord for å yte denne boken rettferdighet. Det jeg kan si er at det er en grunn til at engelske bibliotekarer i 2006 kåret Drep ikke en sangfugl boken til den boken alle voksne bør lese før de dør.

Like viktig i 2009 som i 1960

Handlingen i boken foregår i Alabama, USA på 1930-tallet og hele historien fortelles gjennom øynene til en ung jente, "Scout"(Småen i den norske versjonen) Finch. Historien skal være løselig basert på forfatterens egen oppvekst og tar opp alvorlige tema som forskjellsbehandling av hvite og sorte og voldtekt for å nevne noen. Tiltross for dystre og vanskelige tema vil jeg si at boken både til tider er morsom og hjertevarm. Det er rett og slett en god historie. En historie som har foreviget en tid vi alle ønsker at skal være over. Selv om selve raseskille ikke lenger eksisterer så tar jeg meg i å tenke at en del av det Harper Lee tar opp i sin roman er like gyldig i dag som den gangen boken først ble utgitt.

Endringer

Seks år gamle Scout tar oss med gjennom to år av sin barndom. Vi får høre om lek og eventyr som Scout er ute på med sin eldre bror, Jem ,og deres bestevenn, Dill. Boken inneholder selvsagt langt mer enn lek og moro. Barna opplever at småbyen de bor i endrer da en  en sort mann blir tiltalt for voldtekt av en hvit pike. Scouts far, Atticus er advokat og tar jobben med å forsvaremannen. Atticus er en karakter som er realistisk,dyktig og rettferdig. Jeg tror ikke jeg røper noe om jeg sier at den tiltalte er uskyldig, det ligger så tydelig i kortene. Det var så enkelt å å legge skylden på en sort mann, en som ville bli sett på som skyldig uansett. For mange i byen er ikke livet til den tiltalte verdt noe. Saken er vanskelig og risikabel for både advokaten og hans familie.

Familien Finch er noe uvanlig for sin tid. Faren i huset en veldig liberal mann, han oppdrar barna sine selv sammen med Calpurnia, familiens sorte hushjelp.

Det som slo meg undervegs i denne boken var at den minte meg veldig om tv-serien
En vakker dag(sendt på NRK flere år siden). Jeg måtte selvsagt undersøke dette litt nærmere og det viste seg at skaperne av serien hadde latt seg inspirere av filmen To Kill a Mockingbird(1962). Den svarte hushjelpen, Lily, i En vakker dag er inspirert av hushjelpen, Calpurnia i To Kill a Mockingbird.

Drep ikke en sangfugl eller To Kill a Mockingbird som den heter på originalspråket ble utgitt for første gang 1960, og i 1961 mottok Harper Lee Pulitzer prisen for denne boken. Dette er foreløpig Harper Lees første og eneste roman, noe som jeg syntes er litt synd for det er en fantastisk bok og jeg kunne godt tenkt meg å lese mer fra damens utrolige penn. Det skal være sagt at jeg syntes det er bedre å skrive en god bok enn en god bok og fem dårlige bøker, det bør jeg kanskje bare slå meg til ro med.

Har du lest boken? Hva syntes du om den?

9 kommentarer:

 1. Denne har jeg lenge hatt lyst til å lese, regner med det er en grunn til at den er fast skolepensum i mange land:) Tror jeg må få bestilt den til neste gang jeg skal på biblioteket!:)

  SvarSlett
 2. Denne står på listen min, og nå gleder jeg meg enda mer til å lese den - når jeg kommer så langt! Som deg har jeg en rekke uleste bøker som bør prioriteres før jeg går til innkjøp av nye eller besøker biblioteket :p

  God helg! :)

  SvarSlett
 3. Jeg synes det er en nydelig bok. Likte filmen også :)

  SvarSlett
 4. Hei!!

  Jeg er enig med deg, boken er helt fantastisk!
  Og det du skrev var veldig nyttig;):P
  Takk:D

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vet ikke akkurat om det var så nyttig akkurat men, takk for det ;)

   Slett
 5. Takk for tips om at den lå her! Etter å ha lest denne anmelde sen gleder jeg meg enda mer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hurra! Det blir i august kanskje? :)

   Slett
 6. Har lenge hatt lyst til å lese denne. Men jeg har over 40 bøker jeg ikke har lest, så jeg tror jeg må vente litt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da har du noe å se frem til når du kommer til bok #41 da, Johanne. Hyggelig at du leste omtalen min :)

   Slett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.