RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

På denne bloggen kan du lese om ungdomsbøker i alle sjangere. Jeg er ikke sponset. Her får du ærlige meninger om bøker jeg har lest.
hex hall

Ingen er ei øy

Moren gjør meg så inn i hampen forbannet.

hex hall

Tung tids tale

Noen ganger kan det som skal være en av livets gleder bli vanskeligere enn hva vi kunne evne og forestille oss.

Søk

tirsdag 7. desember 2010

Ungdomsbøker utgitt på norsk 2010

Siden jeg til neste år skal begynne med en fast, månedlig, post hvor jeg blogger litt om kommende utgivelser på ungdomsbokfronten her til lands så passer det godt å begynne nå i desember med å kikke litt på noen av tittelene som har kommet ut hos norske forlag i løpet av 2010. De færreste forlagene gir ut nye bøker i desember siden bokhandlerne rundt omkring i landet er opptatt med å selge oss julegaver ;) 


Jeg har prøvd å velge ut noen bøker fra hvert av forlagene(har jeg glemt noen forlag som utgir ungdomsbøker så rop ut i kommentarfeltet under posten) og ikke begrenset meg til mine favoritt sjangre. Her er et knippe av 2010 utgivelsene:


Aschehoug:
Vampyrjegeren av Heine T. Bakkeid:
Forlagets omtale:
Pesten herjer, og nesten hele Vlads familie er utryddet. Moren sender ham til en gammel, avsidesliggende kirke ved foten av de transilvanske alpene. Der skal han tilbringe vinteren alene i sikkerhet fra pestens herjinger. Men Vlad er ikke alene ...

Vlad går i lære hos onkelen Arad, som er vampyrjeger og ekspert på paranormale hendelser. Lenge før han er klar, blir Vlad tvunget til å ta sin onkels plass.

Heine T. Bakkeid har skrevet en skikkelig skrekkfortelling der han viser sine kunnskaper om Europas og vampyrenes historie. "Vampyrjegeren" er første bok i Dr. Schnabels krønike.
Bokanmeldelser av bokbloggere jeg følger:
Lesehesten fra Sørlandet, Synne, har skrevet en anmeldelse av denne boken. 
Nelias gåte av Gro Fykse:


Forlagets omtale:
Fjorten år gamle Nelia (Cornelia), er en tilsynelatende vanlig tenåring med et høyst ordinært liv. Hun bor sammen med foreldrene Agnes og Peter, men ser lite til faren som jobber lange perioder i Amazonas. En mørk kveld da Nelia er på vei hjem fra celloøving, blir hun overfalt av en mann og dratt inn i skogen. Den trivielle hverdagen blir fra nå av snudd på hodet. Linus, en ung og aggressiv mann fra en verden parallell til vår egen, har fløyet inn i vår verden for å hente Nelia.

"Nelias gåte" er spennende som en thriller og har samtidig en stemning som ligner Astrid Lindgrens univers. Dette er første bok om Nelia, jenta som tilhører to verdener.
Bokanmeldelser av bokbloggere jeg følger:


Nelias gåte tror jeg at jeg skal skaffe meg og lese som en del av Bokelskerinnens "Les en debutant 2011" utfordring, siden bøkene kan være utgitt i 2010 eller 2011. 
Har det klikka for Lottie Biggs? av Hayley Long


Forlagets omtale: 
"Er jeg sjalu fordi bestevenninnen min har fått seg kjæreste? Betyr det at jeg er helt tragisk? En min nåværende hårfarge (melody deep plum) bedre enn den kjipe vaniljesausfargen jeg prøvde i forrige uke?

Dette er en bok om sko og gutter og engelskprosjekter og å selge strømpebukser. Om å farge håret og sikle etter Neil Adam og henge med bestevenninnen din og hate poesi og elske kunst og ha det dritgøy. Sånne viktige ting som det. Det er i hvert fall ikke en bok om å sitte i klesskapet eller å ha en psykisk forstyrrelse eller noe sånt ...
Bokanmeldelser av bokbloggere jeg følger:
Carries dagbok av Candace Bushnell:


Forlagets omtale:
Før hun møtte Charlotte, Miranda, Samantha og Mr. Big, før hun ble voksen, før hun dro til New York og ble en anerkjent skribent, var Carrie en vanlig jente i en amerikansk småby.

