RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

tirsdag 3. januar 2012

Bokanmeldelse: Sirkelen av Mats Strandberg og Sara B. Elfgren

De to svenske forfatterne Mats Strandberg og Sara B. Elfgren har sammen skrevet en skikkelig pageturner, en bok du bare MÅ lese.  Sirkelen har, etter min mening, potensialet til å bli like populær som Twilight. Boken har rukket å få stor internasjonal oppmerksomhet, den skal oversettes til 22 forskjellige språk og filmrettighetene ble fort solgt i Sverige og Hollywood snuser også på.  Det er lenge siden jeg har lest en bok som har holdt meg oppe til både 1 og 2 om natten fordi den har vært umulig å legge fra seg. 

Det er natt i lille Engelsfors i Sverige og under en blodrød måne i den nedlagt folkeparken føres seks svært forskjellige jenter sammen. De er alle Utvalgte i kampen mellom det gode og det onde, men de vet ikke hvorfor. Ikke har de noe til felles heller, et dårlig utgangspunkt når de må stå samlet for å kunne redde hverandre, for å ikke snakke om hele verden fra ondskapen.


Mine tanker om boken?
Sirkelen har fått så mye skryt at det nesten var skummelt å begynne på den, i  2011 har de aller fleste bøkene som har vært hypet opp til de grader endt opp som en skuffelse for meg. Heldigvis kan jeg melde om at Sirkelen nesten var en altoppslukende leseropplevelse for meg, det har vært svært vanskelig å rive seg løs for å gjøre andre ting. Jeg var hektet fra den noe skumle og veldig dramatiske begynnelsen på boken, gutten Elias begår selvmord(eller gjør han egentlig det?).

Forfatterne har lykkes med å skape en god historie(med enkelte "den så jeg ikke komme"-øyeblikk) og ikke minst et veldig interessant persongalleri hvor hver og en har fått sine unike magiske krefter. Det er duket for drama når en gjeng så forskjellige personer føres sammen mot sin vilje. Historien er til tider rent hjerteskjærende, når man først skriver inn en så alvorlig hendelse som selvmord er det naturlig, selv i en fantasyroman, at sorgen får en plass i handlingen. Det er både godt og vondt å få innsikt i tankene til alle jentene. Jeg har vekslet mellom en rekke følelser, blant annet medfølelse og sinne(vi møter for eksempel både mobber og offer i samme gruppe). Mer enn en gang har jeg tatt meg selv i å tørke et par tårer fra overfylte øyne.

Heldigvis ender historien med en slags løsning, jeg sier heldigvis for Sirkelen er første bok i en trilogi og det gir noe ro i sjelen mens man venter på oppfølgeren Ild som kommer ut på norsk mot slutten av oktober i år.

Jeg bør kanskje legge til at boken kanskje passer best til litt eldre ungdom; her er det sex(ingen veldig grafiske beskrivelser), dop og drikking.

Dette er en bok som ganske sikkert vil få mange fans både blant ungdom, som er målgruppen, og hos de noe eldre leserene. Jeg har mottatt et leseeksemplar av boken mot en ærlig anmeldelse.


May Brit har også blogget om boken.

Forfatternes blogg finner du ved å følge denne linken. Klikk her for å se boktraileren(scroll litt nedover så finner du den).

Omslaget:
Nydelig og akkurat passe skremmende!

Oppsummering:
Boken har gitt meg tilbake leselysten.


Om bloggeren
Sommeren 2007 startet Mari bloggen Flukten fra virkeligheten. Mari elsker bøker(selvsagt!) og håper noe av sin leseglede kan smitte over på andre. Til daglig jobber hun på kontor.

20 kommentarer:

 1. Ser vi har likt synspunkt på denne! Var også litt skeptisk før jeg startet opp, så lett å bli skuffa når boka "hypes" opp på forhånd. Jeg leste den litt sånn i rykk og napp på reisefot. Hadde jeg visst det jeg vet i dag, hadde den blitt spart til sofakroken, med all verdens tid :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vet hvordan det er, det har blitt en del skuffelser på meg fordi enkelte bøker rett og slett har fått langt mer hype enn fortjent. Denne gangen var det heldigvis fortjent.

