RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

tirsdag 8. mars 2011

Bokanmeldelse: Mellom oss av Ruth LillegravenMellom oss var en bok jeg hadde store vanskeligheter med å legge fra meg(jeg glemte til og med og spise frokost så oppslukt var jeg av boken, det sier en del for jeg er avhengig av å spise frokosten min!). En knallsterk skjønnlitterær debut av forfatter Ruth Lillegraven. Hva passer vel bedre enn å skrive en anmeldelse av en roman med tre sterke kvinner på selveste kvinnedagen?

Hva handler boken om?
Dagny og Jacob driver motstandsarbeid i Norge under 2.verdenskrig, etter krigen finner de sammen og får en sønn. Sønnen, Svein, forsvinner sporløst i Santiago i 1972 og etterlater seg sin gravide kjæreste, Rannveig, hjemme i Norge. Sveins forsvinning skal prege familien sterk i mer enn 30 år.

Tonje, datteren til Svein og Rannveig, jobber som prostituert i Oslo på sent 90-tall og tidlig 2000-tallet i Oslo. Moren Rannveig har alltid vært en arbeidsnarkoman, men nå har ting på arbeidsplassen hennes endret seg og hun føler seg ikke like sterkt knyttet til arbeidet sitt. Rannveig får tilbud om å være med å gjenoppbygge et hotell på sitt gamle hjemsted, hun overtaler Tonje til å følge med på lasset.

Dette er en familie hvor alle noe å skjule for hverandre.

Mine tanker om boken?
Jeg lot meg rive med fra første side og leste nesten uten stopp(i den grad det lar seg gjøre når man har to små barn ;)). Jeg levde meg inn i verdenen Ruth Lillegraven her har skapt, man kommer inn under huden til personene i boken og man blir knyttet til dem. Det at Lillegraven klarer den bragden det er å skape mennesker som leseren tenker på lenge etter å ha lagt fra seg boken er for meg et tegn på kvalitet. Jeg leser mye og det er ganske langt i mellom forfatterne som har den egenskapen.

Lillegraven skriver så fint om forholdet mellom mennesker som står hverandre nær, eller mennesker som i teorien burde stå hverandre nære. Alle hemmelighetene som finnes i denne familien gjør båndene mellom de forskjellige personene noe anstrengt. I de fleste familier finnes det vel en og annen hemmelighet, i noen familier finnes det mange, enkelte familier har uskrevne regler om ting som ikke skal snakkes om. Jeg må si at for min del gjør denne romanen meg litt ekstra oppmerksom på at jeg skal være glad og takknemlig for at jeg har et godt forhold til alle i min nærmeste familie. Ingen store hemmeligheter som skaper avstand mellom oss, ikke alle er så heldige.

Jeg så vel for meg at dette skulle bli dystert og kanskje noe ubehagelig lesestoff, men der tok jeg ganske feil. Selv om temaene forfatteren tar opp i romanen er ganske alvorlige, slik som prostitusjon, krig og det å bli alene med et barn, så blir det aldri for tungt og mørkt.

Lillegraven er en forfatter jeg kommer til å holde et øye med etter fra nå av, kommer hun med en ny roman så må jeg lese den, for dette var så godt skrevet! Jeg gir Mellom oss 4.5 stjerner av 5 mulige. 

Omslaget:
Jeg hadde nok ikke kjøpt boken basert på omslaget, det gav meg først mening etter at jeg hadde lest boken. Det ble på en måte rørende når man vet historien bak bildet, noe man kanskje ikke kan forestille seg uten å ha lest boken?Mellom oss av Ruth Lillegraven
Boken ble utgitt i: Januar 2011
Målgruppe: Voksne
Antall sider(innbundet): 249
Forlag: Tiden
ISBN: 9788210050701
Kilde: Anmelderkopi fra forlaget, dette har ikke på noen måte innvirkning på min anmeldelse av boken.

Dette var altså min andre anmeldelse i forbindelse med Bokelskerinnens utfordring "Les en debutant 2011".  For å finne mine debutant anmeldelser så trykk på etiketten "les en debutant 2011" under dette innlegget.

6 kommentarer:

 1. Fin Fint!
  Denne omtalen gjorde meg bare enda mer utålmodig etter å lese boka. Jeg står i kø å biblioteket og det ser ut som det kan en stund.

  SvarSlett
 2. Fine tankar om ei god bok. Eg var ikkje like udelt begeistra som deg, men eg er einig i at boka er vel verdt å lese.

  SvarSlett
 3. Høres kjempe fin ut og interessant:) Om dette ikke er typisk slik bok jeg ville ha lest:)

  SvarSlett
 4. Flott omtale av ei bok jeg også likte veldig godt! Du skrev at boka fikk deg til å sette pris på at det ikke er gjømt slike typer hemmeligheter i din familie, og jeg har det motsatt. Jeg lot meg fascinere av boka nettopp fordi jeg opplevde i voksen alder at det dukket opp flere mørke hemmeligheter i min familie.

  SvarSlett
 5. Fint innlegg :) Jeg gleder meg også til neste bok denne forfatteren kommer med.

  SvarSlett
 6. Tusen takk Mari for at du la link til dette inn hos meg. For en flott omtale du har skrevet :)

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.