RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

onsdag 14. april 2010

Bokanmeldelse: Zan-Gah: A Prehistoric AdventureFra det lille amerikanske forlaget Earthshaker books har jeg mottatt to bøker i en barne og ungdomsserie hvor handlingen foregår i forhistorisk tid. Første bok har tittelen  Zan-Gah: A Prehistoric Adventure og andre bok  Zan-Gah and the Beautiful Country. Forfatteren av bøkene heter Allan Richard Shickman, han må kunne betegnes som en allsidig mann; han er lærer, historiker, skuespiller og arbeider for tiden som kunst historisk professor.

Dette blir en felles anmeldelse for begge bøkene i denne serien.
Slik begynner Zan-Gahs reise:
From a long distance a traveler, or some wild thing, might see within the deep and absolute blackness of night an intense orange light which looked from afar like a glowing coal. If that observer were curious(or hungry, as often was the case), and had the courage to seek nearer a vantage point, he would see a youthful figure seated on a rock staring into a blazing bonfire.

Hva handler serien om om??
I første bok møter vi unggutten Zan-Gah, han vokser opp i en tid vi vet lite om, en periode vi kaller den førhistorisk tid. Boken starter med en dramatisk hendelse hvor Zan får sjansen til å  overbevise mennene i stammen om at han ikke lenger er en liten gutt.

Zan har det ikke helt godt med seg selv. han sliter med en tomhet på innsiden og dårlig samvittighet. Grunnen? For over et år siden forsvant tvillingbroren hans, Dael, etter en krangel. Kanskje er broren hans død nå? Zan klarer ikke helt å slå seg til ro med den tanken, innerst inne vet han at broren lever, han bestemmer seg for å reise ut for å finne broren. 

I den andre boken blir vi bedre kjent med Dael. Sinnet hans har blitt mørkt av år i fangenskap. Han er ikke lenger den blide livsglade gutten han engang var. Folket til Zan-Gah legger ut på en reise, de skal flytte til landet hvor fiendene deres engang bodde(hele folket ble utryddet av en mystisk sykdom. Det finnes andre stammer som også hadde planer om å bosette seg på samme sted og det bryter ut i en ødeleggende stammekrig.


Mine tanker om denne serien:
Jeg har aldri før lest noe hvor handlingen er satt til denne tidsperioden, så jeg var veldig spent på hva som ventet meg. 

Forfatteren maler et troverdig portrett av hvordan menneskene kan ha levd livet sitt på denne tiden. Hvordan man måtte slite for å overleve vær og vind, lite mat og vann. Barn ble tidlig voksne og folk døde, noe som for oss i dag er, relativt ung alder. Kjønnsrollene var, naturlig nok, tydelig definert; mennene jaktet, kvinnene holdt seg i nærheten av hjemmet og tok seg av barna. Allikevel har forfatteren inkludert enkelte kvinner og menn som igjen setter pris på disse sterke kvinnene. Føler av og til at han kanskje ønsker å lære leseren litt om likestilling.

Den første boken er fylt av håp, den andre er mye mørkere men har allikevel en tilfredsstillende slutt.

Shickman viser hvordan tortur og lidelser kan endre et menneskesinn og gjøre det beste mennesket hevngjerrig.  

I den første boken er det en noe voldelig scene som jeg reagerte litt på, men det er mulig jeg er litt sart. Prøvde liksom å sette meg inn i aldersgruppen som bøkene er ment å passe fra. Disse bøkene passer for barn fra ca. 13 år og oppover.

Disse bøkene viser oss en stor kontrast fra livet vi lever i dag. Hva folk tidligere har måttet kjempe for som vi i dag tar for gitt uten å ofre det en tanke. Man blir faktisk litt mer takknemlig for at man har muligheten til kan gå på butikken for å kjøpe seg en pakke ris.

Bøkene var korte og lettleste, den lengste var på 151 sider.

Kommentar til omslagene:
Omslaget til den første boken illustrerer en dramatisk hendelse som skjer helt i starten av boken. Omslaget til den andre boken viser tvillingene og forskjellen på dem, vulkanen er av betydning for en hendelse i boken. Jeg syntes omslagene er helt greie, men ikke noe mer enn det.

Terningkast 3 og 4.

Hva mener andre lesere om boken? Her er en liten smakebit fra anmeldelsene fra noen av de engelskspråkelige bokbloggene jeg leser:

Book Girl of Mur-y-Castell(Blodeuedd er forresten en bokblogger fra Finland):"This is a book that I would recommend for young boys, yes sure girls  could like it too but I do think boys would really fall for this one."

Giving...Reading A Chance!!!: "Definitely a book for your teen, teen friend or for you, if you  interested in the genre! " 

Literarily Speaking: "I thought Zan-Gah was a great role model of a character for kids."Vil du vite mer?
Besøk hjemmesiden Earthshaker Books

Antall sider: 148 og 151.
Publisher: Earthshaker Books
ISBN: 978-0-9790357-0-8 og 978-097903571-5