   Slett
 2. Jeg gleder meg til jeg får lest denne boka:) Høres veldig spennende ut:) Fin anmeldelse:)

  SvarSlett
 3. Åh, denne skal jeg begynne på når jeg skal på nattevakt i natt. Lovende anmeldelse!

  SvarSlett
  Svar
  1. Siden jeg er så treg til å svare på dette innlegget har du jo allerde rukket å lese og like boken allerde :)

   For de som vil lese Anitas omtale så finner man den her.

   Slett
 4. Uhh... gleder meg :) Bra du likte den.. Denne er nok også min neste bok. Var også heldig og få et leseeksemplar :)

  SvarSlett
 5. Flott anmeldelse! Jeg liker veldig godt hvordan historien utvikler seg. Dessverre er jeg ikke kommet så langt enda. Men stoler på deg og tror dette kommer til å bli en fantastisk bok ;) Er forresten enig med deg når det gjelder første kapittel. Skummelt!

  SvarSlett
 6. Veldig flott anmeldelse! Helt enig i det du skriver! Ble ferdig med boka i natt. Satt oppe til kl.halv fire. wow sier jeg bare!

  SvarSlett
 7. May Brit: Dette er definitivt en bok man bør rydde timeplanen for. Vi får notere oss det til oppfølgeren kommer ;)

  Elin: Tusen takk, Elin!Da har du noen timer med god underholding å se frem til :)

  Anita: Nå er jeg veldig spent på førsteinntrykket ditt, Anita.

  MoonStar: Du var av de heldig utvalgte da ;) Håper du liker Sirkelen like godt som det jeg gjorde.

  Maria: Tusen takk! Ja, det første kapittelet var skummelt..det var også andre steder i boken hvor det var litt skummelt. Spesielt da jeg var den eneste våkne igjen i huset på natten.

  Nina C.: Oi, skjønner at den virkelig falt i smak siden den holdt deg oppe så og si hele natten. Gleder meg til å lese din anmeldelse :)

  SvarSlett
 8. Jeg liker Sirkelen kjempegodt, og gleder meg til å lese videre :-)

  SvarSlett
 9. Oisann, denne må visst på leselista ja :-)

  SvarSlett
 10. Jeg likte også boken kjempe godt. Den var noe eget!
  Veldig fin anmeldelse :)

  SvarSlett
 11. Jeg holder på med denne nå!

  Syns forfatterne har vært geniale. Ganske godt gjort å klare å gi en god og fyldig personlighet til 6 hovedpersoner.

  De får jammen gjennomgå mye.

  Jeg er neimen ikke sikker på om alle seks overlever gjennom hele trilogien, nei...

  SvarSlett
 12. Har ikke lest boken, men storyen slik du beskriver den minner fælt om tv serien "The secret circle" (http://www.imdb.com/title/tt1837654/ ):) Ellers, bra blogg du har som jeg kommer til å følge med på fremover!

  SvarSlett
 13. Skal tro om man må lese denne før nr 2, som nå kommer? Den virket så spennende at jeg venter den i posten..

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håper du syntes den er like underholdende som det jeg gjorde, Anita. Den må kanskje ikke nødvendigvis leses før oppfølgeren blir gitt ut, men det man må gjøre er å lese bøkene i rekkefølge ;) Ellers så tror jeg bok 2 vil gi lite mening.

   Slett
  2. Takk. :) Fikk Ild-boka i dag, og lydboka av Sirkelen er tilgjengelig på biblioteket, så da satser jeg på å lese/høre den før Ild. Har aldri før tenkt å lese disse bøkene, siden de blir klassifisert som ungdomsbøker- men jeg ble så nyskjerrig da jeg fikk eposten om Ild av Vivian Sogne på Gyldendal. Den virket bare så spennende... Så vi får håpe den ikke er alt for fjortis, da..;)

   Slett
 14. Jeg falt for boken, jeg og. Sara og Mats klarte å skape unike personligheter. Mange ungdomsbøker i dag inneholder tomme karakterer som omtrent ikke har noen personlighet, men Mats og Sara lyktes i å ikke gå i den fellen. Syns dessverre det var altfor mye banning og detaljer i sex-delene. Men jaja, ellers fungerte boken for meg.

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.