RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

mandag 18. januar 2010

Kjedebrev av Hiroshi Ishizaki

En ungdomsbok fra Japan - anbefales :-)


Slik begynner historien:

Jeg sto og gråt foran postkassen.
Snøen lavet ned, men  det brydde meg ikke. Jeg bare gråt.

 Hva handler boken om?
Tre jenter mottar en e-post på mobilen fra en fjerde jente, har de lyst til å bli med å lage en fiktiv verden, rømme fra den kjedelige hverdagen? Ingen av jentene kjenner hverandre i virkeligheten, men de har en ting til felles, de er lei av hvedagen sin. Sammen lager de sin egen lille verden på et nettforum hvor de starter en spenningsroman. Romanen handler om en jente som blir forfulgt av en, mildt sagt, forstyrret fyr. Det blir alvor den dagen fiksjon og virkelighet sklir inn i hverandre, en av jentene føler seg forfulgt.

Følg med i morgen, da kan du vinne min hardcover utgave av boken.

Mine tanker om boken:

Det hele starter med en e-post, fire ensomme jenter som er lei av verden, en nettside og fire ledige roller i en spenningsroman. Hver av jentene får velge sin rolle i historien. De må vente med å skrive innlegg til det virker som det er deres karakters tur til å tilføye noe til historiesn. Når jentene setter i gang med med å skrive er det vanskelig å legge fra seg boken. Man vil bare lese videre og se hva som står i neste innlegg på forumet. Etterhvert som spenningsnivået øker i romanen skjer det skremmende ting i jentenes virkelige liv.

Den japanske forfatteren Hiroshi Ishizaki gir oss et innblikk i hvordan det er å være ung i Japan. Mange unge mennesker har et utrolig press på seg om å prestere. Her snakker vi om å stå opp i fire fem tiden på morgenen for å rekke badmington trening, gå på kveldsskole for å få toppkarakterer på avgangseksamen fra ungdomsskolen(!). Selvsagt finnes det unge som lever under et forventningspress i andre land også, men jeg har et inntrykk av at det er langt mer normalt i Japan enn her til lands.  

Ishizaki er flink til å gi leseren et innblikk i hvordan disse fire tenåringsjenter tenker. Det eneste jeg egentlig har å utsette på boken var at språket i oversettelsen til tider kanskje virket litt gammel modig(selv om oversetteren ikke er spesielt gammel).

Omslaget på boken forteller mye om boken, jente som sjekker forumet med mobilen for å se om det har kommet nye innlegg.

Dette var mitt aller første møte med en japansk forfatter, det blir garantert ikke det siste. Neste gang blir det kanskje ungdomsthrilleren Battle Royale av Koushun Takami, har hørt mye positivt om den.

Terningkast 4.

En liten smakebit fra boken finner du her.

Hva mener andre lesere om boken?


 
Vil du vite mer om boken eller forfatteren?
 Boken hos Cappelen Damm
Om Hiroshi Ishizaki


Antall sider: 249

Utgitt: 2009(2003)

Forlag: Cappelen Damm

Oversetter: Yngve Johan Larsen

Tusen takk til Cappelen Damm for boken. Obs. Anmeldelsen er ikke påvirket av at jeg har fått tilsendt et eksemplar av boken.