RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

torsdag 6. august 2009

Song for Eirabu - Slaget på VigridSong for Eirabu har blitt anmeldt på mange forskjellige blogger i løpet av sommeren, er det virkelig igjen noe å skrive om boken som ikke har blitt skrevet tidligere? Kanskje ikke, men jeg vil allikevel skrive noen ord om min opplevelse av boken.

Song for Eirabu er debutromanen til Kristine Tofte(for mange kjent som bloggeren Avil), dette er en fantasyroman skrevet på nynorsk. Hvis du ikke bruker nynorsk i det daglig ikke, syntes du kanskje det kan virke avskrekkende å lese en bok på nynorsk? Ikke la målformen skremme deg fra å lese boken! Det er ikke ofte jeg leser bøker på nynorsk(uten at jeg egentlig har noen god grunn til at det har blitt slik), det er 10 år siden jeg sist leste en bok på nynorsk. Den gangen leste jeg Grensejegerar av Torvald Sund i forbindelse med sidemålsundervisningen på grunnskolen. Allikevel gikk det lett som en lek, et og annet vanskelig ord var det men ikke noe som var uoverkommelig. Språket i Song for Eirabu kan beskrives med ett ord: VAKKERT!

Jeg vil ikke si noe særlig om innholdet fordi jeg har fått med meg at forfatteren selv ikke er så glad i spoilere. Derfor lar jeg det kort og godt bli med det som står å lese på Tiden forlags hjemmeside:
For at den gamle spådomen om verdas ende skal bli røyndom, har tre søstre blitt avla fram av den eldste volva og den eldste av gudane, utstyrte med vilje og krefter dei sjølv er uvitande om. Rundt dei sørgjar ulike maktar og skapnader for at dei skal bli skikka til å gå lagnaden i møte.

Dronning mot offerprestinne
Då dei to eldste jentene, Ragna og Berghitte, blir 14 og 15 år, er tida inne for at dei skal innvies i oppgåvene dei er esla til. Ragna vert opplært som offerprestinne i eit kongedøme, mens Berghitte blir dronning i eit anna. Det går mot krig mellom dei to kongedøma, og soleis òg mellom dei to søstrene. Kaoskreftar er i sving, og dette blir ei forteljing om spennet mellom gamle spådomar og eigen vilje, age for gudane og hug og lengt etter makt.
Har du lyst på en liten smakebit av boken så kan det laste ned fra Tiden forlag.

For et eventyr det har vært å lese denne boken
! Tofte har laget en fantatisk verden som er inspirert av norrøn mytologi - noe vil man nok kjenne igjen om man har litt kunnskaper på det feltet. Beskrivelsene er veldig visuelle så jeg hadde ingen problemer med å forestille meg hvordan det var i Eirabu, hvordan landskapet, folkene og dyrene så ut. Flere ganger tok jeg meg selv i å tenke tanken "dette må jo filmatiseres, jeg vil se denne filmen!".

Flere ganger i løpet av de 555 sidene tok jeg meg selv i å sitte å lese med tårefylte øyne, det var mange scener som rørte meg. Kristine Tofte beskriver forholdet mellom menneskene i boken på en veldig intim og nær måte, det virker så ekte. Spesielt gjelder dette det sterke båndet mellom søstrene Ragna og Berghitte. Skjebnen til jentenes mor, Kjellaug, er også en av historiene som griper meg. Det kan til tider virke som om Kjellaug ikke bryr seg om jentene sine, men ettersom historien utfolder seg så får man en viss forståelse for hvorfor Kjellaug holder avstand til jentene sine.

Da jeg lukket boken var jeg klar til å kaste meg over Bind 2, det får bli med ønske for ettersom jeg har forstått så kommer ikke det før engang i 2011. Boken anbefales på det varmeste!

For andre og mer fyldigere omtaler av boken ta en titt på en av disse anmeldelsene:

7 kommentarer:

 1. 2011 er så lenge til! *sukk*

  SvarSlett
 2. Ja, vi får trøste oss med at vi får tid til å lese mange andre bøker mens vi venter.

  SvarSlett
 3. Boka ligger og venter på meg. Så fint at du også likte den!

  SvarSlett
 4. Jeg har heller ikke lest denne.
  Men jeg skal!

  SvarSlett
 5. Spent på å se hva dere syntes om boken, knirk og Lille søster. Så langt har jeg bare lest gode anmeldelser av boken.

  SvarSlett
 6. Forfattaren av denne boka er frå her eg bur, Stord. :)Det sto faktisk nettopp ein artikkel om Kristine Tofte og bøkene henar i lokalavisa vår. Boka virkar spennande! :P

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hun har vært mye i media i det siste i forbindelse med en bloggaksjon og NRKs fokus på fantasy denne måneden. Boken er spennende og passer til både ungdom og voksne.

   Slett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.