RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

tirsdag 12. juli 2011

Bokanmeldelse: Nelias Gåte av Gro Fykse

Hva handler boken om?
14 år gamle Nelia er på vei hjem fra celloøving en kveld, plutselig dukker det opp en mann like utenfor huset hennes. Mannen drar Nelia med seg inn i skogen og setter henne på en prøve, den første av mange. Nelias liv vil aldri bli det samme etter dette, Nelia er nemlig ikke fra vår verden, hun er utvalgt til noe stort i verden hun kommer fra og hun må trenes opp for å bli klar til fremtiden.

Mine tanker om boken?
Nelia levde et helt vanlig tenåringsliv frem til en mann ved navn Linus dukker opp. Linus truer Nelia til å hoppe utfor et stup for å lære henne at hun kan sveve. Linus skal være Nelias læremester, men han fremstår mest i mine øyne som en som nyter å mishandle en tenåringsjente både fysisk og psykisk. Det har vært mange diskusjoner om Edward i Twilight var en sunn type for tenåringsjenter å forelske seg i, i Nelias gåte har han fått hard konkurranse på det planet. Jeg likte ikke Linus rett og slett og jeg håper at unge jenter som leser boken forstår at hvis de blir behandlet på den måten av noen så må de komme seg unna den vedkomne. Hovedpersonen i boken reagerer med et slags Stockholm-syndom og blir avhengig av Linus, et usunt forhold.

Det ble litt for mye som skulle forklares, mens andre ting ble ble avfeid med at tiden ikke var inne for den informasjonen enda. Det skjedde mange ganger, og disse dialogene føltes litt som fyllmasse. 

Nelias gåte var til tider spennende, ved flere anledninger viste Fykse at hun kan skrive noe annet enn en helt A4 fantasy. Den parallelle verdenen Fykse har skapt var det meget interessant. Det blir interessant å se hvor veien går videre for Nelia, og Gro Fykse som forfatter. Fykse er uten tvil en forfatter som er verdt å holde et øye med, for det var en god debut.

Nelias Gåte av Gro Fykse 
Boken ble utgitt i: 2010 
Målgruppe: Ungdom
Antall sider(innbundet): 366
Forlag: AschehougISBN: 9788203252815
Kilde: Lånt fra mitt lokale bibliotek

Dette var min tredje anmeldelse i forbindelse med Bokelskerinnens utfordring "Les en debutant 2011".  For å finne mine debutant anmeldelser så trykk på etiketten "les en debutant 2011" under dette innlegget.

21 kommentarer:

 1. Spennende! Denne må sjekkes ut :)

  SvarSlett
 2. Jeg har lest boka og likte den veldig godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. jeg å <3 har lest alle 3 di er helt digg bare voksene som ikke skjønner seg på va uge liker ;)

   Slett
 3. Jeg har lest boken og syns den var veldig bra. Jeg syns også at du skrev et veldig bra sammendrag. Men du har rett, det høres ikke i det hele tatt ut som du likte boken siden du nesten ikke skrev noen Gode ting/ting du likte med den :/ Var litt trist akuratt det der :I

  SvarSlett
 4. Elsker den serien. Alle bøkene er gode, og jeg er ikke enig når det gjelder linus og at han nyter å mishandle henne. Han vil ikke egentlig like henne, mest fordi hun gjør det vanskelig for ham og pga henne kan familiemedlemmene hans dø hvis han ikke handler rett. Også fordi han mener hun ikke ville lært like fort hvis hun så på han som venn, og etter det de sier i de andre bøkene stemmer det. Uansett hva de vil knytter de et slags bånd til slutt, og han innrømmer han angrer p hvordan han behandlet henne, men ville gjort det igjen fordi hun lærer raskest da. Han var under umenneskelig press av Nelias biologiske far, Hedyn. Det folkene i den andre verdenen der bruker år på å lære mått Nelia lære på bare noen uke, så Linus var hele tiden under press. En kan se i denne boken at han bryr seg mer og mer om henne etter hvert, og det blir mye tydeligere i de neste bøkene. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant?? Jeg er helt enig!! xD det er en fantastisk serie, og seriøst?? Tror neppe Linus ville gjort noe virkelig fælt mot Nelia. Jeg tror grunnen til at han oppførte seg slik mot Nelia var for å beskytte både henne, seg selv og familiene deres.... Han virker, for meg, som en fantastisk gutt om du bare kan klare å se forbi masken hans :) helt utrolig serie xD

   Slett
 5. Eg elsker virkelig alle tre bøkene. Vart nesten lei meg når eg var ferdig.
  Lurer på om de har tenkt og lage film utav bøkene.

  SvarSlett
  Svar
  1. jeg har lest 1 og 3. nr 2 blir ikke mer spennende etter du har lest halve boka. jeg må lese den for jeg har gått glipp av mye og det er gjennfortalt i bok nr 3.
   håper det blir flere bøker med Nelia vinner kampen eller noe sånt...