I "Carries dagbok" møter vi henne det siste året på high school. En dag dukker Sebastian Kydd opp. Han er alt det hun ønsker seg - utfordrende, spennende og kjekk. Ikke minst kjekk. Og plutselig er Carrie i et forhold som kanskje ikke blir helt slik hun hadde tenkt ...Cappelen Damm(andre utgivelser av forlaget kan man blant annet lese mer om hos Bokbloggturnéen):Fangesøstre av Gayle Forman:Forlagets omtale:
«De kaller det skole," sa V., "men det er et sinnssykeasyl, en falsk, bedriten oppførselsforandrende oppbevaringsanstalt, et slags ungdomsfengsel for uønskede, mistilpassede tenåringer.»

16 år gamle Brit blir lurt med til Red Rock av sin velmenende far. "Problemet" hennes er at hun spiller i et punkrock-band, har rosa hår, tatoveringer og piercing og at hun avskyr stemoren sin intenst. Red Rock er full av misforståtte, ulykkelige jenter. Jentene i den ultra guddommelig storslagne ultra-eksklusive klubben for gærninger - Fangesøstrene - overbeviser oss om at det ikke er jentene som trenger hjelp, men foreldrene deres. De ansatte ved Red Rock gjør alt de kan for å straffe og bryte ned ungdommene.

Etter et halvt års tid skjønner Brit at skal hun komme seg ut derfra før hun blir 18, må hun ta sats og sparke ifra.

«Jeg skal si hva planen er: Slutten på Red Rock. For alle. Vi skal stenge hele sulamitten.» Foreldre og samfunnet rundt aner ikke hva som foregår på skolen. Hvordan skal Fangesøstrene klare å få sannheten ut når de blir overvåket som i et fengsel?Forlagets omtale:En lang, varm sommer

En uregjerlig gutt

En forlatt baby

En voldelig handling

Den dagen Liam følger etter fuglen, forandrer livet hans seg for alltid.

En sommer full av spørsmål. En sommer der vennskap blir satt på prøve. En sommer der forskjellen mellom rett og galt blir mer og mer utydelig. En sommer Liam aldri kommer til å glemme.

Gyldendal:

Perfekt kjemi av Simone Elkeles

Forlagets omtale:
Da Brittany Ellis går inn til kjemitimen første skoledag, vet hun ikke at det perfekte livet hun har skapt for seg selv kommer til å rakne foran øynene hennes. Hun tvinges til å sitte sammen med Alex Fuentes, gjengmedlem fra den andre siden av byen. Han kommer til å bli en trussel for alt hun har jobbet så hardt for -- det plettfrie ryktet, den perfekte kjæresten, og hemmeligheten om den alt annet enn perfekte familien hennes. Alex er en 'bad boy', og han vet det. Så da han inngår et veddemål med vennene sine om at han skal klare å forføre Brittany, er det bare en kul greie. Men snart skjønner Alex at den perfekte isdronning-cheerleaderen er et ekte menneske med ekte problemer, og det som startet som et køddete veddemål blir snart noe mye mer ...
Bare ikke deg av Katarina von Bredow

Forlagets omtale:
Emma er en balansekunstner. Hun balanserer mellom de skilte foreldrene, vennene og det faktum at hun fyller tjue og plutselig skal være voksen på alvor, med jobb og egen leilighet. Men da bestevenninnens kjæreste ringer på døra og en svimlende nærhet oppstår, er ikke linen Emma balanserer på, like stram lenger. Emma vakler. Hun kan ikke, men hun klarer ikke å motstå. Det er forbudt, det er feil, hun kommer til å såre mange – ikke minst bestevenninnen. Hva i all verden skal hun – skal de – gjøre?

