RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

torsdag 15. april 2010

Enders spill av Orson Scott Card


Let the preparations begin:
"I've watched through his eyes, I've listened through his ears, and I tell you he's the one. Or at least as close as we're going to get."
Hva handler boken om?
Jorden har så vidt klart å forsvare seg mot to angrep fra en type rom-vesener kalt buggers. Militæret frykter et tredje angrep og total utslettelse av menneske som en rase. Nå er de på jakt etter et barn, et barn som kan lede hæren deres neste gang rom-vesenene prøver å invadere jorden.

I begynnelsen av boken møter seks år gamle Andrew Wiggin, populært kalt Ender, og hans søsken, Valentine og Peter, og foreldre. Ender har akkurat fått fjernet monitoren han har gått med i flere år. Monitoren er et redskap det militæret planter hos alle barn for å observere deres adferd i håp om å finne det perfekte barnet som skal redde planeten. Ender og hans søsken er ingen vanlige barn, de er spesielle, de er genier. De to eldre søsknene har blitt sterkt vurdert som kandidater til å begynne på kampskolen men den ene var for god og den andre var rett og slett for ond. Ender har en personlighet som passer perfekt og han blir valgt ut som elev til kampskolen. På skolen er det barn og ungdom som trenes opp til å skulle bli verdens dyktigste soldater.

Ender blir trent hardt både fysisk og psykisk. Det er kamptrening i form av dataspill og virkelig trening i "the Battle Room". Barna blir delt inn i avdelinger akkurat som i det virkelige militæret og de kjemper mot hverandre i slag. Ting på kampskolen er ikke alltid slik de ser ut som og Ender lærer seg at regler endres og at de voksne prøver å manipulere ham til å gjøre som de ønsker.


Mine tanker om Enders Spill:
Enders spill(eng. Ender's Game, jeg leste boken på engelsk men den finnes altså oversatt til norsk) er en bok ulikt noe jeg har lest tidligere, dette er fantastisk god science fiction. Ender sendes avgårde til kampskolen for å bli trent opp til å bli en av de største militærlederne verden har sett. En liten gutt blir frarøvet barndommen sin, friheten sin. Det høres unektelig ganske deprimerende ut, noe det i og for seg jo er samtidig er det en glimrende bok.

Jeg hadde litt problemer med å svelge enkelte av Enders løsninger og handlinger, han er tross alt bare en liten gutt dog er han ingen vanlig seksåring han er et vidunderbarn. Det at Ender er så smart men samtidig så ung gjør at han fortsatt til en viss grad stoler på de voksne og lar seg styre av dem. Ender vil ikke være en brikke i deres spill, allikevel er det umulig å unngå det. De voksne presser barna til sine ytterste grenser for å dyrke frem deres beste egenskaper som soldater.

Bokens handling veksler mellom hva som foregår med Ender på kampskolen og hjemme på jorden hos søsknene hans Valentine og Peter.

Ender og de andre mest fremtredende karakterene i boken er tredimensjonale og de utvikles på en god måte gjennom boken slik barn gjør når de utvikler seg mot å bli ungdom.

Jeg gleder meg til å fortsette med Speaker for the dead i samme serie.

Orson Scott Card har vunnet to høyt hengende priser for Ender's Game, nemlig både Hugo- og Nebula-prisen.

Det har blitt jobbet litt mot en filmatisering av denne boken men i fjor vinter kom beskjeden om at det så langt ikke blir noe av. Card har selv vært sterkt involvert i prosessen, han ønsket ikke at Ender's Game skulle bli en typisk Hollwood action film. Produsenter prøvde å overtale ham til en hovedrolleinnehaver som var rundt 16 år gammel og at det burde være en kjærlighetshistorie med også. Jeg syntes det er bra at Card står på kravene, noe slikt ville ikke falt i smak for de som faktisk har lest boken.

Terningkast 5

Hva mener andre lesere om boken?

Beatelill:
Enders Game slo meg rett i hjertet og har blitt der siden da.
Bokmerker:
Om man bare ignorerer mannen bak, er Enders spill likevel en klassiker som fortjener å bli lest.


Vil du vite mer om boken eller forfatteren?
Besøk forfatterens hjemmeside

Jeg vet at Orson Scott Card har blitt kritisert for å være for konservativ og for hans religiøse syn men uansett hvordan man vrir og vender på det er han en flott historieforteller. Så lenge jeg ikke skal diskutere med mannen så kan jeg kose meg med bøkene hans.

Antall sider(pocketbok): 384

Utgitt første gang:1985

Forlag: Tor Books

Boken kommer fra: Lånt lydbok