   Slett
  2. Jeg har snakket med forfatteren, og hun sa at hun gjerne ville lage film. Hun sa dette: "Hadde det vært opp til meg, så hadde vi gått i gang med å lage film med en gang. Men det er ikke noe jeg bestemmer eller kan påvirke, så her må jeg bare vente på at noen filmmakere fatter interesse for historien og så kjøper rettighetene og lager film. "

   Slett
  3. Jeg har snakket med forfatteren, og hun vil lage film av bøkene. Hun skrev dette: "Hadde det vært opp til meg, så hadde vi gått i gang med å lage film med en gang. Men det er ikke noe jeg bestemmer eller kan påvirke, så her må jeg bare vente på at noen filmmakere fatter interesse for historien og så kjøper rettighetene og lager film. " :)

   Slett
 6. jeg elsker nelias gåte og nelias sorg, men ikke nr 2. håper det blir flere bøker om nelia.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvorfor liker du ikke nr 2? Men Jeg spurte henne om dette: "Jeg har veldig lyst til å lese dem på nytt selv om jeg nettopp ble ferdig med den siste. Men jeg lurer på, tenkte du på hva som skulle hende "videre" etter den siste boka? elsker selvfølgelig slutten, men ville gjerne likt å visst hva som "hendte" etterpå. Vet ikke om du egentlig har tenkt på det, siden mange forfattere (tror jeg) ikke tenker mer etter slutten."

   Og hun svarte: "Jeg har tenkt masse på hva som skjer etter at Nelias sorg var ferdig. Og jeg har veldig lyst til å skrive en bok til om Nelia og Linus, om noen år. Akkurat nå er det ikke tid. Jeg holder på å skrive på andre ting, så Nelia og Linus får litt fred. Men kanskje du får vite hva som skjer videre en gang ;)
   Tror du har rett i det at mange forfattere ikke tenker mer enn etter slutten. Men noen av oss tenker på hva som skjedde både før og etter det som blir fortalt i bøkene. "

   :))

   Slett
 7. håper det blir flere bøker om nelia.

  SvarSlett
 8. Årrh! Jeg har såååå lyst til at de skriver flere bøker om Nelia,helst lage de på film også! :D

  Hilsen jente som leste alle 3 bøkene to ganger på 4 dager :) Altså 6 bøker på 4 dager :D

  SvarSlett
 9. Jeg har spurt forfatteren om flere ting, også litt om Linus fordi jeg ble veldig glad i han..

  Noe av det hun sa var: "Han er en hel bok verdig, for han er en underlig person. Han er jo ikke så veldig snill, i hvert fall ikke i Nelias gåte. I Nelias sorg så blir det så vidt sagt noe om hans liv før han dro for å hente Nelia. Han satte fyr på sengen sin ved et uhell. Han fikk flere av evnene sine veldig tidlig, og ble sendt til borgen som ung for å få kontroll på disse evnene. Det har nok preget ham noe at han ikke bodde hjemme i ungdomstiden. Å vise svakhet er uaktuelt for Linus, men her er det Nelia som lærer ham noe viktig, nemlig at du kan være sterk, selv om du viser svakhet. Du kan være modig, selv om du viser at du er redd. En av grunnene til at han holder folk på avstand, er at han er redd for å miste dem om han lar dem komme for nær og blir glad i dem. I Nelias sorg er det en liten bit om Linus og Sobel, og at hun valgte å dra fra ham har gjort at han er sårbar når det gjelder å vise følelser og knytte seg til andre. Han er ca 24-25 år, har jeg tenkt."

  Ei venninne av meg spurte om hva hovedgrunnen til at hun valgte at Linus skulle leve videre og ikke dø, var. Og forfatteren svarte: "Så var det hvorfor Linus fikk leve: Jeg hadde ikke tenkt at han skulle dø, jeg måtte bare gi Nelia en mulighet til å finne ut at hun ville klare seg selv om hun var alene. Og hun måtte finne ut at hun er glad i ham, noe som var enklere når han ikke var til stede og minnet henne om alle grunnene til ikke å være glad i ham. Håper du synes jeg valgte rett da jeg lot ham overleve."

  Så jeg må ærlig si at jeg ble veldig glad i Linus, og egentlig ikke forstår hvorfor noen ikke sulle like han, selv om han kanskje er litt sær- på sin egen måte ;)

  SvarSlett
 10. Skal jeg være ærlig, likte jeg heller ikke Linus når jeg leste boka, selv når han redder livet hennes. Men som alle andre her skriver så har han opplevd litt mer i sine yngre dager enn planlagt. Også, han så bare en mulighet til å lære Nelia om evnene sine og verdenen deres kjappest mulig.
  Ingen skal oppleve så mye vold og krig i så ung alder som det Nelia gjør, selvsagt forstår jeg det, men hun lærer masse ifra hun lærs opp av Linus til slutten på trilogien. De er absolutt verdt det, men jeg respekterer selvsagt om du ikke liker boka.

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å høre at det ikke bare var meg som reagerte på Linus i den første boka. Som jeg skrev til slutt i min anmeldelse så syntes jeg det var en god debut. Jeg likte altså boka, men hadde litt problemer med å svelge Linus bare ;)

   Slett
 11. Tom Felton hadde vært helt helt helt perfekt som Linus!

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende forslag, Kristine. En ting jeg tenker er at han kanskje begynner å bli litt for voksen? Er han ikke 26 år? Men Linus er kanskje såpass, jeg skal innrømme at jeg ikke husker hvor gammel han var i boken.

   Slett
  2. Hvis du leser ovenfor så sier noen at Fykse sier at hun tenkte han var rundt 24-25 år. Men ja jeg er enig, han begynner å bli litt i det eldste laget for rollen :L

   Slett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.