Som ingen andre skildrer Katarina von Bredow den umulige, forbudte kjærligheten. Med glødende intensitet setter hun ord på unges virvar av følelser så man kjenner det både i hjertet og magen.
Si det! av Elen Fossheim Betanzo

Forlagets omtale:
14 år og for ung til å være hjemme alene i Oslo en hel uke, det mener mamma Hedvig. Så da må Ingvild være med Hedvig på et journalistisk oppdrag til en liten bygd i innlandet. Møtet med Rakbygda blir starten på det beste og det verste som noensinne har hendt Ingvild. Underveis skjønner hun at moren har et mye nærere forhold til denne trange bygda enn hva hun forteller, og Ingvild blir intenst opptatt av å finne ut hva hun egentlig skjuler for henne. Samtidig møter hun Jonas som ser utrolig irriterende ut, med kritthvitt hår og solbrun hud, men som på et eller annet mystisk vis trekker henne til seg og holder henne tett, tett.

En sterk fortelling fra en ung forfatter som med språklig sikkerhet beskriver et komplisert ungdomsliv med alvor, innsikt og varme


Kagge:

Ever - for alltid(første bok i serien De udødelige) av Alyson Noël

Forlagets omtale:
Etter at familien hennes er drept i en forferdelig ulykke, oppdager seksten år gamle Ever Bloom at hun kan se auraen til folk, lese tankene deres og kjenne hele livshistorien deres bare ved å ta på dem. Hun gjør alt hun kan for å unngå kontakt med andre mennesker og holde tilbake sine evner, og blir stemplet som en raring på den nye skolen sin. Men alt blir forandret når hun møter Damen Auguste.

Han er vakker, eksotisk og rik. Og han er den eneste som kan roe ned alt bråket og energien i hodet hennes, med en magi som er så intens at hun føler at han kan se rett inn i sjelen hennes. Ever dras dypere og dypere inn i hans lokkende verden av hemmeligheter og mystikk. Hun står igjen med flere spørsmål enn svar. Og hun aner ikke hvem hun egentlig er – eller hva det er. Det eneste hun vet sikkert, er at hun er i ferd med å forelske seg dypt og hemningsløst i ham.

Omnipax:
Havfruer svømmer i mai av Jon Ewo

Forlagets omtale:
Ewo har skrevet om kjærlighet før. Men kanskje aldri så inderlig? Havfruer svømmer i mai handler om hvordan kjærligheten kan slå ned, uventet og uten forvarsel.

David, skoleflink og veltilpasset, opplever et lite jordskjelv da Cleo dukker opp, nærmest fra intet. Bilen hennes har brutt sammen, og Davids far lar henne jobbe med vedlikehold av familiens campingplass. Det roter til alle Davids planer. For om han begynner med å hate den voksne kvinnen, "havfruen" han ser svømme i den avsidesliggende badedammen, ender han opp med å elske henne hett og voldsomt.

Det handler om den umulige kjærligheten mellom en gutt på 17 og ei jente på 29. Om frigjøring fra konvensjoner og fra bindingen til foreldre som selv har umulige forhold å skjule. De vet det er dumt. De vet at det kan være dødsdømt. Men hva skal to elskende gjøre? 

Tilfeldig engel av Kari Woxholt Sverdrup:

Forlagets omtale:
Da Anna er fjorten, forsvinner far. Han stikker av og lar Anna, mor og lillebror greie seg som best de kan. Å være fjorten og måtte flytte til et nytt sted kan være en utfordring i seg selv, men uten far, og med en kunstnermor som ikke lever et A4-liv, er Anna ekstra utsatt når hun kommer ny i klassen. Hvem kan hun ha tillit til? Hvem kan støtte henne når den stygge mobbesituasjonen uvegerlig oppstår? Anna er heldig, og nesten uten at hun vet det, er det en annen jente, som selv har vært utsatt, som velger henne til venn. Følsom og følelsesladd, om uforklarlig tiltrekning, og "forelskelsens uforklarlige veier". Fra 14 år. 

Pantagruel:

Herlig uærlig - Katharina Bishop - 1.klasses svindler av Ally Carter

Forlagets omtale:
En svært underholdende spenningsroman som er den første i en ny ungdomsserie om mestertyven Katarina Bishop. Boken er allerede planlagt som Hollywood-film!

