RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

mandag 13. desember 2010

Bokanmeldelse: Graceling av Kristin Cashore


Hva handler boken om?
De menneskene som har en "grace"(en spesiell evne) kan man kjenne igjen på en ting, øynene deres. Det venstre og det høyre øyet har forskjellig farge. De fleste har kanskje noe kjedelige, men praktiske, spesielle evner slik som det å være utrolig god til å svømme eller kjempeflink til å fiske, Katsas evne derimot er alt annen enn kjedelig. Hennes evne er å drepe. Helt siden Katsa var ganske liten har hun blitt drillet i kamptrening, organisert av hennes onkel, kong Randa. Hele livet sitt har Katsa gjort som kongen har befalt, hun er Randa's mest fryktede våpen, nesten alle i hele kongeriket frykter henne.

Helt uten kongens viten har Katsa opprettet et hemmelig råd, de tar på seg oppdrag i rettferdighetens navn. En dag da Katsa er ute på oppdrag for å befri en kidnappet Lienid mann skal dette vise seg å være en hendelse som forandrer livet hennes for all fremtid. Katsa tar mot til seg og går i mot kongens befaling.

Mine tanker om boken:
Kristin Cashore har skrevet en meget god debut fantasy roman. Jeg trodde nok det skulle ha vært en del magi og/eller magiske vesener i boken men det fantes ikke og ikke savnet jeg det heller. Dette var et skikkelig action eventyr med en god dose romantikk.

Da jeg først begynte på boken hang jeg meg veldig opp i at navnet til hovedpersonen, Katsa, minnet veldig om navnet til Suzanne Collins Katniss i Hunger Games(Dødslekene) trilogien. Heldigvis forsvant det irritasjonsmomentet ganske fort ettersom jeg lot meg fange i Cashores verden.  

Katsa er en flott heltinne, hun er sterk men allikevel sårbar. Gjennom historien endrer Katsa seg en hel del, hun får mer tillitt til seg selv og sine evner, prosessen føles naturlig med tanke på hvordan hennes oppvekst har vært.

Det er flere interessante biroller i historien som man lett kan forelske seg i. Jeg kan nevne Katsas fetter, prins Raffin, som elsker å eksperimentere i håpe om å finne opp gode medisiner og den unge, men kloke, prinsesse Bitterblue.

Romansen i Graceling er herlig, jeg hadde begynt å bli noe lei av historier hvor gutten er o' så fantastisk og jenta faller hodestups for gutten ved første blikk. Katsa bruker tid på å bli forelsket og forholdet utvikler seg over tid. Gutten hun faller for er snill og tålmodig. 
  
Omslaget:
Jenta på omslaget ser definitivt tøff nok ut til å skulle forestille Katsa, det eneste jeg ikke liker så godt med det er at det er så mørkt.


Lurer du på hva andre mener om boken? Under finner du linker til anmeldelser skrevet av noen av mine bokblogg venner:
Knirk sin anmeldelse av Graceling
SkyWize sin anmeldelse av Graceling
Karin sin anmeldelse av Graceling

Vil du vite mer om forfatteren eller boken? Ta en titt på linkene under:
Legg til Graceling i bokhyllen din på Goodreads.
Les Kristins blogg 

Graceling by Kristin Cashore
Boken ble utgitt(på engelsk): Oktober 2008
Antall sider(paperback): 352
Forlag(min engelske paperback): Gollancz 
ISBN: 9780152063962
Kilde: Kjøpt 

10 kommentarer:

 1. Så bra du likte den! Jeg leste Graceling tidligere i år og forelsket meg i historien :)

  SvarSlett
 2. Bra anmeldelse :) Gleder meg skikkelig til og komme i gang med den. Har denne i bokhylla:)

  Men enig med coveret.. Rart de har laga den så mørk..
  Men må innrømme jeg blei litt overraska også over ingen magi osv xD trudde det jeg også hehe Men da er jeg i hvertfall forberedt på det :P

  SvarSlett
 3. Heilt enig. Eg las den for litt over eit år sidan og likte den veldig godt. Eg likte coveret og må eg innrømme :-)

  SvarSlett
 4. Jag hade tråkigt och googlade mig själv och hittade din norska bokblogg,

  Lol, när jag läser texten så låter jag norsk i huvudet ;)

  SvarSlett
 5. Jeg sitter og venter på oppfølgeren Bitterblue. Håper den kommer snart!

  SvarSlett
 6. Går og venter på at denne skal lande i postkassa, gleder meg.

  SvarSlett
 7. - forresten hvis du ville ha Bitten og Stolen er de nå tilgjengelige. Jeg kan enten bookcrosse dem til deg - eller bytte hvis du heller vil det.

  SvarSlett
 8. Karin: Jeg så akkurat en dato for boken på Goodreads men på forfatteren sin blogg står det "ikke spør når jeg blir ferdig med Bitterblue"(eller nesten det i hvert fall).

  Ingalill: Fortsatt interessert. Vi kan godt bookcrosse, så får jeg øvd meg litt. Sjekk om jeg har noe du kan tenke deg da.

  Blodeuedd: Så hyggelig du fant veien hit :D

  SvarSlett
 9. Nå har vi heldigvis stoooooooor bil så det er plass til bakovervendt sete til han er 3-4 år. Vi fikk prøve et sete av et vennepar og det satt som et skudd! Og det var salg på den typen nå i desember så da slo vi til ;) Har fått 4 tips fra venner om bilsete, og 3 av de anbefalte det vi kjøpte. Satser på at det blir bra ;)

  SvarSlett
 10. Har nå registrert begge bøkene hos bookcrossing.com, (sendte deg også en mail på escapeadressen :-)

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.