RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Nakenbilder på avveie

En snap i forelskelsens rus, en person som ikke var til å stole på. Et liv som blir endret.

hex hall

Ikke alle må ha barn

Hvorfor skal alle mene noe om andres valg om å få barn eller ikke?

Søk

fredag 14. oktober 2011

Intervju med forfatter Maria ParrI dag begynner tv-serien Vaffelhjarte på norske tv-skjermer(NRK Super kl. 18.10) og i den anledning har jeg vært så heldig å få lov til å intervjue Maria Parr. Maria har nemlig skrevet boken Vaffelhjarte, som tv-serien er basert på, en varm og morsom historie - anbefales.Maria er forfatteren av to meget populære barnebøker nemlig Vaffelhjarte og Tonje Glimmerdal. Den sistnevnte boken har hun vunnet hele tre priser for; Brageprisen, Teskjekjerringaprisen og Kritikerprisen. Begge bøkene hennes har solgt godt og er oversatt til flere språk. 

Hyggelige ting skjer for Maria i år, nå i oktober kan vi alle glede oss over å få se Vaffelhjarte på norske tv-skjermer og hun er valgt til årets forfatter på Hardanger folkemuseeum.


Tv-serien:


1. Hva var din første reaksjon da du fikk vite at NRK ønsket å lage tv-serie av din debutroman, Vaffelhjarte?

Det vart eg veldig glad for. Eg har stor respekt for det arbeidet NRK gjer på barnekulturfronten. Dessutan er eg ein stor fan av det regissør Atle Knudsen har gjort før.

For de som ikke kjenner til Atle Knudsen kan jeg fortelle at han tidligere har regissert blant annet Linus i Svingen, Jul i Svingen og Orps.

2. Hvor involvert har du selv vært i produksjonen?

Akkurat passe. Eg synest det er viktig at dei som skal lage film får gjere det på sin måte. Men eg har vorte godt oppdatert og inkludert undervegs, og det var viktig for meg å vere med i forkant av salet av filmrettar.

3. Hvordan føler du resultatet ble i forhold til dine forventninger?

Eg har ikkje sett resultatet enno – berre småbitar. Men eg er trygg på at det har vorte veldig bra, og eg gler meg enormt til å sjå det.

Bokomslaget på nyutgivelsen av Vaffelhjarte, Tonje Glimmerdal og første utgaven av Vaffelhjarte.
Bøkene:

4. Bøkene dine har høstet stor suksess både her hjemme i Norge og i utlandet, det er ikke rart for historiene og karakterene tror jeg er av den kaliberen som vil følge folk i mange år fremover. I sær Tonje Glimmerdal føler jeg har klassikerpotensiale. Hvordan føles det å ha skapt karakterer som appellerer til så mange barn og voksne(for vi må ikke glemme at svært mange voksne setter pris på bøkene dine)?

Nei, korleis er det… Eg tenkjer ikkje så mykje på det til dagleg. Men det er veldig stort for meg å møte barn som har eit forhold til bøkene mine, same kvar dei kjem i frå. Då blir eg rørt og glad, og oftast litt forundra – for eg gløymer på ein måte at bøkene finst der ute og lever eit liv mellom menneske eg ikkje kjenner.

5. Hvor mye av Maria Parr finner vi egentlig i historiene dine?

Det er ingenting biografisk i historiene mine. Alt er oppdikta. Men det er klart at det er mykje Maria der likevel. Det er mitt miljø og mitt språk, og det er uråd å skrive noko som helst utan å bruke sine eigne erfaringar. Når eg skriv korleis det er å renne på ski, så er det jo utifrå korleis eg sjølv kjenner det når eg renner på ski. Det er noko med det fine med å skrive – å sette ord på slike ting.

6. Hvis du kunne valgt deg en låt til å representere hver av bøkene dine hvilke to ville det blitt?

Oj, det var vanskeleg. Men når det gjeld Vaffelhjarte så er det heilt sikkert og visst at det må bli ”Bestevenn” av Odd Nordstoga. Han har laga den til serien, og den grip heile essensen i boka på ein slik måte at eg får klump i halsen kvar gong eg høyrer den. For Tonje Glimmerdal trur eg det må bli Per Spelmann.

I intervjuet på Sommeråpent nå i sommer avslørte Odd Nordstoga at han meldte seg frivillig til å lage musikken til serien. Han har lest Vaffelhjarte for sine barn og sa det var sjeldent å finne så gode barnebøker(som fenger både barn og voksne).

Om Maria:

7. Del tre av dine bokfavoritter med oss(gjerne et par barne-/ungdomsbøker og et par bøker for voksne).


Dette synest eg er vanskeleg, for eg kunne sagt så mange – og det skiftar så fort. Eg vel tre bøker eg har lese nyleg: For vaksne vil eg anbefale Glødepunkt av Hilde Myklebust. Den held eg på å lese no, og er litt bergteken. For ungdom vil eg anbefale Veslebror ser deg av Cory Doktorov og for barn er Bjørnen Alfred og hunden Samuel forlet pappkartongen av Ragnar Hovland eit heitt tips frå meg akkurat no.

8. Her i huset har vi lest høyt på sengekanten for eldstemann fra både Vaffelhjarte og Tonje Glimmerdal(vi er i gang med den for fjerde gang nå), to fantastiske historier med glede, ablegøyer, litt sorg og alvor inniblant. Jeg lovte seksåringen at jeg skulle spørre deg om ”du har Tonje Glimmerdal 2?”, det er tydelig at han tilhører en generasjon der det meste har en oppfølger J Jeg velger å spørre kommer det en ny historie fra din penn i fremtiden? Hvis du jobber med noe kan du avsløre litt for leserne?
Det kjem nok ikkje noko Tonje Glimmerdal 2, dessverre. Og elles kjem det nok ikkje noko anna heller, med det aller første. Eg putlar på med eit prosjekt, men det er ikkje slik at det går an å seie noko om det enno, for eg er ikkje sikker på om eg får det til. Vi får vente og sjå.

Tusen takk for at du stilte opp på intervju, Maria. Det har vært veldig hyggelig å ha deg her i dag. Nå løper vi til skjermen for å se på Vaffelhjarte!

2 kommentarer:

  1. Maria Parr skriv verkeleg godt, og eg håpar det kjem mange fleire bøker! Serien lovar bra den òg, med nydeleg og rørande song frå Odd Nordstoga. Gratulerer, Maria, dette blir sikkert nok ein stor suksess!

    SvarSlett
  2. Tusen takk for intervjuet! Dette er svært bra:)) Hilsen fra Polen:) Joanna

    SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.