RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

onsdag 7. september 2011

Bokanmeldelse: Tonje Glimmerdal av Maria Parr

I Glimmerdalen bor det ingen barn, vel ingen barn bortsett fra Tonje da, ei snart 10 år gammel jente som lever etter mottoet: Fart og sjølvtillitt. Hun kan nesten slå salto på ski og hun er en mester i kjelkeløp. Bestevennen til Tonje er Gunnvald, han er 74 år og litt lunefull.

En dag da Tonje og Gunnvald er oppe ved sommerfjøset så skjer det en ulykke. Gunnvald må på sykehus og Tonje får greie på en hemmelighet som truer med å ødelegge vennskapet deres for all fremtid.


Mine tanker om boken:
Jeg skammer meg litt over at jeg ikke har fått anmeldt denne boken tidligere, så utrolig populær som den er her i huset. Vi har nylig begynt på historien for fjerde gang i år, første gang vi leste den var i januar, og vi elsker den alle sammen, store som små. Boken er skrevet på nynorsk og jeg forsøkte meg tidligere i år med høytlesning på nynorsk(noen husker kanskje denne bloggposten?). Det kom kontant beskjed fra lytteren på 5,5 år om at mamma ikke kunne lese boken på engelsk! Nå er innholdet såpass kjent at han til å begynne med ikke la merke til at boken denne gangen faktisk blir lest på nynorsk. Jeg merker at han akkurat har begynt på skolen for det har vært et par ord han ikke har forstått og da ligger han i sengen og rekker opp hånden.Tonje Glimmerdal er ei jente med glimt i øyet, hun minner om kjente og kjære figurer fra barnelitteraturen som for eksempel Astrid Lindgrens Pippi Langstrømpe og Karlson på taket men på samme tid er hun noe helt for seg selv. Forfatteren Maria Parr har latt seg inspirere av kjente og kjære historier jeg kan nevne Heidi av Johanna Spyri og De tre bukkene bruse, men det er på ingen måte noe plagiat, dette er en original historie som vil bli elsket av mange.


Maria Parr vant i 2009 Brageprisen for sin fortelling om Tonje Glimmerdal, velfortjent vil jeg si for maken til fantastisk fortelling skal du lete lenge etter. Jeg må ikke glemme å få med at boken inneholder fine illustrasjoner laget av Åshild Irgens.Etter å ha lånt Tonje Glimmerdal for tredje gang i år på biblioteket bestemte jeg meg for at det kanskje var på tide at vi kjøpte boken selv. Den er så absolutt verdt hylleplassen sin! Jeg vil anbefale boken for både barn og voksne, om man ikke selv har barn(man har jo alltids vært ett) så kan man fint forsvinne inn i Glimmerdalen noen timer. Jeg har sett at boken anbefales fra barn på ca. 9 år og oppover men vi leste denne for første gang da gutten vår var 5,5 år og han elsket den. Man må kanskje se litt an evnen til å konsentrere seg blant annet for det er langt mindre illustrasjoner her enn i en billedbok.

Har du lyst til å se og høre Maria Parr lese fra boken så klikker du her.

Hør Maria Parr snakke om boken Tonje Glimmerdal og det viktige budskapet:

Omslaget:
Gir meg lyst til å reise til Glimmerdalen og spørre Tonje og Gunnvald om å få være med på kjelkeløp!


Andre bloggere om boken:

Tonje Glimmerdal av Maria Parr
Utgitt: 2009
Antall sider(innbundet): 281         

Forlag: Samlaget
ISBN: 
9788252174038
Kilde: Lånt på biblioteket flere ganger, så kjøpt boken selv :)

2 kommentarer:

  1. Nå har jeg den liggende klar til høytlesing, vi skal bare fullføre Doktor Proktors prompepulver først :-)

    SvarSlett
  2. @Siljeblomst: Jeg gleder meg sånn til å høre hva du og klassen din syntes om boken, Silje. Får nesten litt angst for at dere ikke skal like den(men det tror jeg er helt ugrunnet angst).

    Vi begynte faktisk på "Doktor Proktors Prompepulver" på lydbok i bilen i dag. Vi har nettopp hørt på "Doktor Proktor og verdens undergang". Morsomme bøker for store og små, nesten så jeg føler at det er mer humor som vi voksne forstår i de bøkene enn de små.

    SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.