Etter å ha tilbrakt barndommen med å assistere sin far – en av verdens mest talentfulle kunsttyver – prøver Katarina Bishop å forlate familiegesjeften ved å svindle til seg en studieplass på en kostskole i New England. Hun oppdager imidlertid raskt at fortiden ikke lar seg unnslippe. Hennes far blir beskyldt for å ha stjålet allerede stjålne mesterverk fra en farlig italiensk milliardær. Kat er overbevist om at faren er uskyldig, og setter seg til å finne de bortkomne maleriene og gi dem tilbake til sin lyssky eier, som har gitt henne en frist på to uker.

Leseren vil ønske seg en oppfølger som gir svar på bokens store mysterium; Hvis Kats far virkelig er uskyldig, hvem er da den skyldige?

Eventyr, personskildringer og spenning - få med deg begynnelsen på denne serien! 


Bokanmeldelser av bokbloggere jeg følger:

Schibsted:
Kirkgårdsboken av Neil Gaiman:

Forlagets omtale:
Kirkegården byr på både farer og spennende opplevelser, men det er i landet til de levende at de virkelige farer truer. Der bor nemlig Jack, mannen som allerede har tatt livet av Nobodys familie.

Kirkegårdsboken er spøkelsesvarianten av Kiplings klassiske Jungelboken. Et kritikerrost, mørkt og humoristisk mesterverk fra den bestselgende forfatteren Neil Gaiman, illustrert av Chris Riddell.


13 gode grunner av Jay Asher 


Forlagets omtale:
På vei hjem fra skolen finner Clay Jensen en pappeske med kassetter utenfor trappa si. Kassettene er fra Hannah Baker, en jente i klassen hans som døde 14 dager før. Han vil ikke ha noe med disse kassettene å gjøre. Hannah er død. Og hemmeligheten hennes bør bli begravd med henne. Men så hører han Hannahs stemme si at han er en av de 13 grunnene til at hun er død.

Gjennom hele natten lytter Clay til Hannahs stemme. Han blir guidet rundt i den lille hjembyen, og oppdager på veien noe som forandrer livet hans for alltid.

13 gode grunner har ligget på New York Times´ bestselgerlister i 53 uker! Den har høstet flere priser og har blitt en storfavoritt blant kritikerne.

Bokanmeldelser av bokbloggere jeg følger:


Percy Jackson 1: Lyntyven av Rick Riordan:


Forlagets omtale:
Percy Jackson er i ferd med å bli utvist fra skolen – igjen. Men det er ikke hans største problem ... I det siste har nemlig historieboka med mytologiske monstre og greske guder blitt litt vel levende. Og ikke nok med det, han har ertet på seg noen av gudene! Et av Zevs’ våpen har blitt stjålet og nå er Percy hovedmistenkt. 
Bokanmeldelser av bokbloggere jeg følger:
Bernt Lage har anmeldt boken på bloggen Skolebibliotekaren

Jeg har lyst på flere av bøkene som er på denne listen, egentlig kanskje alle tiltross for at noen av bøkene ikke er helt i min komfortsone. Ever har jeg stående ulest i bokhyllen og Percy Jackson har jeg på lydbok. Gleder meg til å sette i gang med begge to.


Har du lest noen av bøkene på listen? I så fall hva syntes du om boken/bøkene?

2 kommentarer:

 1. Har ikke lest noen av dem..Men spennende prosjekt du har gang i her :) Masse bøker som hørtes skikkelig spennende :)
  Kunne tenkt meg og lese
  Nelias Gåte
  Carries Dagbok
  Perfekt Kjemi
  Tilfeldig Engel
  13 gode grunder
  Evermore og Percy Jackson.
  Det er de som vakte min nysgjerrig het :) Er vel nesten hele lista etter hvert også det da men :P hehe

  SvarSlett
 2. Så flott at du begynner med en sånn spalte, den skal jeg absolutt følge med på. Jeg har vurdert å gjøre noe av det samme mht "voksenbøker", men så langt har det bare blitt med tanken. Din spale skal jeg som sagt følge med på. Ser allerede at det er flere bøker som har gått meg hus forbi i året som har vært, som virker spennende.

  Blir fint å bli holdt litt mer oppdatert fremover :)

  SvarSlett

Tusen takk for at du tok deg tid til å legge igjen et lite spor fra ditt besøk =)